Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον Stan Lee

Χθες (12/11/2018) έφυγε σε ηλικία 95 ετών από την ζωή, ο μεγαλύτερος συγγραφέας comics όλων των εποχών. Ο Stan Lee ήταν δημιουργός (μαζί με τους Steve Ditko και Jack Kirby) των Spiderman, X-Men, Fantastic Four, του Daredevil και του Black Panther, αλλά και δημιουργός των Iron Man και Thor, μαζί με τον αδερφό του Larry Lieber. Όπως καταλαβαίνετε, ο άνθρωπος ήταν ο λόγος που πολλοί από εμάς “μπήκαμε” στον κόσμο του υπερηρωικού comic!

Δεν θα γράψω διθυράμβους για τις δημιουργίες του, τις ξέρουμε όλοι, είτε από τα comics, είτε μέσω των ταινιών της Marvel (όπου έκανε μία μικρή εμφάνιση σε κάθε μία). Και τώρα που είπα Marvel, ο Stan Lee ήταν ο άνθρωπος ο οποίος πήρε από το χέρι την εταιρεία, από μικρό τμήμα ενός εκδοτικού οίκου, και την έκανε μια πολυεθνική αξίας δισεκατομμυρίων.

Το γνωρίζατε όμως πως ο Stan Lee έγραψε και για την DC Comics από το 2001 έως το 2004, για όλους τους μεγαλούς τίτλους της?

Τελικά δεν γίνεται να μην γράψω για την ιδιαιτερότητα των δημιουργιών του, μιας και πέραν του υπερηρωικού προσωπείου, κάθε ένας από τους χαρακτήρες του προσέφερε και “το κάτι παραπάνω” για να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ο Stan Lee μας έμαθε πως με μεγάλη δύναμη, έρχεται και μεγάλη ευθύνη (Spiderman). Μας έμαθε πως η διαφορετικότητα δεν είναι έγκλημα, όλοι μας στο κάτω κάτω είμαστε άνθρωποι (X-Men). Μας έδειξε πως και οι επιστήμονες είναι ήρωες, δεν λύνουν όλα τα προβλήματα τα μπράτσα (Fantastic Four) – ok, βοηθάνε και αυτά λίγο!! Και πάνω από όλα, όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να κάνουμε το καλύτερο για εμάς και τους γύρω μας (Iron Man).

Και πάνω σε αυτό, απλά να αναφέρω πως ο Stan Lee ήταν ο πρώτος ο οποίος εισήγαγε έναν από τους πρώτους έγχρωμους χαρακτήρες με σημαντικό supporting ρόλο στα comics, τον Robbie Robertson στο The Amazing Spiderman #51, τον Αύγουστο του 1967 (άσχημες εποχές στην Αμερική για να είσαι έγχρωμος…). Όπως ακόμη, ήταν ο πρώτος που εισήγαγε έγχρωμο βασικό υπερήρωα, τον βασιλιά της Wakanda, Black Panther, αλλά και τον πρώτο Αφρο-Αμερικάνο υπερήρωα, τον Falcon, στο Captain America #117, τον Σεπτέμβριο του 1969..

Ακόμα ήταν ο πρώτος ο οποίος έκανε αναφορά στα προβλήματα των ναρκωτικών, φτάνοντας σε σημείο να κυκλοφορήσει comics (The Amazing Spider-Man #96–98), χωρίς την σφραγίδα της Comics Code Authority, αδιανόητο μέχρι τότε (1971), αποτέλεσμα βέβαια είχε να αλλάξουν οι διαδικασίες έστω να μπορούν τα comics να δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες χρήσης ουσιών και αλκοόλ.

Αυτά είναι λίγα από τα κατορθώματα του Stan Lee, κάποιες από τις “πρωτιές” του. Για αυτό λέμε ένα αντίο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που μας έδειξε την πραγματική τέχνη των comics..