Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως κόμικ-στριπ σε εφημερίδα…πουλώντας εφημερίδα!!

Ο Ντόναλντ Ντακ, ένα έξυπνο καλόκαρδο αλλά και οξύθυμο παπί, είναι χαρακτήρας της Ντίσνεϋ. Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στις 9 Ιουνίου 1934, στην ταινία κινουμένων σχεδίων “Η Σοφή Κοτούλα”, της σειράς “Silly Symphonies”, του Ουώλτ Ντίσνεϋ. Ζει μαζί με τα 3 ανίψια του, Χιούι, Λιούι και Ντιούι, στην Λιμνούπολη. Στην ίδια πόλη μένουν και συγγενείς του όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ (ο τσιγκούνης θείος του), ο Φέθρυ (ξάδερφος του και μεγάλος γκαφατζής), ο Γκαστόνε (ο τυχερός του ξάδερφος και αντίζηλος του) και η μεγάλη αγάπη του, η Νταίζυ. Επίσης στην ίδια πόλη μένει ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, καθώς και μία πληθώρα άλλων χαρακτήρων που πλαισιώνουν το σύμπαν των παπιών. Τις νύχτες ο Ντόναλντ φοράει την μάσκα του και μάχεται ενάντια στους εγκληματίες ως υπερήρωας με το όνομα Φάντομ Ντακ.

 

Ο Ντόναλντ Ντακ κάνει σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου του 1934, την πρώτη του εμφάνιση στα κόμικ στριπ του Φλόυντ Γκότφρεντσον, στο “The Case of the Vanishing Coats”. Σε αυτήν την ιστορία ο Ντόναλντ κάνει την πρώτη “καθημερινή” εμφάνιση σε εφημερίδες, πουλώντας εφημερίδες! Κατά τον Φλόυντ Γκότφρεντσον ο Ντόναλντ και ο Μίκυ ζουν στην ίδια πόλη! Στην αρχή της καριέρας του στα στριπ ο Ντόναλντ πούλαγε όπως και ο Μίκυ εφημερίδες. Σε κάποια στιγμή της ιστορίας μάλιστα, ο Μίκυ του προτείνει συνεργασία να του πουλήσει την εφημερίδα του “War-Drum”.

Τα στριπάκια του  Γκότφρεντσον ήταν ασπρόμαυρα όμως ο πρώτος που δημιούργησε το Ντόναλντ σε κόμικ και του έδωσε χρώμα ήταν ο μεγάλος καρτουνίστας Αλ Ταλιαφέρρο.

Ο Ταλιαφέρρο ξεκίνησε να σχεδιάζει στριπάκια με τον Ντόναλντ για την καθημερινή εφημερίδα τον Φεβρουάριο του 1938 με σενάριο αρχικά από Χόμερ Μπράιτμαν και μετά από τον Μπόμπ Κάρπ.

Τα στριπάκια αυτά του Ταλιαφέρρο έγιναν σύντομα τα πιο διαδεδομένα στης Η.Π.Α.

 

Στο απόγειο της καριέρας του τα κόμικ στριπ του με τον Ντόναλντ Ντακ εκδόθηκαν σε 322 εφημερίδες! Η δημοτικότητα των στριπ του ήταν πολύ μεγάλη και αυτό φαίνεται και αυτό που έκανε ο ίδιος ο Ταλιαφέρρο:

“Μια φορά έβαλα τον ίδιο μου τον αριθμό τηλεφώνου σ’ ένα στρίπ του Ντόναλντ για την ταχυδρομική υπηρεσία! Πήρα τόσα τηλεφωνήματα την μέρα που τυπώθηκε το στρίπ, που τελικά αναγκάστηκα να κατεβάσω το ακουστικό.”

 

 

Ο αγαπημένος μας Ντόναλντ Ντακ, το μαχητικότερο παπί  όλων των εποχών, είναι γνωστό παγκοσμίως και ανάλογα με τη χώρα έχει και αντίστοιχο όνομα! Είναι ο Άραβας Μπατούτα, ο Βούλγαρος Πατόκα Ντόναλντ, ο Δανός Άντερς Αντ, ο Ινδονήσιος Ντόναλ Μπέμπεκ, ο Ισλανδός Αντρές Εντ, ο Ισπανός Ελ Πάτο Ντόναλντ, ο Ιταλός Παπερίνο, ο Κινέζος Τανγκ Λάο Για, ο Ούγγρος Ντόναλντ Κάτσσα, ο Σέρβος-Κροάτης Πάγια Πάτακ, ο Σουηδός Κάλε Άνκα και ο Φινλανδός Άκου Άνκα!

 

 

Πηγές: Βικιπαιδεία, ΚΟΜΙΞ wiki