Ο ευεργετικός ρόλος της φαντασίας στις σκέψεις μας

Γιατί άραγε η φαντασία μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός στις δυσκολίες της ζωής μας; Πώς στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας ταξιδέψει και να μας βοηθήσει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες μας και τα προβλήματα μας και πόσο σημαντική είναι τελικά να εξασκείται στον εγκέφαλό μας; Η λογική μας είναι σωτήρια για να μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας, αλλά όταν αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, έρχεται η φαντασία να τη βοηθήσει να απελευθερωθεί από αυτά. Τα παρακάτω προέκυψαν ύστερα από μια μικρή έρευνα που κάναμε για την ευεργετική δράση της φαντασίας στη ζωή μας.

Η φαντασία και οι σκέψεις μας δημιουργούν το μέλλον μας.

Όταν παραμένουμε βυθισμένοι μόνο σε αυτό που κάθε μέρα είναι μπροστά μας, την πραγματικότητά μας, δημιουργούμε συνεχώς τις ίδιες προκλήσεις και τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αλλά όταν χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να επικεντρωθούμε στην πραγματικότητα που θέλουμε να βιώσουμε, η ενέργεια τίθεται σε κίνηση και μπορεί να συμβεί μια πολυπόθητη αλλαγή. Ο Άινστάιν έλεγε πως “Η φαντασία είναι όλα. Είναι η πρόβλεψη για τα ελκυστικά αξιοθέατα της ζωής”.

 

Η φαντασία διεγείρει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. 

Οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες έχουν ένα εξαιρετικό ταλέντο να σκέφτονται έξω από καθορισμένα κουτιά και να επιτρέπουν στο μυαλό τους να αναπτύσσει διαρκώς τις σκέψεις τους τόσο, που πολλές από αυτές να έχουν αλλάξει εξολοκλήρου τον κόσμο μας. Τέχνη, επιστήμη, τεχνολογία. Η φαντασία λοιπόν είναι ένα βασικό συστατικό για την εξέλιξη του κόσμου στον οποίο ζούμε.

 

Η φαντασία είναι μαγευτική!

Αρκεί μια στιγμή να αφιερώσετε παρακολουθώντας ένα μικρό παιδί να παίζει και θα δείτε ένα κουτί δημητριακών να μετατρέπεται σε φάρμα ζώων, μια μπανιέρα σε ωκεανό, ένα καλάθι άπλυτων ρούχων σε πειρατικό πλοίο! Βλέποντας για λίγο μέσα από τα μάτια του παιδιού, νιώθουμε τη χαρά και τη δημιουργικότητα που η φαντασία μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα.

Η φαντασία ενισχύει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Ενεργοποιώντας τη φαντασία μας μπορούμε να βρεθούμε σε μια καλή θέση, ώστε να εξετάσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται μπροστά μας, βρίσκοντας νέους τρόπους και λύσεις σε αυτά.

 

Η φαντασία βοηθά στη διατήρηση της μνήμης.

Σύμφωνα με νευρολογικές μελέτες η ενεργοποίηση της φαντασίας δημιουργεί περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλο και η διατήρησή της προσδίδει μακροπρόθεσμα 73% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων μνήμης που οδηγούν σε άνοια.

 

Η φαντασία ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Επιτρέποντας στον εαυτό μας να εξασκεί τη φαντασία δημιουργικά, μας βοηθά να εκτιμάμε τις ικανότητες και τα ένστικτά μας. Αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης με τις ίδιες μας τις σκέψεις και αυτό μπορεί να οδηγεί συχνά και στη λήψη αποφάσεων που θα κάνουν καλό σε εμάς και τους γύρω μας.

Η φαντασία βοηθά στην αντιμετώπιση των φοβιών.

Σύμφωνα με μελέτες και πειράματα έχει βρεθεί ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο γεγονός που προκαλεί μια φοβία μέσω της φαντασίας, αλλά χωρίς κακή έκβαση, βοηθάει το άτομο να ξεπεράσει πιο εύκολα αυτή τη φοβία.

 

Η πραγματικότητα είναι μια εξωτερική έκφραση αυτού που έχουμε επιλέξει να δεχθούμε, ώστε να επικεντρωθούμε στον κόσμο. Αλλά όταν στρέφουμε τις σκέψεις μας σε αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε στη ζωή, οι δυνατότητες είναι πολλές. Έχουμε τη δύναμη να δημιουργούμε καινούρια πράγματα και να βάζουμε το λιθαράκι μας να γίνεται ο κόσμος μας ολοένα και καλύτερος!

Πληροφορίες από: medicalnewstoday.com / mentalfloss.com / huffingtonpost.com.