Ας μπούμε στο σπίτι του Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1821 στη Μόσχα. Η καταγωγή του ήταν κάπου ανάμεσα στην αριστοκρατία και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Σπούδασε στην κρατική στρατιωτική σχολή και εργάστηκε αναλόγως για λίγο, αλλά σκοπός της ζωής του από τα σχολικά του χρόνια ήταν η λογοτεχνία και η συγγραφή. Εξορίστηκε το 1849 με την κατηγορία για συμμετοχή σε προδοτική συνωμοσία. Επιστρέφοντας από την εξορία βρέθηκε καταχρεωμένος κι έπεσε στην κατάχρηση του τζόγου. Έτσι κι έγραψε τα μεγάλα του έργα: Ο Παίχτης, Οι αδερφοί Καραμαζώφ, Έγκλημα και τιμωρία, Ο Ηλίθιος, Οι δαιμονισμένοι.. Όταν ανέκαμψε οικονομικά, ανέλαβε την διεύθυνση του περιοδικού “Πολίτης”, ώσπου εξέδωσε το δικό του περιοδικό “Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα”.

Ο Ντοστογιέφσκι ήταν επιληπτικός κι έπασχε από μια νόσο των πνευμόνων. Το 1878 μετακόμισε με την οικογένειά του στην τελευταία του κατοικία στην Αγία Πετρούπολη, κυρίως γιατί ήθελαν να ξεφύγουν από τον πόνο του χαμού του μικρότερου από τα παιδιά τους το 1878, παρά του ότι δε συνήθιζε να διαμένει σε ένα σπίτι πάνω από τρία χρόνια. Απέναντι από το σπίτι αυτό υπήρχε μια εκκλησία. Τον ηρεμούσε να ακούει τον ήχο της καμπάνας και συνήθιζε τα σπίτια που νοίκιαζε να έχουν θέα μια εκκλησία. Εκεί ολοκλήρωσε τους Αδερφούς Καραμαζώφ. Η σύζυγός του τον βοήθησε να ξεπεράσει το πάθος του τζόγου βάζοντας σε μια τάξη τη ζωή του. Στην τελευταία του σοβαρή πνευμονική αιμορραγία ο Ντοστογιέφσκι εξομολογήθηκε και δέχτηκε τη Θεία Κοινωνία. Η Άννα Γρηγόριεβνα Ντοστογιέφσκι έγραψε στο “Ημερολόγιό” της ότι όταν του είπε ότι θα ζήσει ακόμα πολλά χρόνια, αυτός της απάντησε “Όχι, το ξέρω, θα πεθάνω σήμερα! Άναψε μια λαμπάδα, ‘Αννια και δώσε μου το Ευαγγέλιο”.

Άννα Γρηγόριεβνα Ντοστογιέφσκι

Ήταν 28 Γενάρη 1881 με το παλιό ημερολόγιο, στις 20:36.

Το νέο συντάραξε την Αγία Πετρούπολη και για δύο μέρες πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι του για το ύστατο αντίο στον αγαπημένο συγγραφέα.

Το 1971, το σπίτι άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό ως μουσείο. Βρίσκεται σε μια απλή γειτονιά της Αγίας Πετρούπολης και ο δρόμος έχει πάρει το όνομα του συγγραφέα. Προσωπικά αντικείμενα του και της οικογένειας του κοσμούν τους χώρους. Μεγάλη φροντίδα για αυτό προσέφερε ο εγγονός του Αντρέι Φιόντοροβιτς Ντοστογιέφσκι, ενώ γραπτά του συγγραφέα είχε διαφυλάξει η σύζυγός του. Στο πέρασμα των χρόνων οι συλλογές του μουσείου εμπλουτίστηκαν και σήμερα φιλοξενεί σπουδαίο φωτογραφικό υλικό, αφίσες παραστάσεων των έργων του Ντοστογιέφσκι, αλληλογραφία του με συγγενείς και φίλους και η βιβλιοθήκη του μουσείου περιέχει 24.000 τόμους.

Κάποιοι από τους χώρους του σπιτιού:

This slideshow requires JavaScript.

Πιο συγκεκριμένα…

Το γραφείο όπου ο Ντοστογιέφσκι ολοκλήρωσε το “Αδερφοί Καραμαζώφ”
Το ρολόι που δείχνει την ώρα θανάτου του.. 20:36
Το κουτί που φύλαγε τα τσιγάρα που έστριβε
Ένα εικονογραφημένο βιβλίο στο παιδικό δωμάτιο
Χαρτικά του συγγραφέα
Το καπέλο του…
Το παιδικό δωμάτιο
Τσόχα εκ του πάθους του..
Στρωμένο τραπέζι της οικογένειας
Χειρόγραφα

“Θέ μου! Μια ολόκληρη στιγμή ευτυχίας! Μα τάχα αυτό δεν είναι αρκετό και για μια ολόκληρη ανθρώπινη ζωή;”

Πηγές: odysseiakserizwmenou.blogspot.com / βικιπαιδεία