Η ψυχή του Γιάννη Μπεχράκη ζωντανή μέσα από τις φωτογραφίες του

” Η δουλειά μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει ‘δεν ήξερα’ ”

Γιάννης Μπεχράκης (1960 – 2 Μαρτίου 2019) Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Ο Σύρος πρόσφυγας που περπατά στην καταιγίδα κρατώντας αγκαλιά την μικρή του κόρη, την οποία και φιλά, λίγο έξω από την Ειδομένη. 10 Σεπτεμβρίου 2015. Η φωτογραφία βραβεύτηκε με Πούλιτζερ

Πρόσφυγες στο Αιγαίο στη Δύση του Ήλιου

Μετανάστες, Σλοβενία
Αφγανιστάν, Νοέμβριος 2001: κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών των θέσεων των Ταλιμπάν
7 Ιουνίου 1998, ένα παιδί αλβανικής καταγωγής από το Κόσοβο μεταφέρει ένα μικρότερο στο έδαφος της Αλβανίας. Προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Οι πρόσφυγες από το Κόσοβο χρειάζονταν να περπατήσουν περισσότερες από 30 ώρες από τα χωριά του δυτικού Κοσόβου για να γλιτώσουν

26 Ιανουαρίου 2006. Γυναίκα που επέζησε από τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ, χρησιμοποιεί μια μικρή ραπτομηχανή για να ράψει ρούχα για τον χειμώνα.

Γκρόζνι, Τσετσενία, 4 Ιανουαρίου 1995. Άμαχοι προσπαθούν να γλιτώσουν

Πρόσφυγες και μετανάστες εκλιπαρούν αστυνομικούς να τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία. 10 Σεπτεμβρίου 2015. Το Reuters και η ομάδα του Γιάννη Μπεχράκη μοιράζονται το Βραβείο Πούλιτζερ με τους New York Times για τις φωτογραφίες της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

34χρονος Ιρανός κάθεται στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη
Γυναίκα τυφλή πρόσφυγας στην Κω: “Δεν θα ξεχάσω τον Αύγουστο του 2015 στην Κω, όταν είδα μια γυναίκα κάπως ηλικιωμένη να κάθεται στην αμμουδιά. Ο ήλιος μόλις είχε ανατείλει και της φώτιζε το πρόσωπο. Χαμογελούσε. Ήταν μια πολύ ήσυχη στιγμή. Μη θέλοντας να καταστρέψω αυτή την αρμονία και τη γαλήνη, τράβηξα μερικές φωτογραφίες από κάποια απόσταση -στην παραλία πηγαινοερχόταν κόσμος, φωτογράφοι, πρόσφυγες- και κάποια στιγμή την πλησίασα και της έδωσα ένα γλυκό, έτσι σαν καλωσόρισμα ελληνικό. Και τότε κατάλαβα πως ήταν τυφλή! Η ψυχή μου πλημμύρισε από συγκίνηση. Μου έπιασε το χέρι και, συνεχίζοντας να χαμογελά, άρχισε να μου λέει ότι ένιωθε ευγνώμων που είχε μπορέσει να φτάσει έως εδώ, που μπορούσε να νιώθει αυτό το αεράκι και τη μυρωδιά της θάλασσας. Ένιωθε ξανά ότι υπάρχει ελπίδα γι’ αυτήν, για τα παιδιά και τα εγγόνια της. Ήταν Παλαιστίνια και ήταν η δεύτερη φορά που ξεριζωνόταν, την πρώτη ως πρόσφυγας από την Παλαιστίνη στη Συρία και τη δεύτερη από τη Συρία στην Ευρώπη. Και παρ’ όλα αυτά δεν είχε χάσει την πίστη της στην ελπίδα και στην ομορφιά του κόσμου”.

Γιάννης Μπεχράκης (1960 – 2 Μαρτίου 2019)

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ των τελευταίων ετών και το 2016 είχε κερδίσει το Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1960 και είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως φωτογράφος το 1986 ενώ έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Reuters.

Μεταξύ άλλων στην πολυετή καριέρα του είχε καλύψει τους πολέμους στα Βαλκάνια, στην Τσετσενία,τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, τον Περσικό Κόλπο, τη Λιβύη, την «αραβική άνοιξη» κ.α.

Φωτογραφία εξωφύλλου από: www.nexusmedia.gr, Fotos by Reuters/Yannis Behrakis