Βρες χρόνο να γελάς

Το γέλιο είναι μια ανθρώπινη αντίδραση που τη μαθαίνει ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται. Λέγεται μάλιστα, ότι το γέλιο συντρόφευε τον άνθρωπο προτού ακόμα μάθει να μιλά – όπως συμβαίνει και με τα μωρά. Γιατί, όμως, ο άνθρωπος χρειάζεται το γέλιο στη ζωή του;

Η ευεργετική δράση του γέλιου στη ζωή είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε παρακάτω και ίσως μάθετε πράγματα που δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα. Τότε θα μπορέσετε να γελάτε περισσότερο για το καλό το δικό σας αλλά και των γύρω σας!

Ο άνθρωπος που γελά δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα σ’ εκείνον και στο περιβάλλον του. Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρει. Έτσι, η παρέα περνάει καλά και οι αναμνήσεις χτίζονται με θετικό πρόσημο! Αυτό αντιστοιχεί στο ατομικό επίπεδο. Επεκτείνοντας το, καλύπτει την κοινωνία ολόκληρη και την ποιότητα ενός πολιτισμού. Η θετική ενέργεια που προκαλείται μέσω του γέλιου δημιουργεί συναισθηματική ισορροπία και αισιοδοξία, κάτι που είναι ικανό να φέρει σε έναν πολιτισμό την άνθιση, τη δημιουργικότητα, την ευχάριστη κοινωνική ζωή και την αξιοπρεπή εξέλιξη.

Πράγματα που στη σοβαρή τους διάσταση ίσως να απέβαιναν προσβλητικά, με ένα γέλιο μπορεί να αποβούν ευχάριστα και – γιατί όχι – και διδακτικά. Δεν πληρώνουμε την οποιαδήποτε αστοχία του συνομιλητή με το ίδιο νόμισμα. Αυτό του θυμού, του ανταγωνισμού ή της αλαζονείας. Αλλά με ένα χαμόγελο ή ακόμα με ένα γέλιο που θα προκληθεί από ένα χιουμοριστικό σχόλιο. Έτσι, ο άνθρωπος που γελάει γίνεται πιο επικοινωνιακός και εισπράττει τη συμπάθεια των γύρω του.

Ο άνθρωπος που γελά διώχνει το άγχος και το στρες και απογυμνώνεται από την πίεση της καθημερινότητάς του και της ρουτίνας του. Αποστασιοποιείται από τα προβλήματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις κι έτσι αποκτά μεγαλύτερη δύναμη για να τα αντιμετωπίσει. Το γέλιο, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο mentalfloss.com, είναι ένα φυσικό φάρμακο του οργανισμού κατά της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Όπως επίσης, ένα ξεκαρδιστικό γέλιο διαρκείας μπορεί να αντικαταστήσει τον αντίστοιχο χρόνο σε ένα γυμναστήριο. Με το γέλιο, το σώμα καίει τις περιττές θερμίδες! Είναι μια φυσική άσκηση που συμβάλλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, την καλή αναπνοή και είναι ευεργετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια υγιής καρδιά και το γέλιο είναι δύο πολύ καλοί φίλοι!

Με αντικαταθλιπτικές, αναλγητικές και παυσίπονες ιδιότητες, το γέλιο καθίσταται ένα όπλο όχι μόνο του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και κάθε θηλαστικού στον κόσμο και βοηθά να περάσει η ζωή χωρίς την απειλή των κινδύνων που ελλοχεύουν σε αρνητικές και δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι μια ασπίδα ευτυχίας και αισιοδοξίας και φυσικά ένα όπλο, που όταν χρησιμοποιείται στην κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου, εκφράζει αυτοπεποίθηση, ανωτερότητα και ευφυΐα.

Όπως ένα μωρό εξασκεί τη σωστή λειτουργία της αναπνοής του με το δυνατό κλάμα αλλά και το δυνατό γέλιο, έτσι και ο ενήλικας που γελά αφήνει τα συναισθήματά του να εξωτερικεύονται κι έτσι ανακουφίζεται και γαληνεύει. Ο γελαστός άνθρωπος έχει μάθει να μην γιγαντώνει τα προβλήματα της ζωής του και να βρίσκει ευχάριστα πράγματα ακόμα και σε μια δυσάρεστη κατάσταση.

Ας αφήσουμε έναν στίχο του Γιάννη Ρίτσου να μας παρασύρει, ώστε να γελάμε πιο συχνά: “Γέλα, καρδιά μου, γέλα. Βρες χρόνο να γελάς, αυτό είναι η μουσική της ψυχής.”

Γράφει η Γεωργία Παρασκευά για το globalist.gr