Η τέχνη των Comics

Τα comics, Ελληνιστί από τους μπαμπάδες μας “Μίκι-Μάου”, στον τόπο μας θεωρούνται παιδικές ιστοριούλες που μπορεί κάποιος να διαβάσει μέχρι και την εφηβεία. Εάν συνεχίσεις και μετά, θεωρείσαι το λιγότερο “ανώριμος”. Ας ξεπεράσουμε τα δις $ τα οποία αξίζει η βιομηχανία comics, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στη Disney/Marvel και στην DC Comics, και την επιρροή που έχουν τελικά εν γένει στην δυτική κουλτούρα (ταίνιες / ρουχισμός). Τα ίδια τα comics, τα περιοδικά, είναι από μόνα τους τέχνη (η 9η σύμφωνα με την Wikipedia).

Αφήνοντας στην άκρη την τυπική εικονογράφηση που ακολουθούν οι περισσότεροι comic artists, υπάρχουν κάμποσα παραδείγματα, σκίτσα των οποίων θα μπορούσαν να κοσμούν τοίχους, μιας και πρόκειται για πίνακες.

Ακολουθούν — παραδείγματα από τέτοια graphic novels :


Kingdom Come (DC Comics)

This slideshow requires JavaScript.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το mini series 4 μερών, δημιουργήθηκε από τους Mark Waid και Alex Ross (ο οποίος έκανε και την εικονογράφηση). Πρόκειται για μία ιστορία εναλλακτικού σύμπαντος, όπου η νέα γενιά ηρώων ακολουθεί τακτικές τις οποίες οι παλαιότεροι (βλ. Superman) δεν αποδέχονται. Όλη η διαμάχη παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός καθημερινού ανθρώπου, του κληρικού Norman McCay.

Marvels (Marvel Comics)

This slideshow requires JavaScript.

Άλλο ένα mini series, αυτή τη φορά από τον έταιρο γίγαντα, τη Marvel, γραμμένη από τον Kurt Busiek και ζωγραφισμένη από τον Alex Ross. Εδώ ακολουθούμε τον φωτογράφο Phil Sheldon όσο αρχίζει να φωτογραφίζει τους “θαυμαστούς” νέους ήρωες που έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τον κόσμο.

The Sandman (Vertigo)

This slideshow requires JavaScript.

Η ιστορία του Neil Gaiman δημοσιεύτηκε και από την DC Comics αλλά και από το brand της Vertigo. Ακολουθεί τον χαρακτήρα του Μορφέα.. και εκεί το αφήνω σε όσους πιστούς θελήσουν να το διαβάσουν μιας και πρόκειται για ένα ψυχεδελικό ταξίδι, η ιστορία του Sandman.

Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth (DC Comics)

This slideshow requires JavaScript.

Stuff of horrors αυτή η ιστορία που φέρνει το Batman στο άσυλο του Arkham για να σταματήσει την κατάληψη των κρατουμένων που απειλού να σκοτώσουν το προσωπικό. Η συγγραφή είναι του Grant Morrison (η πρώτη του ιστορία με ήρωα το Batman), αλλά η εικονογράφηση είναι του Dave McKean. Το video game Arkham Asylum χρησιμοποιήσε στοιχεία από το συγκεκριμένο graphic novel.


Υπάρχουν ακόμα άπειρες τέτοιες περιπτώσεις comics, στα χέρια μας / σας είναι να τα βρούμε και να τα αποκτήσουμε. Ούτως ή άλλως καλοκαίρι είναι, οπότε εκτός από διακοποβιβλία (i & ii) διαβάστε και κανένα comic! Καλό θα σας κάνει!

 

Υ.Γ Όπως παρατηρήσατε δεν γράφω κάτι όσον αφορά το είδος της εικονογράφησης, τεχνοτροπία κτλ, μιας και είμαι τελείως άσχετος με το θέμα. Είμαι ένας απλός αναγνώστης.