Larsson ή Nesbo? Η μεγάλη μάχη των Σκανδιναβών συγγραφέων μυστηριού

Οι βόρειοι λαοί, ειδικότερα οι Σκανδιναβοί έχουν μία μεγάλη σχολή αστυνομικών συγγραφέων. Πιθανόν ο καιρός και το κλίμα στις χώρες αυτές να βοηθάει αυτό το είδος λογοτεχνίας. Δύο από τους πιο γνωστούς συγγραφείς είναι και οι Stieg Larsson (RIP) και Jo Nesbø. Μπορεί η σύγκριση να θεωρείται άδικη, μιας και ο Larsson έχει μόνο μία τριλογία η οποία και εκδόθηκε μετά θανάτον, ενώ ο Nesbø έχει πάνω από 20 τίτλους στο ενεργητικό του και πάνω από 33 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι τώρα.

Όμως και οι δύο έχουν θερμούς υποστηρικτές, και γενικότερα οπαδούς – πολλές φορές και των δύο.

Stieg Larsson:

Ο δημιουργός της τριλογίας Millennium, ήταν Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας (15 Αυγούστου 1954 – 9 Νοεμβρίου 2004). Είναι γνωστός για τη συγγραφή της τριλογίας του, η οποία δημοσιεύθηκε μεταθανάτια με τεράστια επιτυχία (μέχρι το 2015 είχαν πωληθεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια αντίτυπα), στην οποία και βασίστηκαν οι κινηματογραφικές ταινίες (ειδικά η Σουηδική τριλογία και η μετέπειτα σειρά Millennium αξίζουν την προσοχή σας). Ο Larsson έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Στοκχόλμη όπου και εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε θέματα πολιτικής, αλλά και ως ανεξάρτητος ερευνητής σε θέματα ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Βάσει των δικών του λεγομένων σχετικά με τους χαρακτήρες των βιβλίων του (ειδικότερα την αγαπημένη cyberpunk hacker Lisbeth Salander), ένα γεγονός που τον στιγμάτισε και εν τέλει δημιούργησε τον χαρακτήρα της Lisbeth ήταν, όταν σε ηλικία 15 έτων παρακολουθούσε ανήμπορος να βοηθήσει την φίλη του Lisbeth, από το να βιαστεί. Όταν μετά από ημέρες προσπάθησε να μιλήσει στην κοπέλα, και να ζητήσει την συγχώρεση της που δεν μπόρεσε να βοηθήσει, δεν το αποδέχτηκε. Το περιστατικό, είπε, τον στοίχειωνε για χρόνια μετά και εν μέρει τον ενέπνευσε να δημιουργήσει τον χαρακτήρα της Lisbeth, ο οποίος ήταν επίσης θύμα βιασμού.

Jo Nesbø:

Ο γεννημένος το 1960 Jo Nesbø, πέραν της συγγραφικής του ιδιότητας, είναι ακόμα μουσικός, δημοσιογράφος, αλλά και πρώην οικονομολόγος. Γνωστός κυρίως για τα μυθιστορήματά με βασικό πρωταγωνιστή τον Επιθεωρητή Harry Hole, ο Nesbø είναι επίσης ο κύριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός της νορβηγικής rock μπάντας Di Derre. Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του παιδικό βιβλίο, Doktor Proktors Prompepulver (Αγγλική μετάφραση: Doctor Proctor’s Fart Powder). Η ταινία Headhunters του 2011 βασίζεται στο μυθιστόρημα του, Hodejegerne (The Headhunters). Ακόμα το 2017, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη και το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Snømannen (The Snowman), με τους Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer και J. K. Simmons.

Πέραν της σειράς βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Harry Hole, των παιδικών βιβλίων του Doktor Proktor και της σειράς με πρωταγωνιστή των Olav Johansen, ο Nesbø έχει γράψει και αρκετά μεμονωμένα μυθιστορήματα, με βασικότερα το Hodejegerne (2008) (Αγγλική μετάφραση: Headhunters) και το Sønnen (2014) (Αγγλική μετάφραση: The Son).


Και οι δύο συγγραφείς έχουν πολλά να σας προσφέρουν τόσο σε συγγραφικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδα πλοκής. Προσωπικά θεωρώ το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Millennium, ως ένα από τα καλύτερα βιβλία μυστηρίου/αστυνομικά με καλογραμμένους χαρακτήρες και ανατρεπτική πλοκή, η οποία και καταπιάνεται με τομείς της Σουηδικής κοινωνίας που άλλοι δεν ακουμπάνε (οικονομικά εγκλήματα, ακροδεξιά/ναζιστικά κατάλοιπα στην κοινωνία, βία ενάντια των γυναικών). Από την άλλη πλευρά, το Headhunters κατάφερε να με κρατήσει από την αρχή μέχρι το τέλος με την γρήγορη και επεξηγηματική γραφή του Nesbø.

Η επιλογή, στην προτίμηση είναι κάτι πολύ προσωπικό, όμως και οι δύο συγγραφείς αξίζουν τον χρόνο και τα χρήματα σας, ώστε να εμπλουτίσετε την βιβλιοθήκη σας.