Σαν σήμερα..Ρόμαν Πολάνσκι

Στις 18 Αυγούστου 1933 γεννήθηκε στο Παρίσι, Ο γνωστός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, Ρόμαν Πολάνσκι.

Από το 1955 με την ταινία “Rower” εώς και το 2011 με το “Ο Θεός της σφαγής” (Carnage), ο Ρόμαν Πολάνσκι έχει χαρίσει στην 7η τέχνη μεγάλες δημιουργίες.

Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει και η ίδια ταινία, καθώς ο σκηνοθέτης σε παιδική ακόμη ηλικία, έζησε την καρδιά του ολοκαυτώματος, αναγκασμένος να αποχωρηστεί τους γονείς του, που οδηγήθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ο ίδιος κλήθηκε να μπει στον ρόλο του κατακτητή για να μπορέσει να γλιτώσει. Παριστάνει τον Γερμανό. Οι κινηματογράφοι όπου διασκεδάζουν οι Γερμανοί αξιωματικοί γίνονται το δεύτερο σπίτι του.

Το 1968 σκηνοθετεί την ταινία που του χάρισε το όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, “το μωρο της Ροζμαρι” και ένα χρόνο αργότερα, η έγκυος σύζυγός του δολοφονείται στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες. Ο Πολάνσκι φεύγει πίσω στην Ευρώπη όπου για τρία χρόνια δεν δημιουργεί. Το 1971 έρχεται η ταινία “Μακβεθ” και λίγο αργότερα η ταινία “Τι”, το 1972 και “Τσάιναταουν”, το 1974.

Πολλαπλές υποψηφιότητες για βραβεία και σειρά διακρίσεων ακολούθησαν τη ζωή του σκηνοθέτη, χωρίς όμως να λείπει και η σκοτεινή πλευρα του από την επικαιρότητα, μιας και κατηγορήθηκε για παιδική κακοποίηση,  ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού. Παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομο σεξ με ανήλικη.

Στην πορεία της καριέρας του ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες όπως, η αγαπημένη μου ταινία “Ο Πιανίστας” το 2002, μια δραματική αληθινή ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου που αφορούσε έναν Πολωνό-Εβραίο μουσικό. Η ταινία κέρδισε τρία βραβεία Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου σκηνοθέτη, μαζί με αναρίθμητα διεθνή βραβεία. Το 2005 κάνει τον “Όλιβερ Τουιστ” και πέντε χρόνια μετά τον “Αόρατο Συγγραφέα”

Ο Ρόμαν Πολάνσκι, ανάμεσα  στους αξιολογότερους του είδους του, μας έχει χαρίσει μερικές έντονες στιγμές στη μεγάλη οθόνη!