Εντίθ Πιαφ 8 Γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του “μικρού σπουργιτιού”

“Non, rien de rien 
Non, je ne regrette rien
Ni le bien qu’on m’a fait
Ni le mal; tout ca m’est bien egal !”

“Όχι απολύτως τίποτα 
Όχι δεν μετανιώνω για τίποτα
Ούτε για τα καλά ούτε τα άσχημα
όλα είναι το ίδιο για μένα!”

Εντίθ Πιαφ (1915-1963)

Η υπ’αριθμόν ένα βεντέτα του γαλλικού τραγουδιού, Εντίθ Πιαφ, γνωστή ως, “Το μικρό σπουργίτι” του Παρισιού, ενέπνευσε πληθώρα καλλιτεχνών από όλες τις μορφές τέχνης και είχε μια πολυτάραχη και δύσκολη ζωή που όμως της χάρισε φήμη, δόξα και αναγνωρισιμότητα μέσα από την εξαίρετη φωνή της και την εκφραστικότητα του προσώπου της. Μέσα από το έργο της αγαπήθηκε από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, καθώς όλη η αριστοκρατεία της Γαλλίας και της Ευρώπης τη λάτρεψε, ενώ πολύς κόσμος βοηθήθηκε από την ίδια είτε σε κοινωνικό, είτε σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Υπήρξε μία γυναίκα φλογερή, με ταμπεραμέντο, που ερωτεύτηκε με πάθος πολλούς άντρες και δε φοβήθηκε ποτέ να ζήσει έντονα την κάθε της στιγμή.


Ας δούμε κάποια γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της Εντίθ Πιαφ ως καλλιτέχνη και ώς άνθρωπο

  1. Λίγες εβδομάδες αφού γεννήθηκε το 1915, η μητέρα της που ήταν λυρική τραγουδίστρια, την εγκατέλειψε και ο πατέρας της, που ήταν ακροβάτης σε τρίρκο, την ανάγκασε στα δύο της χρόνια να ζήσει με τη γιαγιά της (τη μητέρα του), ή οποία διατηρούσε οίκο ανοχής, στο Μπερνέ της Νορμανδίας

  2. Σε ηλικία τεσσάρων ετών το 1919, η Εντίθ αρρωσταίνει από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώνεται. Μετά από δύο χρόνια όμως θεραπεύεται χωρίς τη βοήθεια γιατρού και η όρασή της επανέρχεται.

  3. Από την ηλικία των επτά ετών και για δύο χρόνια, η Εντίθ Πιαφ ακολουθούσε τον πατέρα της σε περιοδείες με το τσίρκο στη Γαλλία. Ο πατέρας της την προόριζε για εκεί, όμως η ίδια από τα εννέα της χρόνια τραγουδούσε στους δρόμους της Γαλλίας κάνοντας ξεκάθαρη την κλίση της στο τραγούδι.

  4. Το 1932 γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λουί Ντυπόν, με τον οποίο ένα χρόνο μετά, φέρνει στο κόσμο ένα κοριτσάκι τη Μαρσέλ. Η ζωή μαζί του την καταπιέζει, καθώς απαιτεί από εκείνη να εγκαταλείψει το τραγουδι και να ασχοληθεί με το παιδί. Δύο χρόνια μετά η μικρή Μαρσέλ πεθαίνει από μηνιγγίτιδα και η Εντίθ Πιαφ συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους της Πιγκαλ. Δεν ξαναέγινε ποτέ μητέρα.

  5. Το 1935 ο μέντορας της Λουί Λεπλέ, ο οποίος της είχε δώσει και το παρατσούκλι “μικρό σπουργίτι”(mome piaf), της βγάζει τον πρώτο της δίσκο, αφού είχε υπογράψει συμβόλαιο μαζί της για συνεργασία στο πιο κομψό καμπαρέ του Παρισιού. Λίγο αργότερα όμως ο μέντοράς της Λεπλέ δολοφονείται και η ίδια κατηγορείται πως γνωρίζει τον δολοφόνο αλλά δεν τον καταδίδει.

