Ποιες χώρες της Ευρώπης διαβάζουν περισσότερο. Το παράδοξο με την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρώτο πίνακα της Statista βλέπουμε τα στατιστικά για το πόσο διαβάζουν (βιβλία, εφημερίδες και γενικά έντυπα) οι πολίτες 15 ευρωπαϊκών χωρών κατά μέσο όρο σε μια μέρα, κατά τη χρονική περίοδο από το 2008 έως το 2015. Η έρευνα αφορά σε ανθρώπους ηλικίας από 20 έως 74 ετών. (Οι πίνακες είναι από το weforum.org)

Καθώς παρατηρούμε, η πρώτη χώρα είναι η Εσθονία με 13 λεπτά ανάγνωσης ανά ημέρα, ακολουθεί η “χώρα με τις χίλιες λίμνες”, η Φινλανδία κι έπειτα η Πολωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην αξιόλογη πέμπτη θέση με 9 λεπτά διαβάσματος ανά ημέρα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με 2 λεπτά ανά ημέρα.

Το παράδοξο με την Ελλάδα είναι ο επόμενος πίνακας:

Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε το ποσοστό χρημάτων από τα έσοδα των νοικοκυριών που καταναλώθηκαν σε βιβλία, εφημερίδες και γενικά έντυπα για διάβασμα κατά το έτος 2016.

Το 2016 τα νοικοκυριά της ΕΕ δαπάνησαν πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,1% των συνολικών δαπανών τους σε βιβλία κτλ. ή περίπου στα 200 ευρώ ανά πολίτη.

Έτσι, βλέπουμε την Σλοβακία, την Γερμανία και την Πολωνία να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις και τη Γαλλία, που στον πρώτο πίνακα βρίσκεται στην τελευταία θέση, στον δεύτερο πίνακα να είναι τέταρτη. Η Πολωνία κρατά την ισορροπία και στους δύο πίνακες και είναι στην τρίτη θέση. Δηλαδή, οι πολίτες της και διαβάζουν πολύ και αγοράζουν πολλά βιβλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση. Σύμφωνα με τους δύο πίνακες λοιπόν, οι Έλληνες διαβάζουν πολύ, αλλά δεν καταναλώνουν αναλόγως χρήματα για αυτό. Μόλις το 0,6% των εσόδων των νοικοκυριών δαπανώνται σε βιβλία κτλ.

Αυτό ίσως να σημαίνει ότι στην Ελλάδα το διάβασμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα βιβλία που αλλάζουν χέρια, σε δανεισμούς και ανταλλαγές βιβλίων (γι’ αυτό τα χάνουμε!). Και αυτό, κακά τα ψέματα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνήθεια που αρέσει σε όλους μας! Αν όμως γίνει μια έρευνα για τα χρήματα των νοικοκυριών που δαπανώνται στους καφέδες σε καφετέριες (που και αυτό αδιαμφισβήτητα αρέσει σε όλους μας, ειδικά όταν ο ήλιος λάμπει!) είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Έλληνες θα πάρουν την πρωτιά! Για σκεφτείτε όμως και τον εαυτό σας να χάνεστε στα ράφια των βιβλιοπωλείων και να γεμίζετε λίγο λίγο τη βιβλιοθήκη σας με βιβλία. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν και αυτό αρέσει σε όλους μας!

Όλα τα αδιαμφισβήτητα όμορφα όταν γίνονται με μέτρο και καλή διάθεση, κανένας πίνακας δεν έχει σημασία!