Οκτώ οφέλη του χορού στον εγκέφαλο και το σώμα.

Οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων και των διαμερισμάτων κινδυνεύουν περισσότερο να τους καταπιεί ο καναπές του σαλονιού τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που ζουν κοντά στην φύση και απολαμβάνουν τα οφέλη της που είναι πολλά για το σώμα και το πνεύμα. Ο τρόπος που θα ασκηθεί κανείς είναι βέβαια θέμα γούστου, αλλά ο χορός έρχεται σαν ευεργέτης να γυμνάσει μυς και πνεύμα. Ας δούμε όμως μερικά από τα ευεργετικά οφέλη του.

Αυξάνει τη σωματική δύναμη και βοηθά στη διατήρηση υγείας

Ο χορός είναι άσκηση, οπότε δυναμώνει τους μυς. Καθώς το σώμα συνηθίζει να χορεύει αποκτά μεγαλύτερη ενέργεια, ώστε να το κάνει με ακόμα μεγαλύτερη άνεση. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Ενισχύει τη μνήμη

Κατά τη διάρκεια του χορού, όταν εκτελείται μια συγκεκριμένη χορογραφία, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου. Η κίνηση, ο ρυθμός, η μουσική, η λογική, το συναίσθημα και κυρίως η μνήμη, αφού καλείται ο χορευτής να θυμάται συνδυασμούς κινήσεων και να τις αποδίδει όσο πιο άρτια μπορεί. Μειώνεται με αυτόν τον τρόπο και ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ και άνοια.

Ενισχύεται η ευλυγισία, η ισορροπία και ο αυτοέλεγχος του σώματος

Όσο το σώμα συνηθίζει να χορεύει τόσο γίνεται πιο ευλύγιστο. Κάθε φορά και λίγο παραπάνω. Τεντώματα μετά το χορό δίνουν στο σώμα κάθε φορά λίγη παραπάνω ευλυγισία. Οι μυς γίνονται διαρκώς πιο ευέλικτοι. Ομοίως και για την ισορροπία. Ο άνθρωπος που χορεύει μαθαίνει να ελέγχει και να κατευθύνει το σώμα του.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων

Ο χορός είναι μια σπουδαία καρδιαγγειακή άσκηση. Αυξάνεται η αντοχή του σώματος και καθώς το σώμα το συνηθίζει, αυτό γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό.

Μειώνει το στρες

Όταν χορεύει κανείς το σώμα και το μυαλό εστιάζουν μόνο στο χορό. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η κορτιζόλη (ορμόνη που σχετίζεται με το στρες) και αν μη τι άλλο αν ο χορός υπακούει στην αγαπημένη μουσική κάποιου και αν αυτή η μουσική είναι όμορφη, όμορφο μυαλό θα χτίζει και αυτός που χορεύει!

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Ο χορός προστατεύει το συναίσθημα, ελευθερώνει την ψυχή, τονώνει την αυτοπεποίθηση. Ο άνθρωπος που χορεύει δεν έχει υποχρέωση ούτε να μιλά, ούτε να απολογείται, ούτε να εξηγεί. Μόνο χορεύει και καταθέτει τα συναισθήματα του μέσω του σώματός του. Απελευθερώνεται από τα βάρη και αγκαλιάζει την αισιοδοξία.

Χάσιμο βάρους

Ο χορός είναι ένας από τους λίγους τρόπους να γυμνάζεται ταυτόχρονα όλο το σώμα. Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Physiological Anthropology ένα πρόγραμμα χορευτικής αερόβιας εξάσκησης είναι πολύ αποτελεσματικό.

Συμπερασματικά, ο χορός είναι ένας δημιουργικός τρόπος να γυμνάσετε το σώμα σας και το μυαλό σας ταυτόχρονα, να αφήνετε την αγαπημένη σας μουσική να σας παρασύρει στα μονοπάτια της και να ομορφαίνετε τις σκέψεις σας και την εικόνα που έχετε για τον κόσμο. Γιατί ποια γυμναστική είναι καλύτερη από αυτήν που για συντροφιά της έχει μια όμορφη μουσική;

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μαθήματα χορού σε σχολή ή σε κάποια ομάδα, επιλέξτε τη μουσική που σας αρέσει και περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να βρείτε διάφορα προγράμματα. Αν πάλι σας αρέσει ο κλασικός χορός, μπορείτε και αυτόν να απολαύσετε από το σπίτι, ρίχνοντας μια ματιά εδώ

 

Πληροφορίες από fredastaire.com