Δημήτρης Δούκογλου “Αν κάνεις κάποιον να γελάσει, νιώθει ήδη κερδισμένος από την συνδιαλλαγή” Science and Comedy στο θέατρο Ελιάρτ

Εμάς μας έκαναν να γελάσουμε και να περάσουμε ένα υπέροχο βράδυ, χωρίς να καταλάβουμε πως πέρασε η ώρα!

Παγωμένες στην αρχή εγώ και η Γεωργία, μη γνωρίζοντας πως μπορείς να γελάσεις με άξονα την επιστήμη, συνειδητοποιήσαμε πως η όρεξη και το χιούμορ του Δημήτρη Δούκογλου και των συντελεστών της παράστασης, δεν υπήρχε περίπτωση να μη μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον! Από τα πρώτα κιόλας λεπτά κρατούσα το στομάχι από τα γέλια και ταυτόχρονα το μυαλό μου ταξίδευε στο κόσμο των επιστημών σαν ό,τι πιο ανάλαφρο και ευχάριστο έχει να σου προσφέρει η φυσική,η χημεία, η βιολογία και η υπέροχη αστροφυσική! Ανεπιφύλακτα σας συστήνουμε να απολαύσετε την παράσταση Science and Comedy στο θέατρο Ελιάρτ για τις σίγουρες δύο επόμενες Παρασκευές του Οκτωβρίου και όσο συνεχίσουν! Το βέβαιο είναι πως θα το χαρείτε και με τους συντελεστές επί σκηνής θα γίνετε μια ευχάριστη παρέα!


Το Artigo συνάντησε το Δημήτρη Δούκογλου και μαζί μιλήσαμε για αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα της Επιστήμης με την Κωμωδία! 

1. Πώς γεννήθηκε η ιδέα της ένωσης της επιστήμης με την κωμωδία; 
Επηρεάστηκες από κάπου στην ιστορία της επιστήμης ή σε έσπρωξε εκεί το
πηγαίο χιούμορ;

Υπάρχει μια αφήγηση ότι η επιστήμη είναι βαρετή, τρομαχτική και δύσκολη. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που είναι βαρετό, τρομαχτικό ή/και δύσκολο είναι η ανάμνησή μας του σχολείου. Η επιστήμη είναι κάτι πολύ ανθρώπινο, ακόμη κι έμφυτο: από μικρά παιδιά ψάχνουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος, πειραματιζόμαστε κι εξερευνούμε. Επιστήμη δεν είναι μόνο η κβαντομηχανική. Επιστήμη είναι και το να αλλάξεις την πάνα του μωρού χωρίς να λερωθείς. Θέλει θεωρία, μέθοδο, πείραμα, και πορίσματα.
Στο Science+Comedy, παρουσιάζω μερικούς από τους καλύτερους εκπροσώπους της επικοινωνίας της επιστήμης στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι, μέσω του γέλιου, να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην καθημερινή επιστήμη που κάνουμε όλοι μας, και την πιο απόμακρη επιστήμη των πανεπιστημίων. Όλοι οι συντελεστές έχουμε γνήσιο ενθουσιασμό για τα θέματα που παρουσιάζουμε και προσπαθούμε να τον μεταφέρουμε στους θεατές ώστε να ξαναέρθουν σε επαφή με αυτήν την έμφυτη, παιδική περιέργεια και δίψα για γνώση.

2.Έχεις ασχοληθεί πριν από το Comedy festival με το θέατρο και ποιά
υπήρξε η πηγή έμπνευσης για το σανίδι;

Ξεκίνησα το stand up comedy το 2007. Νεότερος, τότε, ένιωθα πολύ έντονη την ανάγκη για επιβεβαίωση, να αποδείξω ότι είμαι αστείος, να βρω πειστήρια αντικειμενικά. Μεγαλώνοντας, έχω ηρεμήσει.

Νομίζω οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να κερδίσει την προσοχή ενός ακροατηρίου γνωρίζει πόση δύναμη έχει το γέλιο. Αν κάνεις κάποιον να γελάσει, νιώθει ήδη κερδισμένος από την συνδιαλλαγή. Μετά μπορείς να του μιλήσεις για οτιδήποτε. Θέλω το χιούμορ να είναι συστατικό κάθε μου δουλειάς και προσπαθώ να το χρησιμοποιώ για να διαδόσω αξιόλογες ιδέες και να φέρω τους ανθρώπους πιο κοντά.
3.Διακρίνεις διαφορές στην αντιμετώπιση του κοινού προς την παράσταση,
ανάλογα με το αν είναι οι ίδιοι επιστήμονες ή δεν είναι;

Υπάρχει κόσμος που φοβάται ότι κάνουμε μόνο επιστημονικά αστεία για διαφορικές εξισώσεις και πως δε θα τα “πιάσουν”. Εγώ προσωπικά δε θυμάμαι τίποτα από διαφορικές εξισώσεις. Πέρασα το τελευταίο μου μάθημα κι αμέσως οι γνώσεις διαγράφηκαν.

Είναι πολύ σημαντικό για μας η παράσταση να μην απευθύνεται μόνο σε πτυχιούχους Μαθηματικούς, Φυσικούς και Χημικούς. Θέλουμε να είναι προσιτή και σε λιγότερο εξοικειωμένο κοινό, ακόμη και σε παιδιά. Όχι μόνο για να κόψουμε εισιτήρια, αλλά και ιδεολογικά.

Σίγουρα το παρελθόν του καθενός επηρεάζει τον τρόπο που προσεγγίζει την αίθουσα αλλά ελπίζω πως, φεύγοντας, έχουν έρθει όλοι πιο κοντά κι έχουν αποκομίσει την ίδια ευχάριστη αίσθηση και χαρά της ανακάλυψης.

4.Ποιά είναι τα σχέδια σας μετά το τέλος των παραστάσεων στο θέατρο
Ελιάρτ;

Αν πάμε καλά τον Οκτώβρη ελπίζουμε να συνεχίσουμε και το Νοέμβριο στο Ελιάρτ και γενικά να κάνουμε πολλές ακόμη παραστάσεις επικοινωνίας της επιστήμης.
Εγώ προσωπικά θέλω πολύ να βρω καλεσμένους για νέα επεισόδια της εκπομπής μου για σεξ και σεξουαλικότητα Sex with Doukoglou. Παράλληλα κάνω παραστάσεις “αγνού” stand up comedy και συνεχίζουμε να παίζουμε Μια Ζάρια κι Έναν Κάιρο στο YouTube.
5.Η Κωμωδία ως μορφή τέχνης προδιαθέτει φαντασία και τρέλα. Η Επιστήμη
από την άλλη λειτουργεί πιο ορθολογικά. Θεωρείς πως η επιστήμη
περιορίζει την Φαντασία;

Μου αρέσει πολύ σαν δίπολο το “Φαντασία-Λογική”, το μετρήσιμο απέναντι στο ανυπόστατο, ο γκρίζος κόσμος της επιστήμης μπροστά στον πολύχρωμο κόσμο της μαγείας. Είναι πολύ παραστατικό. Καταλαβαίνω πώς προκύπτει αλλά, στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι η Επιστήμη και η Φαντασία αντιμάχονται.

Χρειάζονται και τα δύο. Είναι ρομαντική η ονειροπόληση, αλλά για να οδηγήσει σε κάποιο έργο -ένα παραμύθι, μια ζωγραφιά, ένα τραγούδι- χρειάζεται και λίγο λογική, τεχνική, μια πιο συστηματική προσέγγιση. Αντίστοιχα, για να προοδεύσει η επιστήμη, δεν αρκεί η τυφλή υπακοή σε κανόνες, χρειάζεται τύχη, έμπνευση και φαντασία.

Για μένα τα δύο είναι συμπληρωματικά. Η φαντασία βοηθάει την επιστήμη να πάει μπροστά, κι αντιστρόφως.

Υπάρχει κι ανάμεσα σε θετικές-θεωρητικές επιστήμες αυτή η διχόνοια. Συχνά οι θεωρητικές υποτιμούνται αδίκως. Ένας λόγος που κολοσσοί όπως το Google, το Facebook και το Twitter εκμεταλλεύονται άκριτα αρνητικές πτυχές της προσωπικότητάς μας και γενικότερα ενισχύουν εχθρικά πρότυπα με στόχο το κέρδος είναι πως χτίστηκαν από μηχανικούς και προγραμματιστές που δε στάθηκαν ποτέ να συμβουλευτούν κοινωνιολόγους, φιλοσόφους ή ειδικούς σε θέματα ηθικής. Δυστυχώς ούτε στη δική μας παράσταση υπάρχει, ακόμη, αρκετή εκπροσώπιση ανθρωπιστικών επιστημόνων αλλά είναι κάτι που κινούμαστε ενεργά να αλλάξουμε με τους καλεσμένους των επομένων παραστάσεων.
6. “παράξενη” ερώτηση του Artigo (πάντα κάνουμε μία!)
Ποια η σχέση σου με τα κουνούπια; 

Να πάτε στο καλό κι εσείς κι αυτά! :Ρ (περισσότερα στην παράσταση)


Και αφού ο Δημήτρης μας αποχαιρέτησε πιστεύοντας ότι θα πάρουμε και τα κουνούπια μαζι, εγώ με τη σειρά μου τον ευχαριστώ πολύ για το χρόνο του και απλά ενημερώνω οτι από τα κουνούπια δε γλιτώνει! χαχαχαχααχα!!!

Επισκεφθείτε το θέατρο Ελιάρτ και σας εγγυόμαστε μία υπέροχη παράσταση!

This slideshow requires JavaScript.

Η φωτογραφία του Δημήτρη Δούκογλου στο τίτλο του άρθρου είναι από ArtistForSale.gr