ΚΑΛΕΒΑΛΑ “Η Γη των Ηρώων”

Όλοι μας έχουμε μυηθεί στη μαγεία ενός έπους από τον Όμηρο και έχουμε αγαπήσει έναν Οδυσσέα και μία ωραία Ελένη.

Αδιαμφισβήτητο μέσο για να κάνει την φαντασία μας να τρέξει σε άλλες εποχές, όπου ο πόλεμος και ο έρωτας ήταν τρόπος ζωής. Οι θεοί του Ολύμπου κινούσαν τα νήματα και οι άνθρωποι, σα μαριονέτες ακολουθούσαν μία μοίρα που η κατάληξη της φανέρωνε αξίες σταθερές, εώς και σήμερα.

Σε ένα τέτοιο μαγικό κόσμο μας οδηγεί και η Καλεβάλα, ισάξιο έπος από πηγές της σκανδιναβικής μυθολογίας, γραμμένη από το λαογράφο Ελίας Λένροτ, ο οποίος συγκέντρωσε υλικό από παλιά τραγούδια της Φινλανδίας, μύθους και στίχους προφορικής παράδοσης.

Καλεβάλα σημαίνει “Η Γη των Ηρώων” και είναι η ποιητική ονομασία του τόπου που ζουν οι βασικοί χαρακτήρες του έργου, η Φινλανδια.

Μυσταγωγικά, παρακολουθούμε τη γέννηση του ήρωα Βεϊναμόινεν, μέσα από δυνατά φυσικά φαινόμενα και την πορεία του σε ταξίδια που ακολουθούνται από τρανές περιπέτειες.

Δυνατό σημείο του έπους είναι η δημιουργία του θαυματουργού “σάμπο”, ενός συμβόλου χωρίς συγκεκριμμένη μορφή, που φέρνει το καλό,  και αντίγραφο του είναι αδύνατο να ξαναγίνει.

Αυτή η ιδέα, πως υπάρχει κάπου μαζεμένο όλο το καλό του κόσμου, συγκρούεται με τη δύναμη της εξουσίας, που οι ψυχές όλων ματαιόδοξα αποζητούν.

Μεταφορικά λοιπόν, συναντάμε την αιώνια μάχη του καλού με το κακό, μέσα από ένα έπος με σοφούς, μάγους, πολεμιστές, εραστές και σχέσεις που χτίζονται για πάντα, όπως η φιλία.

Προσωπικά, είχα την τύχη να βρω το βιβλίο στη ίδια τη χώρα του, μια χώρα πανέμορφη (αλλά ας μην αλλάξω θέμα 😉 ) Υπάρχει όμως προς πώληση διαδικτυακά.

Ας αφήσουμε λοιπον, το κόσμο της φαντασίας να κυριεύσει και ας μην ξεχνάμε πως η παράδοση του κάθε τόπου είναι ένα ταξίδι σε αέναες αξίες και αρχές.  🙂