Η ταινία που γνώρισε στους Δυτικούς τα Ιαπωνικά animation

Εάν υπάρχει μία ταινία η οποία εκτόξεύσε την δημοτικότητα των Γιαπωνέζικων στις Δυτικές κοινωνίες, ειδικά στην Αμερική, είναι το Akira. Προκείται για μία μετα-αποκάλυπτικη cyberpunk ταινία σε σκηνοθεσία Katsuhiro Otomo, συμπαραγωγής των Ryōhei Suzuki και Shunzō Katō. Γράφτηκε από τον ίδιο τον Otomo, μαζί με τον Izo Hashimoto. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο manga το οποίο εκδιδόταν από το 1982 μέχρι το 1990. Η ίδια η ταίνια προβλήθηκε το 1988. Πρόκειται για την ταινία, την οποία έχουν αναφέρει σαν έμπνευση οι δημιουργοί των Matrix, Looper, Chronicle αλλά και της πασίγνωστης σειράς video games Metal Gear, όπως και του Half-Life.

Τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό Tokyo το 2019, μετά τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Akira ακολουθεί την ιστορία του Shōtarō Kaneda, ηγέτη μιας τοπικής συμμορίας μηχανόβιων, του οποίου ο παιδικός φίλος Tetsuo Shima αποκτά απίστευτες τηλεκινητικές δυνάμεις μετά από ένα ατύχημα, απειλώντας τελικά ένα ολόκληρο στρατιωτικό συγκρότημα μέσα στο χάος που δημιουργείται.

Πρόκειται για το επιστέγασμα της cyberpunk αισθητικής και κουλτούρας – όλη η δεκαετία του ’80 είχε αυτή την προδιάθεση – της αρνητικής τροπής που θα έπαιρνε (και τελικά πήρε) η τεχνολογική μας ανάπτυξη. Στο Akira οι μηχανές με αντιβαρυτικές ρόδες, τα ανδροειδή και οι φουτουριστικές μητροπόλεις, όπως το Neo-Tokyo, συνυπάρχουν με εκαττομύρια άστεγους, υποσιτισμένους ανθρώπους που ζουν στους υπονόμους, αλλά και ομάδες μηχανόβιων που σκοτώνουν χωρίς ίχνος μεταμέλειας.

This slideshow requires JavaScript.

Οπτικά η ταινία στέκεται ισάξια με ταινίες επόμενων δεκαετιών, τα ζωηρά χρώματα και η φρενήρης δράση, εναλλάσονται με στιγμές κοινωνικού σχολιασμού, δυστυχώς καταστάσεις που θα μπορούσαν να μιλούν για αυτά που ζούμε τώρα. Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και “ζωντανοί”. Προφανώς και δεν πρόκειται για ταινία που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, έχει σκηνές βίας και πολλά τα οποία μπορεί να θεωρηθούν “ανησυχητικά”.

Εάν επιθυμείτε να δείτε μία ταινία έξω από τα καθιερωμένα, που μπορεί να σας οδηγήσει μέσα στο λαγούμι του κόσμου των Anime, το Akira μπορεί να είναι και η καλύτερη δυνατή πρόταση. Εάν ασχολείστε με το είδος του Cyberpunk ειδικότερα, δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρω καν, μιας και κατά 99,9% το έχετε δει πάνω από μία φορά.

Να αναφέρω πως για την ταινία γίνονται προσπάθειες περίπου 15 χρόνια για να μεταφερθεί στις αίθουσες με ηθοποιούς. Πιστεύω πως τώρα που είναι στα χέρια του Taika Waititi (Thor: Ragnarok) και με την μεταφορά του Ghost In The Shell, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο.

Βαθμολογία Artigo : ?/10 (δεν επιδέχεται βαθμολογίας η συγκεκριμένη ταινία!)