Τα Anime των παιδικών μας χρόνων

Τα παιδικά μας χρόνια (των γεννημένων στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έστω) ήταν γεμάτα με παιδικές σειρές τα Σαββατοκύριακα, και στην συχνότητα του Junior TV τς καθημερινές. Ανάμεσα σε σειρές όπως οι G.I Joe, οι Power Rangers, οι VR Troopers και άλλα που πραγματικά δεν θυμάμαι (edit: ok κάτι θυμόμουν όπως φαίνεται και στο τέλος του άρθρου), υπήρξαν 5 σειρές που ήταν πιο “ψαγμένες” από όσο νομίζαμε τότε.


Robotech

Μια ιδιάζουσα περίπτωση, το Αμερικάνικο Robotech, των 85 επεισοδίων είναι στην ουσία τρία διαφορετικά Γιαπωνέζικα Anime “κολλημένα” και “ραμμένα” μαζί. Πρόκειται για τα Super Dimension Fortress MacrossSuper Dimension Cavalry Southern Cross και Genesis Climber Mospeada.

Οι τρεις αυτές διαφορετικές σειρές μονταρίστηκαν ώστε να προσθέτουν μία γενική χρονική συνέχεια, για να δίνεται η αίσθηση συνοχής ανάμεσα σε τρεις γενιές πρωταγωνιστώνΤο Robotech ακολουθεί την ιστορία της ανθρωπότητας, από την πρώτη της επαφή με εξωγήινο πολιτισμό, την κατάκτηση του διαστήματος καιτην προσπάθεια να επανακατάλαβουν την Γη από εξωγήινους κατακτητές. Η πιο γνωστή από τις τρεις Γιαπωνέζικες σειρές, το Super Dimension Fortress Macross, έχει το δικό του χρονολόγιο με διάφορες ταινίες και σειρές. Στο Youtube υπάρχει όλη η πρώτη season – αυτή που έπαιξε και στην Ελλάδα – στα Αγγλικά, εδώ.


Plawress Sanshiro – (Στην Ελλάδα: Τζουμαρού)

Όλοι περιμέναμε στο Junior TV (μπορεί και στην ΕΡΤ2, δεν θυμάμαι πια..) να δούμε τις περιπέτειες του μικρού Sanshiro και του τηλεκατευθυνόμενου robot του Juohmaru, στην προσπάθεια να γίνει ο καλύτερος μαχητής ρομποτομαχιών. Οι Γιαπωνέζοι έχουν εμπνευστεί από τότε όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα, όπως συμβαίνει π.χ με τα Robot Wars. Όπως λέει και το intro : “Optic Fibers, Communication..” (Και εμείς ακόμα με ISDN ταχύτητες)


Saber Rider – (Στην Ελλάδα : Ο Σερίφης του Διαστήματος)

Διαστημικό Γούεστερν με μία ομάδα σερίφηδων σε πλανήτες με ονόματα όπως Νέο Τέξας, βοηθούν γελαδάρηδες με ρομποτικά κοπάδια. Αντίπαλοί τους, εχθροί που μοιάζουν με Stormtroopers αλλά έρχονται από τη διάσταση της Ζώνης του Ατμού. Οι πρωταγωνιστές έρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Ο Άγγλος Σερίφης – αρχηγός της ομάδας, η Γαλλίδα Είπριλ, ο Ιάπωνας οδηγός αγώνων Κεραυνός και ο Αμερικάνος πιστολέρο Κόλτ. Όλοι μαζί οδηγούν το τεράστιο διαστημόπλοιο Ράμροντ το οποίο μεταμορφώνεται σε τέραστιο cowboy.


Voltron

Τι να πρωτοπώ για το αγαπημένο μου παιδικό, με τα πέντε λιοντάρια τα οποία δημιουργούσαν τον υπερασπιστή του Σύμπαντος Voltron απέναντι στις δυνάμεις (εφιάλτης η απεικόνισή τους για παιδιά, αλλά δεν πειράζει…άλλες εποχές τότε!) του κακού Ζάργκον και του γιού του Λότορ. Αξίζει να δείτε την νέα σειρά που προβάλλεται στο Netflix και έχει φτάσει αισίως την 5η season. Δυστυχώς δεν είναι εμφανής στην Ελληνική version της εφαρμογής.


Kabamaru

Δεν υπάρχει λίστα που να είναι πλήρης χωρίς την αναφορά στον Kabamaru, την τηλεοπτική μεταφορά του manga από τον Yū Adzuki.. Ο ορφανός αδηφάγος Νίντζα που δεν είχε τρόπους, κατάφερε να τρυπώσει στις καρδιές όλων των παιδιών στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, αν και στην Ιαπωνία είχε προβληθεί πέριπου 10 χρόνια πρίν. Κλασσικές ατάκες όπως “Καταραμένε Χαγιάτε”, “Είναι Κουτι με φαγητό”, και άλλες πολλές, έρχονται συχνά πυκνά στη σκέψη μας. Μπορείτε να δείτε και τα 24 επεισόδια εδώ.


Υπάρχουν ακόμα αρκετές σειρές οι οποίες άφησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το στίγμα τους στα πρωινά του Σαββατοκύριακού μας. Ενδεικτικά τα Silverhawks, M.A.S.K.S (με τον υπέρτατο κακό Saddam Hussein-κλώνο), Transformers κτλ, οι οποίες όμως δεν είναι Γιαπωνέζικα Anime, μεταγλωτισμένα στα Ελληνικά. Ειδική αναφορά θα γίνει σε μεγάλο άρθρο, για τον βασιλιά όλων..

το Dragonball