Λίγα λόγια για “Το ημερολόγιο ενός τρελού” του Νικολάι Γκογκόλ.

Ο Νικολάι Γκογκόλ, που γεννήθηκε στο Σορότσινσκι το 1809 κι έζησε 43 χρόνια μέχρι το 1852, ανήκει στη σπουδαία κατηγορία των Ρώσων Λογοτεχνών του 19ου αιώνα. Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι “Το ημερολόγιο ενός τρελού”, που αν και μικρό σε όγκο έχει τόσο βάθος, που σαν το διαβάζεις, αισθάνεσαι μια πληρότητα σα να διάβαζες μια σειρά από τόμους!

Ο ήρωας είναι ένας δημόσιος υπάλληλος στην Πετρούπολη και σκιαγραφείται η ψυχή του σε πρώτο πρόσωπο, μπροστά στα μάτια μας, μέσω του ημερολογίου του. Είναι ένα ψυχογράφημα, μεταξύ μιας έντονης απόγνωσης αλλά κι ενός ιδιαίτερου χιούμορ. Η ζωή του, που κυλάει μέσα σε μια ανιαρή καθημερινότητα και ο έρωτας, που είναι αιωνίως ένα αναπάντητο ερώτημα. Στο ημερολόγιο του, παρακολουθούμε τις σκέψεις του να εναλλάσσονται από την λογική στην τρέλα και το αντίθετο. Τόσο βαθιά ανατριχιαστικό, που τελικά αναρωτιέσαι αν πράγματι τον διακατείχε ψυχική ασθένεια ή όχι και παραδόξως θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, αν τρελός είναι ο κόσμος όλος…Ένας χείμαρρος συναισθημάτων παρέα με την συγκλονιστική γραφή του Ρώσου συγγραφέα.

Αποτελούμενο από λίγες σελίδες, αυτό το διήγημα επηρέασε ευρέως τη λογοτεχνία και εξαιτίας της αφήγησης του ήρωα, που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο, καθώς και οι εικόνες που περιγράφονται, ενέπνευσε το θέατρο παγκοσμίως να αγκαλιάσει το έργο αυτό, αφού έχει αποδοθεί πολλάκις στη σκηνή. Αυτή η απόδοση, βέβαια, είναι ένα ρίσκο, αφού πρόκειται για ένα εγχείρημα ριψοκίνδυνο. Σε ένα τοσο σπουδαίο έργο, μόνο ένα εξαιρετικό ταλέντο θα μπορούσε να δώσει υπόσταση.