Κων/νος Παρθένης: Το σπίτι της ζωής του

Ο Παρθένης άνοιξε τα μάτια μας σε μια ακόμη -έως τότε άγνωστη- μορφή του τόπου μας. Απεκάλυψε μια κρυμμένη έκφρασή της. Άλλαξε την πορεία της καλλιτεχνικής μας όρασης. Σφράγισε με την προσωπικότητά του μια κρίσιμη εποχή“. Μαρίνος Καλλιγάς (Διευθυντής Εθνικής Πινακοθήκης από το 1949 έως το 1969).

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης γεννήθηκε το 1878 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Με τη στήριξη των γονιών του έλαβε πλούσια εκπαίδευση γύρω από την τέχνη του και ταξίδεψε πολύ για χάρη της. Παντρεύτηκε την Ιουλία Βαλσαμάκη κι έκαναν δύο παιδιά.

Το σπίτι στο οποίο ο ζωγράφος έζησε με την οικογένειά του ως το τέλος της ζωής του βρισκόταν κάτω από την Ακρόπολη, στη διασταύρωση των οδών Ροβέρτου Γκάλη και Αρεοπαγίτου. Εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το καφε-εστιατόριο Διόνυσος. Το σπίτι αυτό, που δέσποζε εντυπωσιακό για την εποχή σε στυλ Bauhaus, επισκέπτονταν σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, όσο ο Παρθένης ζούσε την ζωή του κοσμικά.

“Το μικρό εκκλησάκι της Κεφαλλονιάς” Κωνσταντίνος Παρθένης

Ο πολυβραβευμένος ζωγράφος όμως σιγά σιγά οδηγήθηκε στη σιωπή και απομονώθηκε με την οικογένειά του στο σπίτι του, χωρίς να έχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Σε αυτό συντέλεσε η απογοήτευσή του, αφού πολλοί συντηρητικοί σύγχρονοί του τον πολέμησαν για τις καινοτομίες που εισήγαγε στην ελληνική ζωγραφική και για τις αλλαγές που αυτές θα έφερναν.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 το σπίτι αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί για να αναπλαστεί η περιοχή. Ο Παρθένης αρνήθηκε και αποφασίστηκε από τον υφυπουργό Οικισμού Εμμ. Κεφαλογιάννη η αναγκαστική απαλλοτρίωση και η βίαιη έξωση του ζωγράφου από την οικία. Τότε ο Παρθένης, μπροστά στην αστυνομία και τους δικαστικούς κλητήρες απείλησε να αυτοπυρποληθεί μαζί με τα έργα του αν προχωρούσε το σχέδιο της απαλλοτρίωσης.

Κι έτσι το σπίτι κατεδαφίστηκε το 1967 μετά τον θάνατό του, αφού το αποδέχτηκαν τα παιδιά του. Η γωνία λοιπόν που σήμερα βρίσκεται ο Διόνυσος, κάποτε ήταν μια φωλιά τέχνης στο κατάλληλο σημείο με τους κατάλληλους ανθρώπους!