Πικάπ, κασετόφωνο ή υπολογιστής;

Το βινύλιο έχει συντροφεύσει στο παρελθόν με τις μουσικές του τον κόσμο, σε μια εποχή που η μουσική ήταν ένας θησαυρός που τον έψαχνες σε συγκεκριμένα μέρη, όπως το Μοναστηράκι. Η κασέτα από την άλλη “διευκόλυνε” λίγο τα πράγματα αφού γεννήθηκε η δυνατότητα να δημιουργούνται κόπιες στα διπλά κασετόφωνα. Αυτές οι εποχές πέρασαν όμως και η μουσική έχει γίνει η πιο εύκολη υπόθεση. Σκέφτεσαι ένα τραγούδι ή μαθαίνεις για την ύπαρξη μιας μπάντας και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις τον τίτλο ή το όνομα της μπάντας. Χωρίς κόπο. Χωρίς αγωνία αν θα καταφέρεις να ακούσεις αυτό που θέλεις, χωρίς να το επεξεργάζεσαι στο μυαλό σου και να γιγαντώνεται η επιθυμία σου να τα καταφέρεις να το βρεις. Και το σπουδαιότερο, η χαρά που αισθάνεσαι όταν επιτέλους μετά κόπων και βασάνων… το βρίσκεις! Οι ρομαντικές εποχές του κυριακάτικου πρωινού στο Μοναστηράκι ή η ετοιμασία λίστας τραγουδιών, γιατί ανακάλυψες ένα μαγαζί που έχει καταφέρει να περνά μέσα στην κασέτα τα τραγούδια που θα ζητήσεις, πέρασαν. Οι εποχές που ηχογραφούσες τραγούδια στο κασετόφωνο από το ράδιο για να φτιάξεις μια ωραία συλλογή και να την προσφέρεις σα δώρο, έδωσαν τη θέση τους σε ένα τραγούδι που κάνεις αντιγραφή τον σύνδεσμο και τον στέλνεις εκεί που θέλεις… με μήνυμα. Οι εποχές του αναλογικού σήματος για τον ήχο πέρασε, αλλά κατάφερε τον ξεπεράσει άραγε ο ψηφιακός;

Έχει έρθει όμως η εποχή που ανακαλύπτεις μουσικές, σκέφτεσαι και επιλέγεις τα ακούσματα σου πολύπλευρα. Μαθαίνεις περισσότερα και είσαι ελεύθερος να παρουσιάζεις προσωπικές δουλειές στον κόσμο πιο εύκολα. Εξάλλου η τεχνολογία και η επιστήμη ανθίζουν κι εμείς οφείλουμε να έχουμε ανοιχτά τα μυαλά μας και να χρησιμοποιούμε με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και δημιουργικότητα, αυτά τα αγαθά.

Μήπως τελικά δε φταίει μόνο το μέσο αλλά η διάθεση;

Έτσι, για την ιστορία και για να μην ξεχνάμε:

Το πικάπ είναι ηλεκτρική συσκευή που αναπαράγει μουσική ή και ηχητικά γεγονότα από δίσκους βινυλίου. Προγονικές μορφές του πικάπ ήταν o φωνογράφος και το γραμμόφωνο. Ο φωνογράφος χρησιμοποιούσε κυλίνδρους, ενώ το γραμμόφωνο δίσκους. Τα πικάπ μπορούν να υποστηρίξουν αναπαραγωγή για δίσκους των 33, 45 και 78 στροφών ανά λεπτό. Αποτελείται από τον βραχίονα, την κεφαλή και τη βελόνα . Από τα καλώδια αναπαράγεται δια μέσου των ενισχυτών ο ήχος με μορφή αναλογικού ηλεκτρικού σήματος.

Το κασετόφωνο όπως ονομάστηκε και καθιερώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία είναι αναλογική ηλεκτρονική συσκευή αναπαραγωγής ήχου με μαγνητική τεχνολογία που παρουσιάστηκε από την εταιρεία Philips στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η συσκευή αυτή υπήρξε εν μέρει διάδοχος της παλιάς, αποκλειστικά επαγγελματικής, τεχνολογίας αναπαραγωγής / εγγραφής μέσω μαγνητικών μπομπινών 7 ή 10,5 ιντσών, αλλά και νέο προϊόν με καινοτόμα χαρακτηριστικά. Το ραδιοκασετόφωνο είναι ο συνδυασμός κασετόφωνου με δέκτη ραδιοφώνου σε μία συσκευή.

 

Πηγή βικιπαιδεία.