Νανουρίζοντας την Ευρώπη

Νανουρίζοντας την Ευρώπη

Ελάτε ετούτο το βράδυ να κάνουμε όλοι μια όμορφη σκέψη…

Βρισκόμαστε στον αστερισμό του Ταύρου και αυτή είναι η Ευρώπη, μια όμορφη κόρη από τη Φοινίκη που ο Δίας, ο πατέρας των θεών, αγάπησε παράφορα.

Σσσσς…συγκρατήστε τη χαρά σας λόγω που ταξιδεύετε στο διάστημα και μη φωνάζετε! Δεν πρέπει να ξυπνήσει η Ευρώπη, γιατί θα χάσει το όνειρό της. Μπορεί να μην το πιστεύετε, όμως τα όνειρα της Ευρώπης είναι τα δικά σας όνειρα. Μα αφήστε με να σας εξηγήσω καλύτερα…

Μια μέρα που η Ευρώπη μάζευε άνθη σε έναν αγρό στην ακρογιαλιά της Φοινίκης, την είδε ο Δίας και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε κάτασπρο ταύρο. Βλέποντας η Ευρώπη τον ήσυχο ταύρο, πήγε κοντά του και κάθισε πάνω στη ράχη του. Ο Δίας έπεσε στη θάλασσα ώστε να μην προλάβει η Ευρώπη να κατεβεί και αφού την έκανε μια μεγάλη βόλτα, την πήγε στην Κρήτη.

Εκεί, της φανερώθηκε και την έκανε μητέρα του Μίνωα, του Ραδάμανθυ και του Σαρπηδόνα. Οι άνθρωποι , που είδαν το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της μεγάλης του βόλτας, κατάλαβαν πως κάτι τους συνδέει μεταξύ τους και θέλησαν να δώσουν ένα κοινό όνομα σε όλη αυτή την έκταση. Την ονόμασαν λοιπόν “Ευρώπη” προς τιμήν του κοριτσιού που καθόταν στη ράχη του ταύρου και είναι η ήπειρος στην οποία ζούμε.

Όταν ήρθε η ώρα η Ευρώπη να εγκαταλείψει αυτόν το κόσμο, ο Δίας έκανε τον ταύρο αστερισμό και τον στερέωσε στον ουρανό. Από τότε η Ευρώπη μας κοιτά από ψηλά. Έκανε μάλιστα κρεβάτι της το φεγγάρι, για να μπορεί να το κουνά και να κοιμάται ευκολότερα.

Αυτό το μυστικό το ξέρουν μόνο τα παιδιά. Έτσι κάθε βράδυ, λίγο πριν πέσουν για ύπνο, αστέρια από τον αστερισμό του Ταύρου επισκέπτονται τα κρεβατάκια των παιδιών, για να γράψουν πάνω τους τις πιο κρυφές τους σκέψεις, τις δικές τους ή των γονιών τους.

Κάθε φορά που η Ευρώπη ξυπνά, διαβάζει αυτά που έχουν γράψει τα παιδιά πάνω στα αστέρια κι αν είναι γεγονότα όμορφα, όταν θα κοιμηθεί, θα έχει γαλήνιο ύπνο. Μα σαν τύχει και είναι άσχημα, θα βλέπει εφιάλτες.

Παιδιά από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γερμανία, την Ρωσία, την Ελλάδα και όλες τις άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, στέλνουν κάθε βράδυ τις δικές τους σκέψεις, τα δικά τους όνειρα και η Ευρώπη καθώς διαβάζει, κουνά το φεγγάρι, νανουρίζεται κι αποκοιμιέται…

Κι αν ακόμη αμφιβάλλετε πως τα όνειρα της Ευρώπης είναι οι δικές σας σκέψεις δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Ελάτε όλοι μαζί αυτό το βράδυ να κάνουμε μια όμορφη σκέψη κοιτώντας ένα αστέρι από τον αστερισμού του Ταύρου. Αν καταφέρουμε να σκεφτούμε όλοι το ίδιο πράγμα, τότε αυτή η ήπειρος θα γίνει στο μέλλον πιο όμορφη και κυρίως πολύ πιο ανθρώπινη.

Γράφει η Δήμητρα Λογγίνου.

Σκίτσο: Λεπτομέρεια εικόνας από το storybird.

Πίνακας : Vincent van Gogh, The Starry Night