Ποια θεωρούσε τα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της, η Αγκάθα Κρίστι

Η γυναίκα σταθμός στην ιστορία της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβριου του 1890. Ποιός δεν γνωρίζει την συγγραφέα, Αγκάθα Κρίστι και τον γνωστότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών, Ηρακλή Πουαρο, έναν άνθρωπο βγαλμένο από τη φαντασία της, μα τόσο οικείο στο κοινο, που είναι σα να υπήρξε στην πραγματικότητα! Τα έργα της είναι πολλά και αρκετά από αυτά έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη και το θέατρο. Πολλοί έσπευσαν να τοποθετηθούν και να δημιουργήσουν λίστες με τα καλύτερα. Η ίδια το 1972 λαμβάνοντας υπόψιν της κάποιες από αυτές, έφτιαξε τη δική της λίστα για τα έργα που θεωρούσε ως καλύτερα της. Είμαι σίγουρη θα είχε τους λόγους της!

Καναπες, ζεστή σοκολάτα και μυστήριο από την Αγκάθα Κρίστι.. Ετοιμαστείτε για ωραίες τις στιγμές!

Δεκα μικροι νέγροι, (And then there was none)

Δέκα άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, θα λάβουν μια πρόσκληση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και θα βρεθούν μια ορισμένη μέρα -στις 8 Αυγούστου- στο μικρό σταθμό του Όουκλαντ, με προορισμό το νησί του Νέγρου, σε μικρή απόσταση απ’ τις γραφικές ακτές του Ντέβον. Μια βενζινάκατος θα τους μεταφέρει στη μικρή προβλήτα του νησιού, που ένα σωρό φήμες, αόριστες και αντιφατικές, κυκλοφορούν γύρω από τον σημερινό ιδιοκτήτη του και ο οποίος αποφεύγει επιμελώς να εμφανισθεί. Η παράξενη αυτή τακτική θα θεωρηθεί σαν εκκεντρικότητα, που γρήγορα -πολύ γρήγορα, αλλοίμονο!- θα δώσει τη θέση της στην ανησυχία. Ο δικαστής Λώρενς Γουώργκρεϊβ και η συντροφιά του, όλοι άνθρωποι με ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και με κάποιο μελανό σημείο στο παρελθόν τους, θα βρεθούν ξαφνικά αιχμάλωτοι μέσα σ’ αυτό το παγερό και σιωπηλό σπίτι, και απομονωμένοι απ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Άδικα θα περιμένουν τον Φρεντ Νάρακοτ και τη βενζινάκατό του. Άδικα θα ελπίζουν σε κάποια βοήθεια από τους κατοίκους του μικρού ψαράδικου χωριού στην αντικρινή όχθη… Δεν θα έρθει ποτέ! Και στη σειρά των παράξενων και ανατριχιαστικών γεγονότων που θα επακολουθήσουν, οι δέκα καλεσμένοι στο νησί του Νέγρου, θα βρεθούν γυμνοί απ’ τα κοινωνικά τους προσωπεία και αντιμέτωποι με έναν πανούργο μα πάντα αόρατο εχθρό!


Ποιος σκότωσε το Ρότζερ Ακρόυντ, (The murder of Roger Ackroyd)

Η μις Καρολάιν, η αδελφή του γιατρού Σέπαρντ, αν δεν ήταν από τη φύση προικισμένη με μεταφυσικές ικανότητες, είχε ωστόσο τον τρόπο να μαθαίνει όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που συνέβαιναν στη μικρή επικράτεια του Κινγκ’ς Άμποτ. Έτσι, όταν τη νύχτα της 16ης Σεπτεμβρίου, η κ. Φέραρς “απεδήμησε εις Κύριον”, τα προγνωστικά μιλούσαν για αυτοκτονία. Κι όταν ο γιατρός Σέπραντ, καλεσμένος στο “Φέρνλυ Παρκ”, θα έχει μια ιδιαίτερη συνομιλία με τον οικοδεσπότη του, η ώρα των αποκαλύψεων θα έχει σημάνει και η μις Καρολάιν θα γνωρίσει το θρίαμβο. Μικρή επιτυχία, εντούτοις, αν ληφθεί υπόψη, ότι δεν είχε την παραμικρή διαίσθηση για το άγριο φονικό που θα ακολουθούσε και, το χειρότερο, φανέρωσε σκανδαλιστική άγνοια, καθώς, συζητώντας με τον αδερφό της για τον ανθρωπάκο που είχε έρθει να γειτνιάσει με το κτήμα τους και που το πιο γνωστό πάθος του ήταν η καλλιέργεια κολοκυθιών, θα ισχυριζόταν πως επρόκειτο για κουρέα. Ολέθριο λάθος, μια και επρόκειτο για τις καλλιτεχνικότερες “αντένες” που κόσμησαν ποτέ πρόσωπο ανθρώπου και για τον ίδιο το δαιμόνιο Ηρακλή Πουαρό.


