Η πορεία του Ghost In the Shell στις οθόνες μας

Cyberpunk: Ένα υπογένος της επιστημονικής φαντασίας, τοποθετημένο σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον το οποίο τείνει να επικεντρωθεί σε ένα συνδυασμό χαμηλού επιπέδου ζωής με την παρουσία υψηλής τεχνολογίας. Χαρακτηρίζεται από προηγμένα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, με την ταυτόχρονη διάλυση της κοινωνικής ευημερίας και τάξης.
Anime: Aναφέρεται ειδικά σε κινούμενα σχέδια από την Ιαπωνία, ή σε Ιαπωνικό-διάχυτο στυλ κινουμένων σχεδίων, που συχνά χαρακτηρίζεται από πολύχρωμα γραφικά, ιδιόμορφους χαρακτήρες και φανταστικά θέματα.

Αν τα συνδυάσεις, έχεις ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Anime για να δεις, και έναν από τους στυλοβάτες του είδους (το έτερο, το Akira θα το συζητήσουμε άλλη φορά). Να δούμε λοιπόν το:

Ghost In the Shell


Η ταινία, βασισμένη στο Manga του Masamune Shirow, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο τον Οκτώβριο του 1995. Σε ένα μέλλον όπου τα εμφυτεύματα, τα cyborgs και η απευθείας σύνδεση του εγκεφάλου στο διαδίκτυο, η Motoko Kusanagi είναι ηγέτης της ομάδας επίθεσης για το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας 9, της New Port City στην Ιαπωνία. Το σενάριο ακολουθεί το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας 9 να κυνηγάει τον μυστηριώδη χάκερ που είναι γνωστός ως ο Puppet-Master. Η φιλοσοφική αναζήτηση με την οποία καταπιάνεται, περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αυτογνωσία και το αίσθημα του εαυτού σε έναν τεχνολογικά προηγμένο κόσμο, όπου όλοι είναι συνδεδεμένοι.

Η αισθητική της ταινίας, το “βάθος” των χαρακτήρων, ο καλογραμμένος κόσμος στον οποίο κινούνται οι χαρακτήρες καθώς και οι σοβαρές φιλοσοφικές αναζητήσεις, έιναι και οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται από τις σημαντικότερες του είδους. Κατά των ίδιων τα λεγόμενα, ενέπνευσε κινηματογραφιστές όπως οι Wachowskis, δημιουργοί των ταινιών Matrix, αλλά και ο James Cameron.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την ταινία  Ghost in the Shell 2: Innocence, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 από τον Mamoru Oshii, και θεωρείται ξεχωριστό έργο και όχι πραγματική συνέχεια. Η συγκεκριμένη στα μάτια μου είναι περισσότερο έργο τέχνης παρά ταινία (δείτε τη σκηνή στην παρέλαση και θα με καταλάβετε).


Ο κόσμος του GITS (Ghost In The Shell), ενέπνευσε και την σειρά Ghost In the Shell: Stand Alone Complex, η οποία περιλαμβάνει δύο seasons και μία ταινία (Ghost In the Shell: Stand Alone Complex – Solid State Society). Η σειρά χρησιμοποιεί μέν τους ίδιους χαρακτήρες στον ίδιο “κόσμο” αλλά ακολουθεί διαφορετική ροή και, πιστεύω, εμβαθύνει περισσότερο στις αναζητήσεις τους. Κάθε season ακολουθεί μία πλοκή, την οποία και ολοκλήρώνει στο τέλος της.

Η πρώτη season ακολουθεί την υπόθεση του Laughing Man, ενός hacktivist ο οποίος προσπαθεί να ξεσκεπάσει τη συνεργασία φαρμακευτικών πολυεθνικών με την Ιαπωνική κυβέρνηση, ώστε να αποσιωπηθεί μία ανέξοδη θεραπεία μίας θανατηφόρας ασθένειας του διαδικτύου.

Η 2ή season (2nd GIG), συνεχίζει δύο χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης season, και διερευνά τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις των δύο παγκόσμιων πολέμων που έλαβαν χώρα πριν από τα γεγονότα της σειράς. Ειδικότερα το προσφυγικό ζήτημα (γκούχ γκούχ) μιας και την εποχή του Τρίτου και του Τέταρτου Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου τρία εκατομμύρια Ασιάτες έγιναν πρόσφυγες και προσκλήθηκαν στην Ιαπωνία ως πηγή φτηνής εργασίας. Στην μεταπολεμική περίοδοόμως έγιναν άνεργοι ση κοινωνική αναταραχή που δημιουργείται φτάνει στα όρια του πολέμου. Σε αυτή την κατάσταση εμφανίζεται η τρομοκρατική οργάνωση Individual Eleven, οι οποίοι γίνονται και ο στόχος του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας 9.


Το 2015 παρουσιάστηκε και το Ghost in the Shell: Arise, μία νέα ματιά στην ιστορία της Motoko Kusanagi, της de facto πρωταγωνίστριας. Η σειρά ακολουθεί μία νεότερη Motoko Kusanagi πριν από το σχηματισμό του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας 9. Στην αρχή του Arise, είναι μέλος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού 501, μιας ομάδας που χρησιμοποιεί προηγμένες τακτικές διείσδυσης και κατασκοπείας για να επιτεθεί ή να εξουδετερώσει τις εχθρικές απειλές. Ο Οργανισμός 501 είναι επίσης ο νόμιμος ιδιοκτήτης του προσθετικού σώματος της Kusanagi, το οποίο της “δανείζεται”, σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τηςστην ομάδα. Αυτό το χρέος την ενοχλεί και προκαλεί ένα χάσμα ανάμεσα στην ίδια και τον εργοδότη της.


Εν τέλει το 2017, έκανε την εμφάνιση της στις αίθουσες, η ταινία Ghost In The Shell, με πρωταγωνιστές τους Scarlett Johansson, Takeshi Kitano, Michael Pitt, Pilou Asbæk, Chin Han και την Juliette Binoche. Η ταινία ακολουθεί κυρίως την πλοκή της ταινίας του 1995, δανειζόμενη μέρη από το Stand Alone Complex και το Arise. Δυστυχώς δεν τα πήγε και τόσο καλά στο box-office, μετά και τις κατηγορίες για την επιλογή “Καυκάσιων” ηθοποιών σε ρόλους που θα μπορούσαν να παίζουν Ιάπωνες, ειδικά στοχοποιήθηκε η Scarlett Johansson (προσωπική άποψη: λανθασμένα, μίας και το σώμα της Motoko, δεν είναι κατέξοχην Ιαπωνικό -cyborg γαρ).


Πρόκειται για έναν από τους πιο ολοκληρωμένους cyberpunk “κόσμους” που μπορείτε να βρείτε εκεί έξω, με αισθητική παραπλήσια του Blade Runner (ΝΑΙ, δεν το παίρνω πίσω). Το προτείνω ανεπιφύλακτα για φανς των Anime αλλά και μη -απλά εσείς ξεκινήστε με την ταινία του 2017!

Ορίστε και το trailer της: