“Κομμώτριες/Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια” στο θέατρο 104. Μια “σύγχρονη κωμικοτραγωδία”

Το καινούριο σχέδιο της Μαριτίνας Πάσσαρη και της ομάδας της ανεβαίνει για δέκα παραστάσεις στο θέατρο 104, τον Μάη. Εμπνέεται από ιστορίες του κέντρου της σύγχρονης Αθήνας, τον Χιλιανό συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο, και το συγκρότημα των Rolling Stones.

Κάθησα κι έγραψα το έργο το καλοκαίρι του 2018. Ήταν ένα πολύ σκληρό καλοκαίρι για μένα, με στενοχώριες και αρρώστιες και αποχαιρετισμούς. Είχαμε μόλις τελειώσει την παράσταση “Ο Καναδάς είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί “ (μια ελεύθερη διασκευή για τη σκηνή ενός διηγήματος της Καναδής βραβευμένης με Νόμπελ Άλις Μονρό). Δεν προβλεπόταν ελληνικό νησί για διακοπές. Μια φράση από ένα βιβλίο που διάβαζα, ένα τραγούδι που μου είχε κολλήσει, κάποιες φωτογραφίες από τη γειτονιά, ιστορίες που μου έχουν διηγηθεί φίλοι και πραγματικά περιστατικά από το αστυνομικό δελτίο ήταν τα πρώτα υλικά. “

“Κομμώτριες/Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια” Μια “σύγχρονη κωμικοτραγωδία”

Η υπόθεση

Ένα κομμωτήριο σε μια συνοικία του κέντρου της Αθήνας, ανάμεσα σε ένα μαγαζί με κινητά, κι ένα γυμναστήριο. Δύο κομμώτριες η Αλίνα (η πιο καινούρια) και η Μαίρη (η πιο έμπειρη), που δεν θέλει να έχει σχέσεις με κανέναν. Μια μέρα προσλαμβάνεται στο κομμωτήριο ένα καινούριο κορίτσι με ονειροπόλα μάτια, η Μόνικα. Η τραγική της ιστορία, το αλλόκοτο φέρσιμό της φέρνει κοντά την Αλίνα και την Μαίρη, που δεν χάνουν ευκαιρία πριν, μετά, κατά τη διάρκεια της δουλειάς, να κουβεντιάζουν, να διηγούνται και να φτιάχνουν ιστορίες, προσπαθώντας να βρουν κοινά σημεία και διαφορές με την μικρή, παράξενη Μόνικα. Η Μαίρη την κατανοεί, η Αλίνα την ανταγωνίζεται. Παίζοντας, πλέκουν έναν ιστό μυστηρίου γύρω από τη ζωή της Μόνικας. Εμπλέκονται και οι ίδιες. Το κορίτσι δεν υποψιάζεται τίποτα, ούτε οι κομμώτριες αντιλαμβάνονται πως η παρουσία της μικρής τις οδηγεί σε δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Όσα φαντάζονται κι επινοούν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα ή είναι απλά “κουβέντες κομμωτηρίου”; Όταν η Μόνικα εξαφανίζεται από τη δουλειά, η Αλίνα και η Μαίρη την αναζητούν για να ανακαλύψουν…

Τρόπος δουλειάς

Η θεατρική σκηνή είναι ένας γόνιμος, περιορισμένος χώρος, για να δοκιμάζει κανείς ιδέες και όνειρα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την ποίηση με ελευθερία και πλούσια/φτηνά υλικά.

Σε προηγούμενη παράσταση, ξεκινώντας από ένα λογοτεχνικό κείμενο καταλήξαμε σε μια πολύ ελεύθερη διασκευή για το θέατρο που άνοιξε την πρωτότυπη ιστορία σε καινούριες κατευθύνσεις.

Τώρα ένα πρωτότυπο κείμενο για το θέατρο γεννήθηκε από πραγματικά γεγονότα και ιστορίες και πήρε μορφή μέσα από λογοτεχνικές επιρροές.

Όλα έχουν να κάνουν με τις συνεργασίες. Κάθε φορά με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές δημιουργούμε μια ομάδα. Επεξεργαζόμαστε και ανανεώνουμε το αρχικό κείμενο που παίρνει μορφή στην πρόβα. Χαιρόμαστε όταν ξαναγυρνάμε στους ίδιους συνεργάτες.

Στη διαδρομή ξεχνάμε την αφετηρία και όταν ανάψουν τα φώτα της πρεμιέρας ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

“Η ΣΙΩΠΗ δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια” χρωστάει σε φίλους και συνεργάτες την ύπαρξή της ακόμα και τον τίτλο της.

Ηθοποιοί:

Μαριτίνα Πάσσαρη

Αλεξάνδρα Χασάνι

Σκηνικά κοστούμια: Κυριακή Τσίτσα

Φωτισμοί: Αργύρης Θέος

Πρωτότυπη μουσική: Στάθης Ιωάννου

Επιλογή μουσικής: Νίκος Σαββάτης

Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Δελημιχάλη

Βοηθός σκηνοθέτη Μαρία Μπαταγιάννη

Επικοινωνία Χρύσα Ματσαγκάνη

Αφίσα Θάνος Κερμίτσης

Φωτογραφίες (δελτία τύπου, αφίσα): Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Για τις προβολές συνεργάστηκαν: Μαριτίνα Πάσσαρη, Άγγελος Παππάς, Αργύρης Θέος, Νίκος Σαββάτης.

Στις προβολές εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Ηλίας Βογιατζιδάκης, Ντίνος Γκελαμέρης, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου,Τάσος Κορκός.

Δραματουργία /Σκηνοθεσία Μαριτίνα Πάσσαρη

Παραγωγή RMlight

Ευχαριστούμε το κομμωτήριο Σκύρου 32 για το γύρισμα και τη φωτογράφιση, το κομμωτήριο ΟΝΥΞ, Κωνσταντινουπόλεως 60, για τη στήριξη και τα χτενίσματα, τους φίλους Χρήστο Γιανναρά, Polly Gabriel, Ελένη Μπουκαούρη για τη βοήθεια και τη στήριξη.

Πληροφορίες:

Θέατρο 104 
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα
(στάση Μετρό: «Κεραμεικός»)
Τηλέφωνα: 2103455020
E-mail: theatre104@gmail.com
Site: www.104.gr
Facebook page: www.facebook.com/theatre104

Παραστάσεις: Από Τετάρτη 8 Μαΐου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων
– Γενική Είσοδος: 12€
– Μειωμένο: 10€
– Ατέλειες: 5€

Προπώληση εισιτηρίων: στο δίκτυο Viva.gr (www.viva.gr/tickets/theatre/104/i-siopi-den-tairiazei-sta-kommotiria)

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)