Πρόσκληση σε φόνο, (A murder is announced)

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στις μικρές αγγελίες της τρίτης σελίδας της τοπικής εφημερίδας του μικρού χωριού Τσίπιν Γκλέγκχορν, δημοσιεύτηκε μια εξαιρετικά παράδοξη αγγελία: «Αναγγέλλεται μια δολοφονία που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου και ώρα 6.30′ μ.μ. στο “Λιτλ Πάντοκς”. Καλούνται όλοι οι φίλοι. Προσωπικές προσκλήσεις δεν θα σταλούν».

Αυτό προκαλεί μεγάλη έκπληξη στην Λετίσια Μπλάκλοκ- την ιδιοκτήτρια του Λιτλ Πάντοκς, καθώς δεν έχει ιδέα τι σημαίνει η αγγελία· δεν την τοποθέτησε εκείνη και κανείς από τους γνωστούς της δε γνωρίζει περισσότερα. Η Μις Μπλάκλοκ αποφασίζει να δεχτεί την πρόκληση και προετοιμάζεται για τους καλεσμένους εκείνο το απόγευμα. Φυσικά, οι χωρικοί ιντριγκάρονται από αυτήν την ανακοίνωση, και αρκετοί από αυτούς εμφανίζονται εκεί με παράξενες δικαιολογίες, αλλά φανερό ενδιαφέρον. Καθώς το ρολόι χτυπά 6:30, τα φώτα σβήνουν και μια πόρτα ανοίγει απότομα, αποκαλύπτοντας έναν άνδρα με έναν φακό.


Έγκλημα στο Όριαν Εξπρες, (Murder on the Orient Express)

Το Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα της Agatha Christie και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Χειμώνας 1937. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια χιονοθύελλα αναγκάζει το Όριεντ Εξπρές να διακόψει το ταξίδι του. Το πολυτελές τρένο είναι γεμάτο, πράγμα ασυνήθιστο γι’ αυτή την εποχή του χρόνου. Καθώς πλησιάζει το χάραμα, αποκαλύπτεται ότι ένας από τους επιβάτες δεν θα συνεχίσει το ταξίδι του με το Όριεντ Εξπρές. Πρόκειται για έναν Αμερικανό μεγιστάνα, ο οποίος δέχτηκε μια θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι, παρόλο που η πόρτα του κουπέ του ήταν κλειδωμένη από μέσα. Ο Ηρακλής Πουαρό θα αγωνιστεί να εξιχνιάσει το έγκλημα σε αυτό το τρένο που είναι αποκομμένο από τον κόσμο… Η Αγκάθα Κρίστι γνώρισε τεράστια επιτυχία με την έκδοση του πρώτου αστυνομικού μυθιστορήματός της, τη Μυστηριώδη Υπόθεση στο Στάιλς, συστήνοντας στο αναγνωστικό κοινό τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό. Η συγγραφέας, που έχει χαρακτηριστεί εύστοχα ως «βασίλισσα του εγκλήματος», έγραψε ογδόντα μυθιστορήματα και σχεδόν εκατό διηγήματα που μεταφράστηκαν σε περίπου εκατό γλώσσες και έχουν πουλήσει έως σήμερα περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.


Σχέδιο Δολοφονίας, (Towards Zero)

«Μ’ αρέσει μια καλή αστυνομική ιστορία», έλεγε ο κ Τρηβς, «Ξέρετε, όμως, όλες αρχίζουν στραβά. Αρχίζουν από τη δολοφονία. Η δολοφονία δεν είναι η αρχή, είναι το τέλος της ιστορίας. Ακόμα κι αυτή τη στιγμή που κουβεντιάζουμε, μια δολοφονία ίσως ετοιμάζεται κάπου». Αλίμονο ο κ. Τρηβς δεν φανταζόταν ποτέ πόσο κοντά βρισκόταν στην πραγματικότητα κατά συνέπεια και στην ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ.


