Εσύ έχεις δει το 3% ?

Το Netflix έχει καταφέρει κάτι που μέχρι τώρα για πολλούς ήταν αδιανόητο, να παρακολουθήσουν ταινίες και σειρές οι οποίες δεν είναι στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά (και πολλές φορές ούτε σε αυτά). Έτσι ανακαλύψαμε κινηματογραφική και τηλεοπτική ζωή σε χώρες όπως η Ισπανία (La Casa de Papel), η Γερμανία (Darkακόμα να το καταλάβω 100%), η Δανία (The Rain), η Ιταλία (Suburra: Blood on Rome) και αρκετά ακόμα.

Το 3% , το οποίο έρχεται από την Βραζιλία, είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της υπηρεσίας σε αυτόν τον τομέα. Πρόκειται για ένα μεταποκαλυπτικό δράμα το οποίο διαδραματίζεται σε μία κατεστραμμένη μεγαλούπολη, στην οποία κάθε χρόνο οι νέοι 20 ετών περνάνε την “Διαδικασία”, μία σειρά δοκιμασιών τόσο νοητικών όσο και σωματικών, όπου μόνο το 3% από αυτούς επιτυγχάνει. Η σειρά ακολουθεί μία ομάδα υποψηφίων στην προσπάθεια της να περάσει τις δοκιμασίες της Διαδικασίας (πρώτη σεζόν) και αυτά που ακολουθούν στο χρόνο μέχρι και την επόμενη Διαδικασία  (δεύτερη σεζόν).

Επιτυχία στο 3% σημαίνει μεταφορά στην “Υπεράκτια” χώρα, την περιοχή των προνομιούχων όπου υπόσχεται ευημερία και ξέγνοιαστη ζωή. Αποτυχία από την άλλη σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση επιστροφή στον παλιό τρόπο ζωής και την ανέχεια, στην χειρότερη, θάνατο.

Αυτή η ανισότητα έχει δημιουργήσει και ομάδες οι οποίες αντιτίθενται στην Διαδικασία, με κυριότερη την ομάδα που αυτοαποκαλείται “Σκοπός”, οι οποίοι προσπαθούν να παρεισφρήσουν και να σαμποτάρουν τις δοκιμασίες και τελικά όλη την κυβέρνηση της Υπεράκτιας χώρας

Προσωπικά μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι από τις καλύτερες σειρές που έχω δει. Μπορεί την πρώτη φορά να με ξένισαν τα Πορτογαλικά ώστε να σταματήσω το πρώτο επεισόδιο, όμως όταν αποφάσισα να το παρακολουθήσω, κόλλησα.

Ο τρόπος απεικόνισης της ζωής σε μία ρημαγμένη πόλη όπου πρέπει να μοχθήσεις για να βρεις τα προς το ζην, αν και είνα εμφανές πως κάποτε ευημερούσε τεχνολογικά, είναι τρομερός. Ακολούθως η ύπαρξη της τεχνολογίας – μην ξεχνάμε είναι σειρά επιστημονικής φαντασίας – είναι διακριτική αλλά σου δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μελλοντικές συσκευές. Επιπρόσθετα οι ερμηνείες είναι πολύ καλές (αν και να πω την αμαρτία μου, χασκογέλαγα με την ομιλία τους κάποιες φορές).

Η σειρά έχει ήδη προβληθεί για δύο σεζόν, ήδη έχει ανανεωθεί για τρίτη, η οποία και θα προβληθεί το 2019 στην πλατφόρμα του Netflix.

Season 1 trailer:

Season 2 trailer:

Leave spoilers, go home!! (αν θέλετε δείτε τo μόνοι σας στο YouTube)