Γιατί είναι πολύτιμη η ποίηση

Έκρηξη συναισθημάτων, παθών, εμπειριών κι έκρηξη ζωής. Η ποίηση, μια πανάρχαια μορφή τέχνης είναι ευεργετική για το ανθρώπινο πνεύμα. Δια μέσου των αιώνων τίποτε δεν την έχει παραγκωνίσει και σήμερα κρατάει ακόμη τα σκήπτρα ανάμεσα στις τέχνες. Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την ποίηση.

Βελτιώνει το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές δεξιότητες.

Η ανάγνωση ποιημάτων βελτιώνει το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές δεξιότητες. Ο αναγνώστης έρχεται κοντά με άγνωστους όρους και ενθαρρύνεται η ανάλυση των λέξεων. Τα περισσότερα ποιήματα δεν πρέπει να διαβάζονται με τον απλό τρόπο ενός πεζογραφήματος, αλλά ο αναγνώστης πρέπει να δίνει τη δική του έμφαση σε λέξεις-κλειδιά και να αποκωδικοποιεί τη σύνταξη που συνήθως δεν έχει προφανή δομή. Αυτό, του δίνει κίνητρο να αλληλεπιδράσει με τη γλώσσα και η ανάγνωση μετατρέπεται σε μια δημιουργική πράξη. Η κοινή πρακτική της απομνημόνευσης των ποιημάτων βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ανακαλούν στη μνήμη τους στίχους ποιημάτων είναι λιγότερο ευάλωτοι στο Αλτσχάιμερ.

Ενισχύει την κριτική σκέψη.

Η ποίηση ενισχύει την κριτική σκέψη αναγκάζοντας τον αναγνώστη να σκεφτεί σε βάθος. Να ανακαλύψει το νόημα πίσω από τις λέξεις, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν είναι προφανές ή μονοδιάστατο. Η αποκρυπτογράφηση της ποίησης είναι μια ενεργή πράξη, αντίθετα με την πεζογραφία. Ευεργετική για τους μαθητές που πλάθουν τη σκέψη τους και τη φαντασία τους και ψάχνουν τη θέση τους στον κόσμο.

Βοηθά στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της διορατικότητας.

Ένα από τα οφέλη της λογοτεχνίας είναι η ικανότητά της να ενώνει τον αναγνώστη και τον συγγραφέα πέρα από τις εποχές και τα πολιτιστικά όρια. Ως συμπυκνωμένη λογοτεχνία, η ποίηση προκαλεί έντονα συναισθήματα και αναβίωση αναμνήσεων στους αναγνώστες της. Αυτή η σχέση μεταξύ των παγκόσμιων συναισθημάτων και της προσωπικής εμπειρίας ενθαρρύνει την ανάπτυξη της συμπάθειας. Ένας σύγχρονος αναγνώστης, που δεν έχει πρακτική εμπειρία της Αγγλίας του 17ου αιώνα, διαβάζοντας τα “Σονέτα” του Σαίξπηρ που διαπραγματεύονται θέματα αγάπης και λαχτάρας την εποχή εκείνη, θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα των αιώνων.

Ενθαρρύνει τη σχέση με άλλες μορφές τέχνης.

Η ποίηση είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στις τέχνες. Τα ποιήματα συνήθως δεν απαιτούν πολύ χρόνο για να διαβαστούν, ούτε και είναι δύσκολο να βρεθούν δωρεάν στο διαδίκτυο. Όταν κάποιος ελκύεται από την ποίηση είναι πολύ πιθανό να ασχοληθεί και με άλλες μορφές τέχνης. Η εκτίμηση οποιασδήποτε τέχνης απαιτεί τις ίδιες δεξιότητες κριτικής σκέψης και κυρίως συναισθηματική συνειδητοποίηση. Η ποίηση συχνά συνδέεται με καλλιτεχνικά κινήματα. Ως πύλη σε έναν ευρύ κόσμο της εμπειρίας, η ποίηση είναι ένας σπουδαίος θησαυρός για προσωπική ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει βάλει το λιθαράκι της στην ανάπτυξη και τη διάδοση της ποίησης από αρχαιοτάτων χρόνων και οι Έλληνες ποιητές έχουν αποδείξει ότι η αξιόλογη ποίηση είναι ένας αξιοσέβαστος πολιτισμός.

Πληροφορίες από: penandthepad.com