Ατέλειωτη Νύχτα, (Endless Night)

Ποτέ μέχρι τότε ο Μάικλ Ρότζερς δεν είχε ξανακούσει να γίνεται λόγος γι’ αυτό το μέρος κι ούτε μπορούσε να φανταστεί πως θα πίστευε ποτέ σ’ αυτές τις ανόητες λαϊκές προλήψεις. Όμως, όλα έγιναν εντελώς τυχαία – ή μήπως όχι; – καθώς τριγυρίζοντας στον κεντρικό δρόμο του Κίνγκστον Μπίσοπ, πρόσεξε μιαν ανακοίνωση σχετικά με κάποιον πλειστηριασμό. Βέβαια, αν δεν είχε γνωρίσει τον Σαντόνιξ, αυτόν τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, ίσως δεν σκεφτόταν να λάβει μέρος σ’ αυτόν τον πλειστηριασμό, μα η γνωριμία τους μήπως δεν στάθηκε μια απλή σύμπτωση, αλλά μια ηθελημένη συνάντηση από μια σκοτεινή μοίρα; Έτσι, γνώρισε τον “τόπο της Τσιγγάνας” που, όπως έλεγαν οι ντόπιοι, ήταν “σημαδεμένος” από μια βαριά κατάρα. Φυσικά, όλα αυτά τον διασκέδαζαν. Και εξακολουθούσε να τα βρίσκει φαιδρά και παιδαριώδη, ακόμα κι όταν συνάντησε την τσιγγάνα, που ο ταγματάρχης Φίλποτ της είχε χαρίσει ένα μικρό κτήμα για να μένει. – “Τίποτα όμορφο δεν έδωσε ο τόπος της Τσιγγάνας, ούτε θα δώσει”, του είπε προφητικά η γριά τσιγγάνα. “Μη γελάς, νεαρέ μου, και γρήγορα το γέλιο σου θα γίνει κλάμα”. Πόσο δίκιο είχε η γριά-τσιγγάνα, ο Μάικλ δεν θα το μάθαινε παρά όταν θα ήταν πια πολύ αργά. Και τότε ακόμα δεν θάξερε γιατί κοιτάζοντας η γριά τα χέρια του και διαβάζοντας τις βαθειές χαρακιές στις παλάμες του, αρνήθηκε να του πει τι είδε και τον συμβούλεψε μόνο τρομαγμένη να φύγει απ’ αυτόν τον τόπο.


Η Σοφίτα με τις Αράχνες, (Crooked House)

Όταν ο Αριστείδης Λεωνίδας – ο Έλληνας κροίσος που απέκτησε την περιουσία του με σκληρή δουλειά και εξυπνάδα – βρίσκεται δολοφονημένος στην πολυτελή βίλα του, στα προάστια του Λονδίνου, το νέο δημοσιεύεται στις εφημερίδες – ακόμη και σ’ ένα τόσο μακρινό μέρος όπως η Αίγυπτος. Ο Τσαρλς Χαίηγουωρθ, νεαρός διπλωμάτης, τοποθετημένος στο Κάιρο, το διαβάζει και μεταφέρει το νέο στην αγαπημένη του Σοφία Λεωνίδα, συνάδελφό του, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η Σοφία που είναι εγγονή του Αριστείδη, δηλώνει στον αγαπημένο της, ότι δεν θα μπορούσε να τον παντρευτεί, όσο δεν έχει διαλευκανθεί η δολοφονία του παππού της. Ο πατέρας του Τσαρλς – ο σερ Άρθουρ – υποδιευθυντής στη Σκότλαντ Γυαρντ, αναλαμβάνει την υπόθεση, η οποία δείχνει εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς εμπλέκονται συγγενείς και κληρονόμοι του εκλιπόντα, μέλη του διεθνούς Τζετ-σετ. Πρώτη στη λίστα των υπόπτων φιγουράρει η Μπρέντα Λεωνίδας – τελευταία σύζυγος του Αριστοτέλη και κατά πενήντα χρόνια νεότερή του. Η Άγκαθα Κρίστι δηλώνει στην αυτοβιογραφία της, πως αυτό το βιβλίο είναι το πιο αγαπημένο απ’ όσα έγραψε.


