Τζον Λένον “Φαντάσου…”

“Φαντάσου να μην υπάρχει παράδεισος
είναι εύκολο εάν εσύ προσπαθήσεις.
Καμία κόλαση κάτω από εμάς
πάνω από εμάς μόνο ουρανός.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να ζουν για το σήμερα.

Φαντάσου να μην υπάρχουν χώρες
δεν είναι δύσκολο να το κάνεις.
Τίποτα για να σκοτώσεις ή για να πεθάνεις
και καμία θρησκεία επίσης.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να ζουν με ειρήνη.

Ίσως πεις πως είμαι ονειροπόλος
αλλά δεν είμαι μόνο ένας.
Ελπίζω κάποια μέρα εσύ θα μας ενώσεις
και ο κόσμος θα ζει σαν ένας.

Φαντάσου όχι υπάρχοντα
απορώ αν εσύ μπορείς.
Καμία ανάγκη για απληστία ή πείνα.
Μία αδελφοσύνη.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να μοιράζονται όλο το κόσμο.

Ίσως πεις πως είμαι ονειροπόλος
αλλά δεν είμαι μόνο ένας.
Ελπίζω κάποια μέρα εσύ θα μας ενώσεις
και ο κόσμος θα ζει σαν ένας.”

Τζον Λένον (1940-1980)

 

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου του 1940 γεννιέται στο Λίβερπουλ της Αγγλίας ο Τζον Λένον. Ιδρυτικό μέλος των Beatles και ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς, στην ιστορία της μουσικής ανά τον κόσμο. Ο χωρισμός των γονιών του ανάγκασε το Λένον να ζήσει από μικρός με τη θεία του και να μη γνωρίσει τον πατέρα  του, ο οποίος πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του, ενώ η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε, εγκαταλείποντας τον. Εκτός από επιτυχημένος και υπεραγαπημένος μουσικός, ήταν και διακεκριμένος ακτιβιστής, δρώντας έντονα σε κοινωνικά ζητήματα και όντας ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Γνώρισε μεγάλη δόξα ως κιθαρίστας και τραγουδιστής των θρυλικών “Σκαθαριών” και τα τραγούδια του αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες, ενώ δημιούργησαν ένα παγκόσμιο κίνημα θαυμαστών που ονομάστηκε Μπιτλμάνια (Beatlemania).

Μετά τη διάλυση των Beatles, ο ταλαντούχος Τζον Λένον συνέχισε σόλο καριέρα και μαζί με τη γυναίκα του Γιόκο Όνο, κυκλοφόρησε δίσκους που απογείωσαν ακόμη περισσότερο το όνομα του στο κόσμο της ροκ μουσικής. Ο Τζον Λένον βρέθηκε δολοφονημένος σε ηλικία σαράντα ετών, έξω από το σπίτι του στις 8 Δεκεμβρίου του 1980. Αιτία θανάτου ήταν οι τέσσερις πυροβολισμοί από δηλωμένο θαυμαστή του, ο οποίος νωρίτερα τον είχε συναντήσει και του είχε δώσει αυτόγραφο. Ο δράστης, απόλυτα συνειδητοποιημένος, παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος και ομολόγησε, δηλώνοντας πως είχε την ανάγκη να γίνει με κάποιον τρόπο διάσημος.

Ειρωνικό…

Χαρακτηριστικό και αγαπημένο κομμάτι του Λένον είναι το “Imagine”, το οποίο στα αυτιά όλων μας ηχεί τόσο οικείο. Τα μηνύματα που περνάει αποτελούν τη βάση για ένα καλύτερο κόσμο με ειρήνη, ενότητα, όνειρα, αγάπη.

Απολαύστε το!

Πηγή: Βικιπαιδεία