Ένας πρακτικός τρόπος διάδοσης κι ενίσχυσης της λογοτεχνίας

Το Readers Theatre, Θέατρο Αναγνωστών, αναπτύχθηκε αρχικά ως ένας τρόπος παρουσίασης της λογοτεχνίας σε δραματική μορφή.

Κύρια χαρακτηριστικά:

Η αφήγηση χρησιμεύει ως μέσο δραματικής παρουσίασης.

Δεν υπάρχουν σκηνικά. Εάν υπάρχουν είναι απλά και τοποθετούνται για να βοηθήσουν την αφήγηση.

Δεν υπάρχουν κουστούμια. Εάν υπάρχουν είναι ομοιόμορφα, ουδέτερα και συμμετρικά.

Δεν υπάρχει απομνημόνευση. Τα σενάρια είναι ανοιχτά βιβλία για την αφήγηση.

Το θέατρο των αναγνωστών θεωρείται βασικό εργαλείο για τη δημιουργία ενδιαφέροντος για τη λογοτεχνία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην ανάγνωση. Οι επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις βοηθούν στην ευχέρεια λόγου. Οι νέοι το αγαπούν γιατί είναι ομαδική προσπάθεια στα σχολεία που τους φέρνει κοντά χωρίς πολλές διαδικασίες, αφού αποτελεί μια απλή δραστηριότητα, που η μόνη σοβαρή απαίτηση είναι η προσαρμογή του σεναρίου, ειδικά όταν ένα βιβλίο δεν έχει διαλόγους.

Το Θέατρο του Αναγνώστη είναι αποτελεσματικό όχι μόνο για τη γλώσσα, αλλά και για τις κοινωνικές σπουδές. Η “εκτέλεση” ιστοριών που βασίζονται σε μια άλλη κουλτούρα είναι από τους καλύτερους τρόπους να ενδιαφερθούν οι μαθητές για τη λογοτεχνία μακροπρόθεσμα και να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό. Αλλά και για όσους δεν έχουν το βιβλίο στη ζωή τους, είναι ένας τρόπος ομαλής ένταξης τους σε αυτήν.

Φυσικά δεν είναι το ίδιο με το να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο μόνος του με τον ρυθμό του και την φαντασία του εν δράσει, δεν είναι ούτε καθαρό θέατρο, αλλά είναι ένας αρωγός για να αρχίσει κάποιος να παρακολουθεί και τα δύο!

Πληροφορίες από: aaronshep.com