Οδοιπορικό στην Ισλανδία, στο τέλος του κόσμου

Τι θα έκανες εσύ εάν ξύπναγες ένα πρωί και όλοι – εκτός από σένα και τον σύντροφό σου – είχαν εξαφανιστεί από προσώπου Γης?

Αυτή είναι η απορία που θέλει να “απαντήσει” η ταινία Bokeh. Ένα εγχείρημα το οποίο ζήτησε χρηματοδότηση και μέσω Kickstarter, είχε και 610 δωρεές, παρακαλώ! Γυρισμένη εξ’ολοκλήρου στην Ισλανδία, στην πόλη του Reykjavík αλλά και σε πανέμορφες περιοχής της υπαίθρου. Εδώ παρακολουθούμε το ζευγάρι Αμερικάνων τουριστών, την Jenai και τον Riley, που κατά την διάρκεια των διακοπών τους, βρίσκονται ολομόναχοι σε μία απομονωμένη χώρα.

Η ταινία, η οποία έχει όλους και όλους 4 ηθοποίους κατά την διάρκεια της, περιστρέφεται γύρω από την συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Πως είναι να ξέρεις πως δεν θα ξαναδείς την οικογένεια και τους φίλους σου, πως δεν θα ξαναδείς άλλον άνθρωπο πέραν από τον ένα – που εσύ διάλεξες εν τέλει – να περάσεις την ζωή σου μαζί του. Η ιστορία εξισορροπεί ανάμεσα στην αγάπη που έχεις για κάποιον με τηνμοναξιά που υπάρχει όταν είσαι σε μία σχέση.

Κατά τα λόγια των ίδιων των δημιουργών:

Bokeh είναι η θαμπάδα, το κομμάτι της φωτογραφίας που δεν είναι εστιασμένο. Στη ζωή, επιλέγουμε αυτό που εστιάζουμε και τι θολώνουμε. Θέλαμε να πούμε μια ιστορία δύο ανθρώπων που συνεχίζουν να αλλάζουν τις προτεραιότητές τους, τα ιδανικά τους, την εστίασή τους βασισμένη σε έναν αλλαγμένο κόσμο. Οι άνθρωποι ορίζονται όχι μόνο από αυτό που εστιάζουν, αλλά και με τι επιλέγουν να θολώνουν.

Θετικό για την πλοκή και για το “στήσιμο” της ταινίας είναι πως εκτώς των συναισθηματικών αναζητήσέων του ζευγαριού, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πρακτικά προβλήματα της διαβίωσής τους, χωρίς την ύπαρξη των υποδομών που έχουμε συνηθίσει στις δυτικές κοινωνίες.

This slideshow requires JavaScript.

Δεν μπορώ να πω τίποτα για τα τοπία και την σκηνοθεσία – εικόνα της ταινίας. Είναι σαν ένα μεγάλο διαφημιστικό για την φυσική ομορφιά αυτής της χώρας (inside joke: της χώρας που ανακάλυψε ο Floki στο Vikings). Και πραγματικά, στο τέλος της μπορώ να πω, πως κοίταξα το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, hint: είναι ακριβά.

Οι ερμηνείες, αν και όχι κάτι ιδιαίτερο, είναι καλές. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Matt O’Leary (Riley) παίζει με μεγαλύτερη ένταση από την Maika Monroe (Jenai). Και αν σας θυμίζει κάτι το πρόσωπο της, την έχουμε ξαναδεί στο Tau. Η μουσική είναι του Keegan DeWitt και πλαισιώνει την ταινία πολύ όμορφα.

Η διάρκειά της είναι μόνο 93‘, και έτσι δεν μπορώ να πω πως με έκανε να βαρεθώ, αντιθέτως. Σας την προτείνω ελλείψει κάτι καλύτερου στην Ελληνική τηλεόραση (μόνιμα πια), ή εάν θέλετε να δείτε ένα συναισθηματικό δράμα, με ψήγματα επιστημονικής φαντασίας.

Βαθμολογία Artigo : 6/10