Πώς ήταν το αρχαίο τάβλι.

Τάβλι. Ένα πανάρχαιο παιχνίδι που ακόμα και σήμερα καθηλώνει. Τύχη ή στρατηγική; Οι αναφορές στα επιτραπέζια παιχνίδια της αρχαιότητας δεν είναι σαφείς για την ακριβή προέλευση του παιχνιδιού και πολλές φορές συγχέεται η ιστορία του με το σκάκι ή με άλλα παιχνίδια με ζάρια. Πιθανώς, το τάβλι είναι εξέλιξη άλλων παραπλήσιων παιχνιδιών, που ελάμβαναν χώρα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανασκαφές κι ευρήματα υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα στα επιτραπέζια παιχνίδια με ζάρια. Ενδεικτικά, λέγεται ότι στην εικόνα απεικονίζεται ο Αχιλλέας με τον Αίαντα να παίζουν παιχνίδι με ζάρια. Ένας πρόγονος για παράδειγμα του ταβλιού, είναι το “Μέγα Ζατρίκιον”, όνομα που του δόθηκε από τον Έβανς μετά από ανασκαφές στην Κνωσσό. Μεγάλη επίσης δραστηριότητα υπήρξε και στην Αίγυπτο. Για παράδειγμα, το βασιλικό παιγνίδι της Ουρ, στην Αίγυπτο, στην Τροία και στην Μινωική Κρήτη. Επίσης εφευρέτης των ζαριών θεωρείται ο Παλαμήδης.

 

 

Για τη μεσαιωνική εποχή, μαθαίνουμε από τοιχογραφίες για την ύπαρξη του ταβλιού, όπως επίσης από το παιχνίδι που βλέπουμε στην εικόνα έχει ανακαλυφθεί ένα μικρό σπάνιο κομμάτι.

 

 

Και μια εκδοχή του αρχαίου ταβλιού!

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα, στο χωρίο!

 

 

 


 

 

Σήμερα, στην πόλη… Ή καλύτερα, παντού!

 

 

 

 

Πηγές: tavliinfo.gr και iefimerida.gr