Μη φοβάσαι το τέλος

Όλα έχουν αρχή και τέλος. Αυτό το «τέλος» είναι που μας φοβίζει όλους. Το τέλος μιας σχέσης, το τέλος μιας δουλειάς, το τέλος μιας φιλίας, το τέλος μιας συνεργασίας. Κι όμως είναι μέρος της ζωής μας. Προηγείται το τέλος ακόμα και στην εμβρυϊκή μας ζωή, για να ακολουθήσει η γέννηση. Η μετάβαση στον πραγματικό κόσμο.
Κάθε μέρα τελειώνει με τη δύση του ήλιου, για να ανατείλει ο ήλιος ξανά, την επομένη.
Κάθε «τέλος» σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Πώς θα γίνει η αρχή αν δε έχει προηγηθεί ένα «τέλος»;
Πως θα έρθει το καινούργιο, το νέο αν δεν τελειώσει το παλιό; Η αρχή μιας νέας σχέσης, μιας καινούργιας δουλειάς, μιας νέας φιλίας, η αρχή μιας νέας συνεργασίας.
Ποιός όμως μας εγγυάται ότι το καινούργιο που θα έρθει, θα είναι καλύτερο από το παλιό;
Μια καινούργια κατάσταση! Αυτό είναι που καμιά φορά τρομάζει και φοβίζει. Το άγνωστο του καινούργιου, του νέου και η έκβαση που θα έχει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να τελειώσει κάτι, σημαίνει ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Ότι δεν γινόταν αλλιώς. Την μετάβαση από το τέλος στην αρχή δε μπορούμε να την κατανοήσουμε όταν την βιώνουμε σαν γεγονός. Τις περισσότερες φορές είναι επίπονη, αγχώδης κατάσταση και ανάλογα την περίπτωση παίρνει διαφορετικές συναισθηματικές προεκτάσεις. Άλλοτε θλίψη, αγωνία, ανασφάλεια, αγανάκτηση, θυμό, στεναχώρια κι άλλοτε χαρά, ανακούφιση, αισιοδοξία. Κάθε τι που τελειώνει, πάντα μας διδάσκει κάτι, μαθαίνουμε από την ανάμνηση που μας αφήνει. Ακόμα και κάτι πολύ ωραίο και όμορφο μπορεί να τελειώσει, χωρίς να μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο έπαψε να υφίσταται. Ίσως για να έρθει κάτι ακόμα ωραιότερο και καλύτερο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε τέλος προμηνύει μια νέα αρχή. Πρέπει πρώτα να έρθει η νύχτα, το σκοτάδι, που έχει κι αυτό τη χάρη του με τα αστέρια να λάμπουν ψηλά στον ουρανό, για να ακολουθήσει μέσα σε λίγες ώρες το άπλετο ζεστό φως του ήλιου. Έτσι η ζωή προχωράει.
Κάθε ιστορία τελειώνει για να ακολουθήσει η έναρξη μιας άλλης. Καλύτερης!!
Όλα για κάποιο λόγο γίνονται… Δείξε εμπιστοσύνη στη ζωή και αφέσου…
Μη φοβάσαι το τέλος…

.κάθε τέλος, είναι μια νέα αρχή!!!

Γράφει η Φανή Μπότσαρη, η οποία εργάζεται σε νοσοκομείο πρώτης γραμμής για τον Κορονοϊό.