Όλα στη φόρα! (Nothing to hide)

Εάν έχετε δει την Ελληνική ταινία του 2016 “Τέλεοι Ξένοι” με τους Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδα Καρύδη, Άλκη Κούρκουλο και Μαρία Ναυπλιώτου, τότε σεναριακά έστω, ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε από την Γαλλική μεταφορά Le Jeu – Nothing to Hide του 2018. Και οι δύο ταινίες βέβαια βασίζονται στο Ιταλικό “Perfetti Sconosciuti” – Perfect Strangers.

Θα μιλήσουμε για την Γαλλική μεταφορά σήμερα (μιας και το Ελληνικό δεν το έχω δει, ακόμα), η οποία streamάρει ήδη στο Netflix. Η πλοκή της, περιστρέφεται γύρω από μία παρέα μεσήλικων φίλων οι οποίοι κάνουν παρέα από το Λύκειο. Ένα βράδυ που μαζεύονται για δείπνο, αποφασίζουν σαν παιχνίδι, να αφήσουν τα κινητά τους στο κέντρο του τραπεζιού και να μοιραστούν όλες τις κλήσεις, τα SMS και τα social media τους. Τα πράγματα γρήγορα περιπλέκονται μιας και έρχονται στην επιφάνεια μυστικά και ψέματα τα οποία υπήρχαν στις μεταξύ τους σχέσεις.

Πρόκειται για μία άκρως “θεατρική” ταινία, το μεγαλύτερο μέρος της είναι γυρισμένο στο σαλόνι του ζευγαριού που φιλοξενεί την παρέα. Κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μιας και σχεδόν όλοι έχουν μυστικά, είτε από τους συντροφούς τους είτε από τους φίλους τους. Μυστικά όμως που δεν φαίνονται “εξωγήινα”, πρόκειται για πράγματα και καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν σε πολλές σχέσεις και παρέες. Το φεγγάρι – το δείπνο πραγματοποιείται κατά την διάρκεια μίας ολικής έκλειψης – έχει εξέχουσα θέση στην πλοκή, μπορεί να θεωρηθεί και ο καταλύτης της ταινίας.

Αν εξαιρέσουμε την γλώσσα, προσωπικά δεν μου αρέσει η Γαλλική, οι ερμηνείες είναι πολύ καλές, ούτε over the top αλλά ούτε και χλιαρές, προσδίδοντας την απαραίτητη ένταση κατά την διάρκεια των αποκαλύψεων.

Για ένα χαλαρό βραδάκι Κυριακής με παρέα στο σπίτι (χωρίς ανοικτά κινητά προφανώς …), pizza και μπύρα – ή Coca Cola – είναι μία πολύ καλή πρόταση. Θα τους αφήσει όλους ευχαριστημένους. Πιστέψτε με, τεσταρισμένο!

Βαθμολογία Artigo : 7/10