Το μεσαιωνικό σπίτι όπου λέγεται ότι γεννήθηκε η ιδέα της “Τζέιν Έιρ”

Η ιδέα του λογοτεχνικού αριστουργήματος Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπροντέ που εκδόθηκε το 1847, φημολογείται ότι γεννήθηκε στο μεσαιωνικό αρχοντικό στο Norton Conyers House, που βρίσκεται στη Βόρεια Αγγλία (Ripon του North Yorkshire). Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τη λαχτάρα του κόσμου να αποδώσει σε πράγματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, αυτήν την ιδιαίτερη έμπνευση της εξαιρετικής Μπροντέ.

Το 1839 η Σαρλότ Μπροντέ επισκέφθηκε το εν λόγω σπίτι για να εργαστεί ως γκουβερνάντα σε μια οικογένεια που ονομαζόταν Sidgwicks. Οι περιγραφές της διαρρύθμισης του σπιτιού και οι εξωτερικοί του χώροι ταιριάζουν απόλυτα στις περιγραφές της συγγραφέα. Όπως επίσης και ο θρύλος του ότι μια τρελή γυναίκα ζούσε κλειδωμένη στη σοφίτα του σπιτιού τον προηγούμενο αιώνα από αυτόν που η Μπροντέ επισκέφθηκε το σπίτι.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι το 2004 αποκαλύφθηκε μέσα σε αυτό το σπίτι μια εσωτερική κρυφή σκάλα που οδηγούσε από τον πρώτο όροφο στη σοφίτα του σπιτιού, μέσω μιας κρυμμένης πόρτας. Το γεγονός  αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου και στάθηκε η τελική αιτία να αποδοθεί η έμπνευση της Μπροντέ στο σπίτι αυτό.

 

 

 

Δεδομένου λοιπόν, ότι κατά την πλοκή του έργου της Μπροντέ, σε αυτήν τη σοφίτα κάτι περίεργο συμβαίνει, όσοι δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, είναι η ευκαιρία σας να το κάνετε και είναι βέβαιο ότι όταν θα φτάσετε στο τέλος του, ο χρόνος που θα του έχετε αφιερώσει.. θα σας έχει ανταμείψει. 

Αν πάλι είστε και λάτρεις του κινηματογράφου, προτείνεται ανεπιφύλακτα η ομώνυμη ταινία του 1996 σκηνοθετημένη από τον Φράνκο Τζεφιρέλι με πρωταγωνιστές την Σαρλότ Γκενσμπούρ και τον Γουίλιαμ Χερτ. Είναι μια ατμοσφαιρική ταινία που μας μεταφέρει εύστοχα στην τότε εποχή με την αξεπέραστη φυσικά σφραγίδα του Τζεφιρέλι.

 

Πληροφορίες από: www.yorkshireguides.com