Το μυστήριο του “ναυαγού” του Έντγκαρ Άλαν Πόε στους αιώνες

Το όνομα Richard Parker σίγουρα ακούγεται γνωστό. Ποιος όμως ήταν o Richard Parker;

Σύμφωνα με τη Wikipedia ο Richard Parker, υπαρκτό πρόσωπο, ήταν ένας Άγγλος ναυτικός που εκτελέστηκε για το ρόλο που έπαιξε ως πρόεδρος της λεγόμενης “Floating Republic”, μιας ναυτικής ανταρσίας που έλαβε χώρα στο Nore της Αγγλίας μεταξύ της 12ης Μαϊου και 16ης Ιουνίου του 1797.

Το 1838 ο Έντγκαρ Άλαν Πόε έγραψε το  μοναδικό του μυθιστόρημα “The Narrative Gordon Pym of Nantucket” (Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ) στο οποίο μια ομάδα ναυαγών τράβηξε κλήρο για να δουν ποιος θα φαγωθεί, ώστε να επιβιώσουν οι υπόλοιποι. Το αγόρι στο οποίο έλαχε ο κλήρος ονομαζόταν Richard Parker. Πενήντα χρόνια αργότερα αυτό συνέβη στην πραγματικότητα. Το 1884 ένα ιστιοφόρο κατευθυνόταν από την Αγγλία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και εξαιτίας μιας καταιγίδας ναυάγησε. Οι επιζώντες τράβηξαν κλήρο χωρίς αποτέλεσμα και το μοιραίο έγινε όταν ένας 17χρονος επιζών έχασε τις αισθήσεις του. Ήταν το θύμα που θα έτρεφε τους υπόλοιπους. Το όνομά του ήταν Richard Parker!

Τέλος, η τίγρης που πρωταγωνίστησε στην ταινία “Η Ζωή του Πι” και η ιστορία περιστράφηκε τελικά σε ανάλογα με τα παραπάνω μοτίβα, ονομαζόταν επίσης Richard Parker…

Ή μικρός είναι ο κόσμος ή ο Πόε κάτι παραπάνω ήξερε, ή ο Άγγλος ναύτης Richard Parker του 1797 ήταν ένας άκρως μυστηριώδης τύπος!

Πληροφορίες από: factrepublic.com / mixanitouxronou.gr /en.wikipedia.org