Τί αντίκτυπο έχει το διάβασμα ενός καλού βιβλίου στην υπόλοιπη ζωή μας

Κατά το διάβασμα ενός βιβλίου και ειδικά όταν αυτό έχει μερικές εκατοντάδες σελίδες είναι σχεδόν βέβαιο το συναισθηματικό δέσιμο του αναγνώστη με τον κόσμο που παρουσιάζεται καθώς και με τους ήρωες που ζουν σε αυτόν. Τί γίνεται όμως όταν αυτές οι σελίδες τελειώνουν και συνειδητοποιεί ο αναγνώστης ότι η επαφή του με τον κόσμο αυτόν έφτασε στο τέλος της; Σύμφωνα με άρθρο του Psychology Today συνοψίζονται τρεις πτυχές για το πως μπορεί να επηρεαστεί μακροπρόθεσμα μια προσωπικότητα εν συνόλω.

  1. Η λογοτεχνία μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην κοινωνικοποίηση ενός ατόμου, αφού προκαλεί την είσοδο του αναγνώστη στον κόσμο του βιβλίου και την περιήγησή του στις κοινωνικές καταστάσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες του.
  2. Η λογοτεχνία έχει την ικανότητα να αναταράσσει τη σκέψη επιτρέποντας στον αναγνώστη να συμπάσχει μέσα από τα σκαμπανεβάσματα της πλοκής. Αυτό μπορεί να του επιτρέψει να αναζητήσει νέες εσωτερικές εμπειρίες και στη δική του ζωή.
  3. Η λογοτεχνία είναι μια μέθοδος έμμεσης επικοινωνίας που ενθαρρύνει τον αναγνώστη να βγάζει συμπεράσματα σχετικά με το πώς αισθάνονται οι χαρακτήρες ενός βιβλίου. Με τον ίδιο τρόπο ο αναγνώστης μαθαίνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα πώς και γιατί οι γύρω του αισθάνονται και συμπεριφέρονται με συγκεκριμένους τρόπους.

Υπάρχει άραγε “καλό” και “κακό” βιβλίο; Είναι κάτι σαν τη φωτιά, που είτε θα σε κάψει είτε θα σε ζεστάνει;

Πληροφορίες από wordsalive.org