Βλέποντας θρίλερ: Θετικά και αρνητικά.

Καλώς ή κακώς οι ταινίες τρόμου μαγνητίζουν το κοινό. Έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη να μας κάνουν να θέλουμε να τις δούμε και μετά να θέλουμε να ξαναδούμε.. Μερικοί θεατές έλκονται ενώ άλλοι απωθούνται. Παρόλα αυτά όλοι θέλουν να τις δουν, έστω και με τα χέρια τους μπροστά στο πρόσωπό τους! Σκεφτήκαμε, μελετήσαμε και αποφασίσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του να βλέπει κανείς θρίλερ, ώστε να δικαιολογήσουμε κάπως πώς γίνεται ο τρόμος να επιδρά έτσι στο μυαλό μας!

Θετικά:

-Η ένταση και η αδρεναλίνη που προκαλείται από το θέαμα, είναι τρόπον τινά αγχολυτική διαδικασία, αφού ΕΣΥ δεν είσαι στη θέση του ήρωα που περνάει όλα τα δεινά που βλέπεις στην οθόνη. Έτσι, εκτός από την άμεση ψυχαγωγία βοηθάει στο να εκτονωθεί και το άγχος της καθημερινότητας.

-Ο θεατής γίνεται πιο ανθεκτικός στο φόβο και πιο θαρραλέος, αφού ταυτιζόμενος με τους πρωταγωνιστές συνηθίζει τις τρομαχτικές περιπέτειες. Για τους ανθρώπους με φοβίες τα θρίλερ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βοήθημα για να τις ξεπεράσουν.

-Είναι μια καλή ανάμνηση σε συζητήσεις φίλων η εμπειρία μιας καλής ταινίας τρόμου ή ακόμα καλύτερα μιας παλιάς καλής ταινίας τρόμου.

-Μας εκπαιδεύουν να μην είμαστε ευκολόπιστοι και να υποπτευόμαστε τον κίνδυνο, αποφεύγοντας πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις.

Αρνητικά:

-Αν κάποιος έχει προβλήματα υγείας που συνδέονται με άγχος (καρδιοπάθειες, κρίσεις πανικού), δεν είναι καλή ιδέα να παρακολουθεί ταινίες τρόμου. Σε κάποιες σκηνές η ένταση είναι τόσο μεγάλη, που η επίδραση στην υγεία των θεατών μπορεί να είναι σημαντική…

-Παρακολουθώντας ταινίες τρόμου γινόμαστε «απαθείς». Αν και κάθε άνθρωπος επηρεάζεται διαφορετικά, είναι επικίνδυνο για την ενσυναίσθηση του θεατή όταν εκτίθεται επαναλαμβανόμενα σε έντονες σκηνές τρόμου.

-Οι ταινίες τρόμου μπορούν να ενθαρρύνουν εν δυνάμει εγκληματίες. Παρόλο που κανείς δεν θα γίνει εγκληματίας επειδή βλέπει θρίλερ, η έκθεση σε σκηνές των ταινιών αυτών, δημιουργεί οικειότητα και δίνει ιδέες.

Παρόλα αυτά οι θεωρίες είναι θεωρίες και οι άνθρωποι πολύπλοκοι και μοναδικοί. Επειδή είναι ένα λεπτό ζήτημα, ο καθένας θα πρέπει να σκέφτεται εν πλήρη συνείδηση αν οι ταινίες τρόμου του κάνουν καλό ή όχι. Ο καθένας θα πρέπει να ξέρει τα όρια του και τί μπορεί να αντέξει. Αν και μερικές φορές οι ταινίες τρόμου ξεγελούν το μυαλό μας και παίζουν βρώμικο παιχνίδι, θεωρώντας κανείς ότι δεν τρομάζει…

 

Με τη βοήθεια του φίλου Γιώργου Γ.

Πηγές: edinazephyrus.com / medium.com / capital.gr / quora.com