Η συγγραφέας του αγαπημένου βιβλίου των παιδικών μας χρόνων

“Οι γυναίκες αποκαλούνται βασίλισσες εδώ και πολύ καιρό, αλλά το βασίλειο που τους έχει δοθεί δεν αξίζει να το κυβερνήσουν”.

Λουίζα Μέι Άλκοτ (1832-1888)

Ο λόγος για την Αμερικανίδα συγγραφέα Λουίζα Μέι Άλκοτ (Louisa May Alcott), η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου του 1832, στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ. Ο πατέρας της ήταν ο φιλόσοφος και δάσκαλος Μπρόνσον Άλκοτ, ο οποίος εκπαίδευσε την ίδια και τις τρεις αδελφές της, Άννα, Ελίζαμπεθ και Μέι και η μητέρα της ήταν η Αμπιγκέιλ Μέι που τις μεγάλωσε με οδηγό την χριστιανική της πίστη.

Η Λουίζα Μέι Άλκοτ πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Βοστόνη και στο Κόνκορντ, παίζοντας όπως τα αγόρια ενώ είχε πάθος για τη γραφή, πλούσια φαντασία και έλεγε ιστορίες στις αδελφές της. Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως έκανε θεατρικές παραστάσεις στο αχυρώνα του σπιτιού τους, που συνήθως έπαιζε το κακό ρόλο ή την κακιά βασίλισσα. Υπήρξε μια δυναμική και παράλληλα προστατευτική γυναίκα, υπέρμαχος του φεμινισμού.

Η καριέρα της ξεκίνησε με την ποίηση και σύντομες ιστορίες σε περιοδικά, ενώ η ίδια παρέδιδε μαθήματα σε παιδιά καθώς ήταν υποχρεωμένη να εργαστεί για να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια της, μετά από προτροπή του πατέρα της. Σε ηλικία 22 ετών κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο “Μύθοι λουλουδιων”. Στη συνέχεια, έκανε βιβλίο τις επιστολές της που έστελνε στο σπίτι της, όταν δούλευε ως νοσοκόμα στον εμφύλιο πόλεμο, οπου αρρώστησε και έγραψε τις “Ιστορίες νοσοκομείου”. Το 1867, ο εκδότης της Τόμας Νάιλς της ζήτησε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Η γραφή της δεν ανταποκρινόταν σε κορίτσια, όμως αναγκασμένη να κάνει την προσπάθεια για οικονομικούς λόγους, το επιχείρησε. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1868, έγραψε το κλασικό μυθιστόρημα “Μικρές Κυρίες”, βασισμένο σε προσωπικές της εμπειρίες.

Αγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων, το αριστούργημα παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας, οι ‘Μικρές Κυρίες”, απογείωσε την καριέρα της συγγραφέος και η ίδια την επόμενη χρονιά έγραψε στο ημερολόγιό της: “Δόξα τω Θεώ. Εξώφλησα όλα μας τα χρέη και έχουμε πια αρκετά για να ζούμε καλά… Τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχη” 

Το βιβλίο παρακολουθεί τις ζωές τεσσάρων προικισμένων αδελφών, που μεγαλώνουν στη Νέα Αγγλία την εποχή του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου. Η Μεγκ είναι όμορφη, η Τζο ταλαντούχα στο γράψιμο, η Μπεθ παίζει πιάνο και συνθέτει, ενώ η Έιμι ζωγραφίζει. Στην εξέλιξη του μυθιστορήματος τα τέσσερα κορίτσια αρχίζουν να διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και να γίνονται ολοκληρωμένες γυναίκες. Η μητέρα τους, που βρίσκεται στο κέντρο της ζωής τους, τους εμπνέει την πίστη στον εαυτό τους, τους διδάσκει τρόπους για να ξεπερνούν κάθε δυσκολία και τους μαθαίνει να είναι ειλικρινείς. Η Λουίζα Μέι Άλκοτ καθρεφτίζεται μέσα από το ρόλο της Τζο, που είναι αγοροκόριτσο και διακρίνεται για την καλλιτεχνική της φύση.

Άλλα έργα της είναι τα “Ένα ρομαντικό κορίτσι”, “Μικροί κύριοι”, “Τα αγόρια της Τζο”, “Οι Μικρές κυρίες παντρεύονται”, “Το παιδί του τσίρκου”, “Τα οκτώ ξαδέρφια” και τα “Διαθέσεις”, “Εργασία” και “Ενας μεφιστοφελής του καιρού μας” Η Άλκοτ έγραψε πάνω από 30 βιβλία.

Το σπίτι της οικογένειας, όπου έγραψε τα βιβλία της. διακρίνονται η ίδια, οι γονείς της και μία από τις αδερφές της.
Ο πατέρας της Amos Bronson Alcott

 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, τα μόνα που ήταν απαλλαγμένα από τις οικονομικές δυσκολίες, σκιάστηκαν από το θάνατο της αδελφής της Ελίζαμπεθ (της Μπεθ των «Μικρών Κυριών»), της μητέρας της και της μικρότερης αδελφής της Μέι, την κόρη της οποίας ανέλαβε η ίδια να μεγαλώσει.

Καταβεβλημένη από την αρρώστια της και υποφέροντας από συνεχείς πόνους, η Λουίζα Μέι Άλκοτ πέθανε στις 6 Μαρτίου 1888, δύο ημέρες μετά το θάνατο του πατέρας της. Τάφηκε στο Κόνκορντ. Έχει διακριθεί ως συγγραφέας, αν και ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός.