Πάμε ένα ταξίδι στο θαυμαστό σύμπαν της Ούρσουλα Λε Γκεν.

“Υπήρχε ένας τοίχος. Δε φαινόταν σημαντικός. Ήταν χτισμένος από ακανόνιστα κομμένες πέτρες κολλημένες με τσιμέντο. Ένας ενήλικος άνετα μπορούσε να δει από πάνω του, ενώ ακόμα κι ένα παιδί ήταν δυνατό να τον σκαρφαλώσει. Στο σημείο όπου διασταυρωνόταν με το δρόμο, αντί να  ‘χει μια πύλη, χαμήλωνε βαθμιαία σ’ έναν απλό γεωμετρικό όγκο, μια γραμμή, μια ιδέα συνόρου. Ιδέα όμως αληθινή και γι’ αυτό σημαντική. Εδώ κι εφτά γενιές τίποτα στον κόσμο δεν ήταν ήταν πιο σημαντικό απ’ αυτόν τον τοίχο. 

Όπως όλοι οι τοίχοι είχε κι αυτός δύο πλευρές. Τι βρισκόταν από μέσα και τι απέξω εξαρτιόταν από ποια πλευρά τον κοιτούσες”.

Έτσι ξεκινάει “ο αναρχικός των δυο κόσμων” (“The dispossessed”) Δύο κόσμοι. Δύο πολιτικά συστήματα. Ένας ήρωας που γνωρίζει και τα δύο. Θα καταφέρει κάποιο από τα δύο να τον κερδίσει; Είναι εφικτή μια ιδανική κοινωνία; Είναι ικανός ο άνθρωπος να αντέξει κάτι τέτοιο; Υπάρχει η ιδανική πολιτική θεωρία ή είναι ανέφικτο να υπάρξει, αφού πάντα θα υπάρχουν αδυναμίες, εφόσον αναλογιστούμε την πολυπλοκότητα της λειτουργίας της ανθρώπινης ψυχής και αντίληψης; Όση προσπάθεια και αν κάνει ο άνθρωπος, θα καταφέρει ποτέ να απολαύσει μια τέτοια πολιτεία; Όση προσπάθεια και αν γίνεται για να φτιαχτεί μια τέτοια, το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό ή επιφανειακό; Εντυπωσιακό δε, είναι το ιδιαίτερο ύφος της Λε Γκεν να δουλεύει στο πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας και ταυτόχρονα να φέρνει αυτόν τον φανταστικό κόσμο στα μέτρα του αναγνώστη, ώστε αβίαστα να τον κάνει να ταυτιστεί. Με λίγα λόγια ένας φανταστικός κόσμος της Λε Γκεν είναι ταυτόχρονα κι ένας δικός μας, γνωστός κόσμος! Αν σας αρέσει να ακονίζετε τον νου σας, η Λε Γκεν είναι η κατάλληλη για να σας συντροφεύσει με το έργο της!

Η Λε Γκεν είναι μια από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας με κατεύθυνση συχνά την κοινωνιολογία και φαινόμενά που της αναλογούν, όπως για παράδειγμα ο σεξισμός. Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 21  Οκτωβρίου του 1929 κι έζησε έως τον Γενάρη του 2018. Η πολύβραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέας, εκτός από λογοτεχνία έχει ασχοληθεί με ποίηση, πρόζα και παιδική λογοτεχνία.

Να περιπλανηθούμε λίγο ακόμα στον όμορφο κόσμο της Λε Γκεν με ένα από τα ποιήματά της με τίτλο Wild Angels που γράφτηκε το 1975.

 

O wild angels of the open hills
Before all legends and before all tears:
O voyagers of where the evening falls
In the vast August of the years:
O half-seen passers of the lonely knolls,
Before all sorrow and before all truth
You were: and you were with me in my youth.

Angels of the shadowed ancient land
That lies yet unenvisioned, without myth,
Return, and silent-winged descend
On the winds that you have voyaged with,
And in the barren evening stand
On the hills of my childhood, in whose silences,
Savage, before all sorrow, your presence is.

 

 

Πηγές: Βικιπαιδεία και lunalake.com