Μάνος Χατζιδάκις. Ποια θεωρούσε ο ίδιος, τα πλέον σημαντικά έργα του

“Όταν οι λέξεις έρχονται σ’ επαφή μ’ αυτό που λέμε Μουσική, πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται και χάνουν κάθε από φυσικού τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας.”

Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994)

Ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τέχνης, που τίμησε την Ελλάδα και έλαμψε και στο εξωτερικό, υπήρξε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ένας άνθρωπος που η μουσική του ταξίδεψε και ταξιδεύει τις καρδιές όλων μας, κάθε φορά που ακούμε μια από τις μελωδίες του. Σαν γλυκό αεράκι στην καρδιά του καλοκαιριού ή σαν ζεστή αύρα μέσα στο καταχείμωνο, καταφέρνει να μένει ζωντανός και να μας χαζεύει από την οδό των Ονείρων…

Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925  στην Ξάνθη. Συνεργάστηκε με πλήθος καλλιτεχνών και μεγάλων ονομάτων από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ποίησης και της λογοτεχνίας. Η εργογραφία του Μάνου Χατζιδάκι έχει καταγραφεί και περιλαμβάνει 61 έργα για το θέατρο, 10 έργα για το αρχαίο δράμα, 77 έργα για τον κινηματογράφο, 11 οργανικά έργα, 36 κύκλους τραγουδιών και έργα για φωνή, 16 μπαλέτα και 3 όπερες. Κάποια από τα έργα αυτά είναι ανέκδοτα ή ανολοκλήρωτα.  Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις έχει επιλέξει και αριθμήσει 51 από τα έργα του που θεωρούσε ως τα πλέον σημαντικά.

Ακολουθούν μέρη δέκα αριθμημένων έργων του-από το YouTube, που κατατάχθηκαν από τον ίδιο το δημιουργό τους, με αναφορά στην ημερομηνία σύνθεσης του έργου.


-Οδός ονείρων, εργο Νο 20 (θέατρο) 1962


-Όρνιθες, εργο Νο14 (Αρχαία κωμωδία) 1959


-Ο κύκλος με την κιμωλία, εργο Νο13 (θέατρο) 1957


-Παραμύθι χωρίς όνομα, εργο Νο11 (θέατρο) 1959


-Ο κύκλος του C.N.S. εργο Νο8 (κύκλος τραγουδιών για βαρύτονο) 1953


-Ιονική σουίτα, εργο Νο7 (έργο για πιάνο) 1952


-Καταραμένο Φίδι, εργο Νο6 (σουίτα μπαλέτου) 1950


-Έξι λαϊκές ζωγραφιές, εργο Νο5 (μπαλέτο) 1950


-Ματωμένος Γάμος, εργο Νο3 (θέατρο) 1948


-Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, εργο Νο1 (σουίτα για πιάνο) 1947

Δείτε επίσης: Ο Μάνος Χατζιδάκις για την ονειρική “Ορχήστρα των Χρωμάτων”


Πηγές: gnomikologikon.gr,Βικιπαιδεία,YouTube