Οι δέκα προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επίδραση στην ιστορία

Αν σας ζητούσαν να ψηφίσετε τον άνθρωπο που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία και στον πλανήτη μας, ποιον θα επιλέγατε; Δύσκολο το ερώτημα, καθώς πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι έχουν περάσει από την παγκόσμια ιστορία, και κάποιοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επηρεάζουν με τη ζωή και το έργο τους.

Ξεχάστε τις έρευνες και τις μελέτες… Ας δούμε ποιες είναι οι σημαντικότερες προσωπικότητες της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας, όπως αυτές κατατάσσονται στην λίστα γνωστής ιστοσελίδας – με κριτές, όλους εμάς.

Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη λίστα του Ranker, ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει την ψήφο του στην προσωπικότητα που θεωρεί αξεπέραστη και αναλλοίωτη στους αιώνες. Μεγάλα μυαλά, επιστήμονες κι εφευρέτες, άνθρωποι από το χώρο της τέχνης, συγγραφείς, ζωγράφοι, και μεγάλοι ηγέτες είναι μερικές από τις κατηγορίες που κυριαρχούν στη λίστα. Να δούμε όμως τους δέκα πρώτους που τη δεδομένη στιγμή αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας.

Τη δέκατη θέση κατέχει ο Σωκράτης. Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, μια από τις πιο σπουδαίες φυσιογνωμίες της αρχαίας ελληνικής διανόησης. Στην ένατη θέση είναι ο Πλάτων, μαθητής του Σωκράτη, επίσης σπουδαία προσωπικότητα, που επηρέασε την παγκόσμια φιλοσοφία. Στην όγδοη θέση βρίσκουμε τον Μέγα Αλέξανδρο και στην έβδομη τον Μωάμεθ.

Ανεβαίνοντας προς την κορυφή, στην έκτη θέση, συναντάμε τον Γαλιλαίο, τον Ιταλό μαθηματικό, φυσικό, αστρονόμο και φιλόσοφο, ένα τολμηρό επιστημονικό πνεύμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση και στον οποίο αποδίδεται η σπουδαία φράση για τη Γη “Κι όμως κινείται” κατά την έξοδό του από την Ιερά Εξέταση. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται μια ακόμη φυσιογνωμία που έχει επηρεάσει την ιστορία – ο Αριστοτέλης. Σκαρφαλώνοντας προς τα πάνω συναντάμε τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στη θέση νούμερο τέσσερα, τον Ιταλό πολυμαθή της Αναγέννησης που έδρασε τόσο στους χώρους της τέχνης όσο και της επιστήμης.

Την πρώτη τριάδα της πυραμίδας έχει κατακτήσει η επιστήμη και η θρησκεία. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ισαάκ Νεύτων, ο Άγγλος επιστήμονας και φιλόσοφος, ενώ τη δεύτερη ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Νομπελίστας φυσικός και θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας που θεωρείται από πολλούς ο σπουδαιότερος επιστήμονας του 20ου αιώνα.

Η προσωπικότητα που επηρέασε περισσότερο τον κόσμο, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, είναι ο Ιησούς Χριστός. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα Βραβεία Γκίνες, η Βίβλος έχει πουλήσει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια αντίτυπα, κάτι που την ανεβάζει στην κορυφή της λίστας των πρώτων σε πωλήσεις βιβλίων στον κόσμο.

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις επόμενες πέντε θέσεις, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Μαχάτμα Γκάντι έχουν επίσης ψηφιστεί ως προσωπικότητες με ιστορική επιρροή.

Γράφει η Γεωργία Παρασκευά για το The Globalist