Η δοκιμασία της αθωότητας, (Ordeal by Innocence)

Η Ρέιτσελ Αργκαϊλ στάθηκε για όλα της τα υιοθετημένα παιδιά μια τρυφερή, αν και απαιτητική μητέρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η στοργή της δε συνάντησε την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς βρέθηκε δολοφονημένη με μια σιδερένια τσιμπίδα. Ο επιθεωρητής Φίννεϋ, δε δυσκολεύθηκε καθόλου να συλλάβει τον νεαρό Τζάκο Αργκαϊλ, που είχε βεβαρημένο παρελθόν και η απόφαση των ενόρκων δεν μπορούσε παρά να είναι καταδικαστική με τα επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν: είχε φιλονικήσει με το θύμα, η τσιμπίδα είχε τα δακτυλικά του αποτυπώματα, οι κινήσεις του ήταν ολοφάνερα ύποπτες. Ο Τζάκο είχε ισχυριστεί πως την ώρα του φόνου έκανε ωτοστόπ από το Σάνυ Πόιντ, ως το Ντράιμαουθ, αλλά το άλλοθί του δεν μπόρεσε να επαληθευτεί. Τώρα ο Τζάκο είχε πεθάνει στις φυλακές και ο δόκτωρ Κάλγκαρυ, επιστρέφοντας στην Αγγλία από μια αποστολή στην Ανταρκτική, θεωρούσε καθήκον του να αγωνιστεί για να καθαρίσει το όνομα ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε λόγω της δικής του απουσίας.


Δηλητήριο σε μικρές δόσεις, (The moving finger)

Πηγαίνοντας σ’ αυτό το ήσυχο μέρος, το Λιτλ Φερζ του Λύμστοκ και μάλιστα με το ένα πόδι ακόμα στο γύψο, ύστερα απ’ την αξέχαστη εκείνη εμπειρία που λίγο έλειψε να μου στοιχίσει τη ζωή, φαντάστηκα πως πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για τη γρήγορη ανάρρωσή μου. Η αδελφή μου η Τζοάννα είχε φροντίσει να νοικιάζει ένα οικοδόμημα Βικτωριανής εποχής. Μια κοπέλα θα ερχόταν κάθε πρωί να μας φροντίζει. Το μέρος ήταν ήσυχο και ειδυλλιακό. Γρήγορα κάναμε τις πρώτες μας γνωριμίες και βεβαιωθήκαμε πως η επαρχιακή ζωή δεν μας επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις, μολονότι ο Μάρκους Κεντ, ο γιατρός που με κουράριζε, με είχε παροτρύνει να ενδιαφερθώ για τα τοπικά σκάνδαλα.


Δεκατρία Προβλήματα (The Thirteen problems)

Μία συλλογή διηγημάτων της Αγκάθα Κρίστι, που αποτελείται από 13 Ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους αλλά είναι αυτοτελείς. Εδώ πρωταγωνίστρια είναι η Μις Μαρπλ, που καλείται να διαλευκάνει το μυστήριο της καθεμιάς.


Τα παραπάνω βιβλία υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και μάλιστα με καλές εκπτώσεις, εκτός από το “Δεκατρία Προβλήματα”, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυο στα αγγλικά.

Καλές σας αναγνώσεις!

 

Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν, 15 Σεπτεμβρίου 1890 – 12 Ιανουαρίου 1976), γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie), ήταν Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έγραψε επίσης ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ (Mary Westmacott) και 15 συλλογές διηγημάτων, αλλά είναι γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα. Η δουλειά της στα μυθιστορήματα αυτά,  της έδωσε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος.

Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.

Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο (μερικά μάλιστα πολλές φορές, όπως το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και το Έγκλημα στον Νείλο). Επίσης πολλά έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στο ράδιο και έχουν εμπνεύσει βιντεοπαιχνίδια και κόμικς.

Το 2007, ο Άγγλος συγγραφέας Μπράιαν Άλντις είπε ότι η Αγκάθα Κρίστι του είχε πει ότι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» τον χαρακτήρα αυτό.

Πηγές : Βικιπαιδεία