Πώς ζούσε ο Λεό Τολστόι την κάθε του μέρα

Ο Λεό Τολστόι γεννήθηκε στο σπίτι που ονομάζεται Γιάσναγια Πολιάνα και βρίσκεται Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τούλα, στη Ρωσία και 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα. Σήμερα, διατηρείται ως μουσείο από τους απογόνους του. Έχοντας χάσει από μικρός τους γονείς του, μεγάλωσε με συγγενείς, αλλά ξαναγύρισε σε αυτό το σπίτι αφού παντρεύτηκε. Απέκτησε δεκατρία παιδιά (εκ των οποίων τα τέσσερα πέθαναν) και εκεί έγραψε την Άννα Καρένινα και το Πόλεμος και Ειρήνη.

“Πρέπει να γράφω κάθε μέρα ανεξαιρέτως, όχι τόσο για την επιτυχία της δουλειάς μου, αλλά πιο πολύ για να μη βγω από τη ρουτίνα μου”

Ο Τολστόι πίστευε ότι το μυαλό είναι πιο καθαρό και πιο δημιουργικό τις πρωινές ώρες. Ότι οι καλύτερες σκέψεις έρχονται το πρωί, όσο είναι κανείς ακόμα στο κρεβάτι ή ακόμα και σε έναν πρωινό περίπατο.

This slideshow requires JavaScript.

Ο μεγαλύτερος γιος του Σεργκέι, περιγράφει τις καθιερωμένες πρωινές ώρες του πατέρα του.

Κάθε πρωί έπαιρνε το πρωινό του, που συνήθως ήταν δύο βρασμένα αυγά σε ένα ποτήρι. Δεν έτρωγε τίποτα μετά από αυτό μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Αργότερα, στα τέλη του 1880, άρχισε να παίρνει το γεύμα του στις δύο ή τρεις το μεσημέρι. Στο πρωινό του δεν ήταν ομιλητικός και σύντομα αποσυρόταν για τη μελέτη του με ένα φλιτζάνι τσάι. Σπανίως τον βλέπαμε μετά από αυτό μέχρι την ώρα του δείπνου.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι, ο Τολστόι δούλευε απομονωμένος – κανείς δεν επιτρεπόταν να εισβάλει στο χώρο του την ώρα που μελετούσε, και οι πόρτες ακόμα και στα διπλανά δωμάτια από το δικό του ήταν κλειδωμένες για τη διασφάλιση του ότι κανείς δε θα τον διακόψει από τη δουλειά του.

Τα έργα του τα έγραφε στο γραφείο του, με πολύ μικρά γράμματα και πολλές προσθήκες και σημειώσεις και κάθε νύχτα τα έδινε στη σύζυγό του, η οποία τα αντέγραφε (επτά φορές καθαροέγραψε το Πόλεμος και Ειρήνη πριν να τελειώσει) και την επόμενη μέρα ο συγγραφέας συνέχιζε από εκεί που τα είχε αφήσει. Ξυπνούσε πολύ νωρίς και κάθε πρωί περπατούσε πριν το πρωινό του, βοηθούσε τους χωρικούς στη συγκομιδή, ή επισκεπτόταν το σχολείο των παιδιών των χωρικών (που είχε δημιουργήσει σε ένα κτίριο) και έλεγε ιστορίες στα παιδιά…

This slideshow requires JavaScript.

Η αγάπη είναι ζωή. Όλα όσα κατανοώ, τα κατανοώ επειδή αγαπώ. Όλα υπάρχουν επειδή αγαπώ. Όλα είναι ενωμένα εξαιτίας της αγάπης. Ο Θεός είναι αγάπη. Και θάνατος σημαίνει ότι εγώ, ένα σωματίδιο της αγάπης θα επιστρέψω στην ευρύτερη και αιώνια πηγή της.”

“Αν λοιπόν μου ζητούνταν να δώσω την πιο σημαντική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω, αυτήν που θεωρώ ότι είναι η πιο χρήσιμη για τη ζωή του ανθρώπου της εποχής μας, θα έλεγα απλά: Στο όνομα του Θεού, σταματήστε για ένα λεπτό, διακόψετε τη δουλειά σας, κοιτάξτε γύρω σας”.

Ο τάφος του Τολστόι στο “Μέρος του Πράσινου Ραβδιού” στο Δάσος της Παλιάς Τάξης στη Γιάσναγια Πολιάνα

Πηγές: goodreads.com / theguardian.com / medium.com / βικιπαιδεία