  6. Ο έρωτας δεν ξαναργεί να μπει στη ζωή της και μάλιστα να απασχολήσει και ως ένα από τα πιο φημισμένα ρομάντσα της εποχής. Στη Νέα Υόρκη με το βασιλιά του μποξ Μερσέλ Σερντάν, ζει μια αγάπη που μάλλον δε ξεπέρασε ποτέ, μετά τον τραγικό χαμό του μποξέρ σε αεροπορικό δυστήχημα το 1949. Η Εντίθ Πιαφ πέφτει σε κατάθλιψη.

  7.  Το 1951 έχει δύο σοβαρά τροχαία, ενώ μετά το δεύτερο οι γιατροί της δίνουν για καιρό μορφίνη, στην οποία εθίζεται. Η Πιάφ την ανακατεύει μαζί με αλκοόλ, χειροτερεύοντας έτσι την ήδη κακή κατάσταση της υγείας της.

  8. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σε ένα κονσέρτο στη Στοκχόλμη, καταρρέει επάνω στη σκηνή και η διάγνωση των γιατρών είναι ανίατος καρκίνος. Η Πιάφ δεν πτοείται και συνεχίζει να εμφανίζεται κάνοντας περιοδείες όπως και πριν, συνοδευόμενη όμως από μια νοσοκόμα που της χορηγεί μορφίνη για τους πόνους.

Το 1960 τραγουδά με επιτυχία το “Non, Je Ne Regrette Rien” (“Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα”) του Σαρλ Ντυμόν και συνεχίζει να θριαμβεύει τραγουδώντας, παρότι συχνά τρεκλίζει και παραπατά στη σκηνή. Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα κομμωτή και τραγουδιστή Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει Teo Sagapo και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962 (στα 46 της εκείνη και 26 εκείνος). Εκείνο το καλοκαίρι παίρνει επίσης το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της.

Η γυναίκα με την μαγευτική φωνή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 48 χρονών, φτωχή από χρήματα καθώς άφησε στον Έλληνα συζυγό της πολλά χρέη, αλλά με μία τεράστια ιστορία στο χώρο της τέχνης. Χάθηκε σχεδόν την ίδια μέρα με τον αγαπημένο της φίλο Ζακ Κορτώ, θεατρικό συγγραφέα και ποιητή, ο οποίος είχε γράψει το “Ο ωραίος αδιάφορος” για την Εντίθ Πιαθ που το ερμήνευσε το 1940 εξαιρετικά και ως ηθοποιός. Εκτός από τον Κορτώ, η ζωή της Εντίθ Πιαφ ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς για τη δημιουργία μεγάλων έργων, σεναριογράφους και σκηνοθέτες με τρανό παράδειγμα την αριστουργηματική ταινία “Ζωή σαν τριαντάφυλλο”, καθώς και πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και συγγραφεις.

Αξιόλογη υπήρξε και η συνεργασία της στην ταινία “Les amants de Teruel” με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ένα από τα κύρια μουσικά θέματά της βασίστηκε στην μελωδία της “Όμορφης Πόλης”, ενώ, εξωκινηματογραφικά, έγινε τραγούδι, σε στίχους του Jacques Plantes, που ερμήνευσε μοναδικά η Εντίθ Πιαφ, μαζί με το “Quatorze Juillet” που κυκλοφόρησαν στο ίδιο 45άρι δισκάκι.


Ανατριχιαστική ερμηνεία..


Η ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας Εντίθ Πιαφ αποτελεί ένα δυνατό παράδειγμα, για όσους η μοίρα δεν ευνοεί απαραίτητα, η αγάπη όμως και η όρεξη για τα όνειρα τους πρωταγωνιστεί, αψηφόντας την κακοτυχία και αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση για τη ζωή.


Μη μετανιώνεις για τίποτα…! Ζήσε τώρα… 

Πηγές: Βικιπαιδεία, ogdoo.gr