Ποιοι είναι οι τρεις κορυφαίοι Ισπανοί συγγραφείς

Μας αρέσουν οι ισπανικές ταινίες. Αγαπάμε τις ισπανικές σειρές. Ας δούμε κι ένα Top 3 Ισπανών συγγραφέων όπως παρουσιάζεται στη σελίδα Onspainschool.

1. Miguel de Cervantes (1547-1616)

Σύμφωνα με τα μέλη της OnSpain, ο Cervantes είναι ίσως ο σημαντικότερος Ισπανός συγγραφέας. Έχει τέτοιον αντίκτυπο στην ισπανική γλώσσα που συχνά αυτή αναφέρεται ως “la lengua de Cervantes” (γλώσσα του Cervantes). Έζησε και εργάστηκε κατά τη διάρκεια μιας εποχής που ήταν γνωστή ως «Χρυσός Αιώνας» (1550 έως 1680) και ήταν μια περίοδος ευημερίας: Το 1492, οι Ισπανοί βασιλιάδες ολοκλήρωσαν επιτυχώς το Reconquista, ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική και μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η Ισπανία έγινε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν νέα λογοτεχνικά είδη και όλα αυτά ήταν μια εποχή πολιτιστικής ανακαίνισης. Το σημαντικότερο μυθιστόρημα του Cervantes είναι το “Don Quijote de la Mancha”Δον Κιχώτης της Μάντσας, το πρώτο κλασικό μοντέλο του σύγχρονου μυθιστορήματος. Πρόκειται για έναν ευγενή άνθρωπο του οποίου το μεγάλο πάθος ήταν να διαβάζει τα ιππικά μυθιστορήματα μέχρις ότου ο ίδιος επιχείρησε να αναβιώσει τη ιπποσύνη, συνοδευόμενος από έναν απλό αγρότη τον οποίο απασχολεί ως σκλάβο του. Το βιβλίο εμφανίστηκε σε δύο τόμους, το 1605 και το 1615, και είναι μια παρωδία των μεσαιωνικών χρόνων. Είναι μια τόσο γνωστή ιπποτική ιστορία: μια πριγκίπισσα, ένα πλούσιο κορίτσι έχει απαχθεί κι ένας ευγενής άνθρωπος, απόλυτα ερωτευμένος με αυτό το κορίτσι, βγαίνει και ζει πολλές περιπέτειες μέχρι να το ξανακερδίσει.

2. Miguel de Unamuno (1864-1936)

Βασκικής καταγωγής, από αστική καθολική οικογένεια, σπούδασε στην Φιλοσοφική σχολή της Μαδρίτης και το 1891 γίνεται καθηγητής των Ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας και το 1901 πρύτανίς του. Έχει δημοσιεύσει εν τω μεταξύ κείμενα στα οποία καταφαίνεται τόσο η αντίθεσή του προς την συντηρητική κυβερνητική πολιτική όσο και οι αγωνιώδεις αμφιβολίες του σχετικά με τον βαθιά ριζωμένο στην Ισπανία Καθολικισμό. Στο πιο διάσημο έργο του Unamuno “Niebla” (ομίχλη), μιλάει για έναν πλούσιο, πνευματικό αλλά αρκετά καταθλιπτικό νεαρό που ονομάζεται Augusto ο οποίος δεν φαίνεται να βρίσκει κατεύθυνση στη ζωή του. Είναι ερωτευμένος με ένα κορίτσι που δεν τον αγαπά και μετά από πολλές προσπάθειες αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Αλλά πριν το κάνει, συναντά τον ίδιο τον συγγραφέα και αρχίζει μια ενδιαφέρουσα και περίεργη συζήτηση στην οποία ο Unamuno λέει στον Augusto ότι δεν μπορεί να σκοτώσει τον εαυτό του καθώς είναι απλώς ένας εφευρεμένος χαρακτήρας. Και ο Augusto είναι της γνώμης ότι και ο Unamuno μπορεί να είναι απλά και μόνο ένας χαρακτήρας στα όνειρα του Θεού ….

3. Federico Garcia Lorca (1898-1936)

Ο Λόρκα μεγάλωσε στην ισπανική ύπαιθρο και γι ‘αυτό συχνά έγραφε για τη θέση και την καταπίεση των γυναικών στον αγροτικό πληθυσμό του 1930 στην Ισπανία. Το πιο διάσημο έργο του είναι η «La casa de Bernada Alba» – “Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα”, που μιλά για μια μητέρα πέντε κοριτσιών, της οποίας ο σύζυγος πεθαίνει και αυτή, ως εκ τούτου, γίνεται «ηγεμόνας του νοικοκυριού». Όπως ήταν συνηθισμένο εκείνη την εποχή, η Bernarda αποφασίζει να κρατήσει την οικογένειά της στο σπίτι για να θρηνήσει για 8 χρόνια. Για εκείνη, το πιο σημαντικό είναι αυτό που σκέφτεται ο πληθυσμός του χωριού για την ίδια και την οικογένειά της. Η ευτυχία των παιδιών της δεν έχει σημασία. Έτσι το σπίτι σιγά σιγά μετατρέπεται σε φυλακή και η Bernarda σε έναν πραγματικό τύραννο. Ο Λόρκα ήταν πάντα πολύ επικριτικός στην ισπανική κοινωνία, ενώ δολοφονήθηκε το 1936, στην αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Πληροφορίες από: onspainschool.com και βικιπαιδεία.