Αιγαίο SOS

Οι Ελληνικές ταινίες υπάρχουν σε μία περιέργη διάσταση.. Το 80% τους είναι κωμωδίες που διακωμωδούν τους ίδιους τους Έλληνες, και το άλλο 19% είναι ταινίες “βαριές”, θα τολμήσω να πω κουλτουριάρικες… 1% αφήνω για ταινίες οι οποίες δεν εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Μία από αυτές, η πιο πρόσφατη που έκανε πρεμίερα την Πέμπτη 15/11 είναι και το Αιγαίο SOS. Μία ταινία που συνεχίζει την παράδοση διακωμώδησεις του Έλληνα φαντάρου και της τεταμένης σχέσης με τη γείτονα χώρα. Το σενάριο ακολουθεί μία ομάδα Ελλήνων στρατιωτών με αρχηγό τον Θοδωρή Αθερίδη, η οποία πραγματοποιεί απόβαση σε μία βραχωνησίδα η οποία ως εκ θαύματος εμφανίστηκε λόγω σεισμού μεταξύ Ρόδου και των παράλιων της Τουρκίας. Ίδια απόβαση πραγματοποιούν και οι Τούρκοι και όλοι παραμένουν στο νησί μέχρι να λήξει η κρίση.

Μία πλοκή που έχει πάρει πολλές σελίδες ιδεών από τις ταινίες του Νίκου Περάκη, δυστυχώς χωρίς να φτάνει καν κοντά στις ταινίες του, είτε από πλευράς χιούμορ, είτε καταστάσεων. Αρχικά η ταινία φαντάζει πρόχειρη, από τα γραφικά των φρεγατών μέχρι και κάποια σημεία της ίδιας της βραχονησίδας.

Οι χαρακτήρες, άσχημες καρικατούρες, ένας μισογύνης αρχηγός που βγάζει μένος ενάντια στις γυναίκες (πραγματικά μου άφησε άσχημη αίσθηση ο ρόλος του Αθερίδη), ένας Καρδιτσιώτης φαντάρος, poster boy αυτού που φαντάζονται οι Αθηναίοι – λανθασμένα – για άτομα που μένουν στην επαρχία. Ακολουθεί το κλασσικό βύσμα, που περιμένει την καλή μετάθεση, ο αντικοινωνικός που ασχολείται μόνο με το κινητό του και παιχνίδια, τον οποίο φωνάζουν Game Boy (χα χα χα τι χαβαλές, σαν να λέμε Survivor τον Ορφέα Αυγουστίδη στις “Σειρήνες στο Αιγαίο”). Είχαμε και έναν έρωτα με παρελθόν, από το πουθενά, για να υπάρξει και μία πιθανότητα κάποιας συμφιλίωσης των δύο λαών (να έχει ξαναγίνει σε άλλη ταινία, δεν θυμάμαι…) και γενικά πολλά κλισέ.

Προσπαθώ να θυμηθώ ένα – δύο σημεία που έστω χαμογέλασα, αλλά δεν μπορώ να τα θυμηθώ. Δυστυχώς και κρίμα.. κρίμα και για τους εργαζόμενους στον κινηματογράφο που φόραγαν ομοιόμορφες μπλούζες της ταινίας.

Να αναφέρω πως το Star Channel είναι συμπαραγωγός της ταινίας, και αυτό είναι εμφανές από την πρώτη πρώτη σκηνή του έργου. Οκ παιδία το καταλάβαμε, πληρώσατε και εσείς! Μπορεί να γράφω πιο επιθετικά από άλλες φορές, αλλά για μία ακόμα φορά που θέλω πραγματικά να μου αρέσει Ελληνική ταινία, απογοητεύομαι. Προφανώς υπάρχουν τρομερές ταινίες εκεί έξω, και στα δύο είδη που πιστεύω πως κινείται ο Ελληνικός κινηματογράφος.. αλλά το Αιγαίο SOS, δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.

Βαθμολογία Artigo : 2/10