Γιατί οι ευαίσθητοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν καλύτεροι καλλιτέχνες

Κατά την πώληση του πίνακα Salvador Mundi για 450 εκατομμύρια δολάρια, δημιούργημα του Leonardo Da Vinci, τοποθετήθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία Christie ‘s κρυφή κάμερα που εστίαζε στο βλέμμα των ανθρώπων που παρευρίσκονταν στο χώρο για να θαυμάσουν τον πίνακα. Έπειτα, το βίντεο επικαλύφθηκε με μουσική από βιολί και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Σχολιάστηκε ότι το εν λόγω βίντεο προσφέρει εικόνα συλλογικής συγκίνησης, αφού η ομορφιά του πίνακα και το θεϊκό θέμα με το οποίο αυτός καταπιάνεται συγκλόνισε τις καρδιές των θεατών.

Δείτε το βίντεο:

Τα συναισθήματα, λοιπόν, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της αξίας των έργων τέχνης, μια θεωρία που στηρίζεται από την επιστήμη. Δυο ψυχολογικές μελέτες εξέτασαν την επιρροή που έχουν τα συναισθήματα τόσο στην παρατήρηση της τέχνης όσο και στην πραγματοποίησή της.

Salvador Mundi – Σωτήρας του Κόσμου Πίνακας του Leonardo Da Vinci

Ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά όπως η νοημοσύνη και η ανοιχτή σκέψη σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, είναι λιγότερο γνωστός ο ρόλος που παίζουν οι συναισθηματικοί παράγοντες. Αλλά όπως φαίνεται, τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιθανότερο να είναι δημιουργικά από εκείνα με χαμηλότερο συναισθηματικό IQ, σύμφωνα με μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Imagination, Cognition and Personality. Για να ποσοτικοποιήσουν τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο χαρακτηριστικών, οι ερευνητές συμπλήρωσαν ένα δημοφιλές τεστ για τον προσδιορισμό της συναισθηματικής νοημοσύνης με έναν διαγωνισμό λεζάντας από εικόνες κινουμένων σχεδίων.
Αρχικά, εμπειρογνώμονες ψυχολογίας από το κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο New Paltz αξιολόγησαν τη συναισθηματική νοημοσύνη 265 συμμετεχόντων, δίνοντάς τους μια σειρά από φωτογραφίες των ματιών των ανθρώπων και τους ζήτησαν να μαντέψουν τη διάθεση του κάθε ατόμου. Αυτό καθορίζει την ικανότητα να διαβάζει κανείς σωστά τα συναισθήματα των άλλων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες δύο κινούμενα σχέδια του περιοδικού New Yorker – ένα από έναν άνδρα με κοστούμι που εκτοξεύεται από ένα κανόνι και ένα άλλο από τον Grim Reaper σε ένα πεδίο μπέιζμπολ – και τους ζήτησε να γράψουν λεζάντες για καθένα. (Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ερευνητές επέλεξαν κινούμενα σχέδια για αυτό το πείραμα: «Δεδομένου ότι η κεντρική συναισθηματική επεξεργασία και έκφραση ενυπάρχει σε όλες τις πτυχές του χιούμορ, εκτιμάται ότι η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται θετικά με την παραγωγή του χιούμορ» γράφουν).
Τρεις κριτές αξιολογούν έπειτα κάθε μία από τις λεζάντες χρησιμοποιώντας 10 κριτήρια που θεωρούνται συστατικά της δημιουργικότητας, όπως τα αστεία, η πολυπλοκότητα, η πρωτοτυπία και η φαντασία. Τελικά, όσοι ταυτοποίησαν με ακρίβεια τις διαθέσεις των φωτογραφιών τείνουν επίσης να λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες στον διαγωνισμό λεζάντας.
Τα ευρήματα “καταδεικνύουν μια ισχυρή επίδραση στο στοιχείο της συναισθηματικής ακρίβειας (ανίχνευσης συναισθημάτων) της συναισθηματικής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της δημιουργικότητας”, αναφέρει η μελέτη. “Αυτό το μοτίβο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεδομένου ότι η ενσυναισθητική ακρίβεια είναι μια διαδικασία κοινωνικής ανίχνευσης, ενώ η δημιουργικότητα είναι μια γενετική διαδικασία.” Όντας ευαίσθητος, φαίνεται ότι πραγματικά βοηθάει να κάνεις καλύτερη τέχνη. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς τα διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με τη δημιουργικότητα. Σε ένα ασυνήθιστο εύρημα, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που εκτιμούν την υψηλή ευσυνειδησία τείνουν να είναι λιγότερο δημιουργικοί, ενώ η εξωστρέφεια, η ευγένεια και η δοτικότητά τους συνδέονταν θετικά με τη δημιουργικότητα.

Πληροφορίες από: news.artnet.com