Hackers

Υπάρχει μία ταίνια για την οποία δεν ακούω λέξη ως προς την τελειότητά της… Αφήστε τους άλλους να την λένε μέτρια – κακή – χαζή – κακοφτιαγμένη. Απλά δεν γνωρίζουν! Γιατί η καλύτερη ταινία όλων των εποχών είναι το :

Hackers

Πέραν του χαβαλέ όμως, γιατί πραγματικά την αγαπώ, πιστεύω πως είναι μία υποτιμημένη ταινία της δεκαετίας του ’90. Η ταινία του Iain Softley έκανε πρεμιέρα το 1995 και πρωταγωνιστούσαν οι Jonny Lee Miller, Angelina Jolie σε μία από τις πρώτες τις εμφανίσεις, ο Matthew Lillard (Scream, Scooby Doo), o Fisher Stevens , o Wendell Pierce (Shhhh*****tttt), ο Marc Anthony και αρκετοί άλλοι. Όπως βλέπετε πρόκειται για ένα cast καταξιωμένων αλλά και -τότε- ανερχόμενων ηθοποιών.

Σεναριακά η ταινία ακολουθεί μία ομάδα ανήλικων hackers, με βασικό πρωταγωνιστή τον Dade Murphy (Miller), που άθελα τους μπλέκονται σε μία εταιρική συνομωσία εκβιασμού και υπεξαίρεσης. Ο Dade όταν ήταν 11 ετών, είχε συλληφθεί και καταδικαστεί με χρηματικό πρόστιμο και αποχή από τους υπολογιστες για το crashάρισμα 1.507 συστημάτων υπολογιστών σε μία μόνο ημέρα, το οποίο προκάλεσε πτώση κατά 7 μονάδες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μετά από 7 χρόνια μετακομίζει με την μητέρα του στη Νέα Υόρκη, και την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς γνωρίζει την Kate Libby (Jolie) και τον Ramόn Sánchez (Renoly Santiago) που τον συστήνει στους άλλους “hackers” φίλους του. Λόγω της εμπλοκής του μικρότερου μέλους της παρέας σε μία εταιρική μήνυση (ο Joey βρίσκει κατά λάθος ένα αρχείο που εμπλέκει υψηλόβαθμα στελέχη μίας πολυεθνικής σε απάτη υπεξαίρεσης), η ομάδα πρέπει να βρει στοιχεία και να αποφύγει το FBI, το οποίο τους καταδιώκει, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα το κακόβουλο λογισμικό που έχει εισάγει στους υπολογιστές της εταιρείας ο υπεύθυνος ασφαλείας τους Eugene “The Plague” Belford (Stevens).

This slideshow requires JavaScript.

Μίας και το μακρινό 1995 το internet δεν ήταν διαδεδομένο στο ευρύ κοινό, η ταινία προσπαθούσε να παρουσίασει τους hackers, όχι όπως παρουσιάζονταν (από τότε) από τα ΜΜΕ, αλλά όπως είναι. Έξυπνοι νεαροί (και μη), οι οποίοι έχουν την περιεργεία και τις ικανότητες να βρίσκουν πράγματα που άλλοι δεν μπορούν. Αυτό είναι και το tagline της ταινία “Their only crime was curiosity”. Στην ταινία παρουσιάζεται και το μανιφέστο των Hacker (κανονικός τίτλος : The Conscience of a Hacker). Πρόκειται για ένα μικρό δοκίμιο που γράφτηκε στις 8 Ιανουαρίου 1986 από έναν χάκερ ασφάλειας υπολογιστών με το ψευδώνυμο The Mentor.

Αυτό που σε τραβάει στην ταινία όμως δεν είναι το σενάριο, δεν είναι κάτι πρωτότυπο, το οποίο έχει αρκετά κενά και ατέλειες. Δεν είναι ούτε η σκηνοθεσία, εκεί να δεις λάθη. Δεν είναι σίγουρα η αληθοφάνια – τύφλα να έχει το Mr. Robot!! Είναι η αισθητική της, το ντύσιμο των πρωταγωνιστών, τα μέρη που συχνάζουν, μέχρι και το πως έχουν διακοσμημένα τα laptops τους. Βέβαια το πιο δυνατό σημείο, είναι το soundtrack! Με μουσικές από The Prodigy (Voodoo People, Firestarter, One Love), Stereo MCs (Connected), Orbital (Halcyon +On + On) και Massive Attack (Protection) – δεν υπάρχει στο soundtrack αλλά ακούγεται στην ταινία – πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και ταιριαστό μέρος του συνόλου που λέγεται Hackers.

Δεν μπορώ και δεν θέλω να είμαι αντικειμενικός σε αυτό το άρθρο, δείτε το σαν ένα φόρο τιμής στην αγαπημένη μου ταινία!

Δείτε όμως, είναι παλιά ταινία και μπορείτε εύκολα να την βρείτε σε κάποιο σημείο του internet, ούτως ή αλλως, όπως λένε και οι πρωταγωνιστές του Hackers: Η πληροφορία πρέπει να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους! Καλές προβολές!