Το Κουτί της Πανδώρας. Αυτό που μας σώζει είναι ό, τι απέμεινε μέσα στο κουτί

Το κουτί της Πανδώρας είναι ένας μύθος με διαχρονική αξία. Η ελπίδα είναι αυτή που μένει αναλλοίωτη σε κάθε κακό που συμβαίνει. Αυτή δίνει πνοή στη θέληση και τη δύναμη και είναι αρωγός στον άνθρωπο όταν χρειάζεται αυτά τα δύο. Είναι ένας μύθος που έχει εμπνεύσει στο πέρασμα των καιρών.. Η ελπίδα έμεινε μέσα στο κουτί. Έμεινε μέσα μας. Άραγε είναι πιο εύκολο να αιωρείται κάθε κακό γύρω μας και να καλούμαστε να το διαχειριστούμε καθημερινά, παρά να ξεθάψουμε την ελπίδα από τα βάθη και να την αφήσουμε να κουμαντάρει τα πράγματα; Μια αλληγορία που μας σπρώχνει στην αισιοδοξία της ζωής. Μια ζυγαριά που όλα τα κακά του κόσμου αντισταθμίζονται με ένα καλό, μόνο που αυτό το καλό θέλει ξεκλείδωμα!

Ο μύθος έχει ως εξής: Ο Δίας σε συνεργασία με τους Θεούς έφτιαξε την Πανδώρα, μια πολύ όμορφη γυναίκα, ως παγίδα για να τιμωρήσει τους ανθρώπους. Την έστειλε στον Επιμηθέα, ο οποίος δεν έδωσε σημασία στις προειδοποιήσεις του αδερφού του, του Προμηθέα, για τις παγίδες που κρύβουν οι πράξεις του Δία, και την παντρεύτηκε. Σαν γαμήλιο δώρο, ο Δίας προσέφερε ένα όμορφο κουτί, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα το ανοίξει ποτέ.Μέσα στο κουτί είχε τοποθετήσει όλα τα δεινά του κόσμου, την ασθένεια, την απόγνωση, την κακία, την πλεονεξία, τα γηρατειά, το θάνατο, το μίσος, τη βία, τη σκληρότητα και τον πόλεμο και στον πυθμένα, είχε αφήσει την ελπίδα. Το ζευγάρι ζούσε ευτυχισμένο, ώσπου η Πανδώρα, που τη βασάνιζε η περιέργεια για το περιεχόμενο του κουτιού.. το άνοιξε! Όλα τα κακά ξεχύθηκαν στον αέρα και η Πανδώρα φοβήθηκε τόσο που το έκλεισε απότομα, σφραγίζοντας μέσα στο κουτί… την ελπίδα!

Έτσι, όταν σήμερα λέμε για κάποιον ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, εννοούμε ότι από μια ασήμαντη πράξη του, προέκυψαν καταστροφικές συνέπειες!