Χόρχε Μπουκάι “Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες… και αγάπη, να ερωτεύεσαι τις διαφορές”

Ο τίτλος του βιβλίου μας παροτρύνει να μάθουμε ότι, στην πραγματικότητα, στον έρωτα δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια για να μη βλέπω πώς ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω ν’ ανοίξεις κι εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι. Να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου.” (Από συνέντευξη του συγγραφέα)

Το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι “Να βλέπεις στον έρωτα με τα μάτια ανοιχτά” είναι μια φιλοσοφική προσέγγιση για το θέμα των σχέσεων. Ο Αργεντίνος συγγραφέας, όντας και ψυχοθεραπευτής, δίνει μέσα από το βιβλίο του ενδιαφέρουσες απόψεις. Αν και δεν είμαι φαν των βιβλίων που μιλούν για καταναγκαστική αισιοδοξία ή για συμβουλές του πώς να γίνεις ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, ο συγκεκριμένος έχει καταφέρει να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ της επιστήμης του και της λογοτεχνίας. Στο εν λόγω βιβλίο μας παρουσιάζει τον Ρομπέρτο, έναν κουρασμένο νέο από την ρουτίνα της ζωής και από τις ερωτικές απογοητεύσεις. Από ένα  διαδικτυακό λάθος θα έρθει σε επαφή με τις συζητήσεις δύο ψυχολόγων που μιλούν για το θέμα των σχέσεων. Κι έτσι θα ξεκινήσει να αλληλεπιδρά και ο ίδιος.

Παρόλο που εντελώς υποκειμενικά και απόλυτα ταπεινά, όταν υπεραναλύεται μια ανθρώπινη συμπεριφορά από ψυχολόγους, είναι περίεργο γιατί είναι τόση η πολυπλοκότητα της ψυχής, το βιβλίο αυτό μπορεί να αγαπηθεί από τους αναγνώστες αυτούς που τους αρέσει να υπογραμμίζουν στις σελίδες και στο μυαλό τους γραμμές γραμμάτων για να τα εμποδίσουν να λησμονηθούν. Έχει πολλές όμορφες γραμμές και μια ιστορία που μας κρατάει ξύπνιους!