10 Ανεπανάληπτες ερμηνείες της Μελίνας Μερκούρη

 

“Είναι υπέροχο πράγμα να μπορείς να αγαπάς. Είναι θείο.”

Μελίνα Μερκόυρη (1920-1994)

 

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου του 1920. Μια έντονη, παθιασμένη προσωπικότητα, μια γυναίκα που έλαμψε στη σκηνή του θεάτρου και του κινηματογράφου, όχι μόνο στην Ελλάδα που υπεραγαπούσε, αλλά και στο εξωτερικό. Η καριέρα και η δράση της είναι γνωστή, τόσο για την προσφορά της σε καλλιτεχνικό, όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Ερωτευμένη με την Ελλάδα, ταξίδεψε τον πολιτισμό μας στην Ευρώπη και βραβεύτηκε με το κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ για το “Ποτέ την Κυριακή” (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ’ την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960. Στη διάρκεια της ζωής της επίσης βραβεύτηκε από πολλούς φορείς για το έργο της. Μεταξύ αυτών και από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων με το βραβείο “ΥΠΑΤΙΑ”.


Ενέπνευσε πλήθος καλλιτεχνών και η φωνή της υπήρξε σταθμός κορυφαίων ερμηνειών στην ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ας δούμε 10 από τις καλύτερες στιγμές στη μεγάλη οθόνη, που με τη φωνή και το ταμπεραμέντο της, η μαγευτική Μελίνα μας ταξίδεψε και θα συνεχίσει να το κάνει στους αιώνες!

-1 Ο Μακ Με  Το Μαχαίρι

 Μουσική: Bertolt Brecht – Στίχοι: Kurt Weill

Από τη θεατρική παράσταση “Η Όπερα της Πεντάρας”


-2 Είμαι Ρωμιά (Je Suis Grecque)

Μουσική: Joe Dassin & Rihcelle Dassen – Στίχοι: Μελίνα Μερκούρη


-3 Έγινε Παρεξήγηση (Η Προδοσία)

Μουσική – Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις

Από την ταινία “Ποτέ Την Κυριακή” (1960)


-4 Πάμε Μια Βόλτα Στο Φεγγάρι

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις – Στίχοι: Νότης Περγιάλης & Γιώργος Εμιρζάς

Από την ταινία “Ποτέ Την Κυριακή” (1960)


-5 Χάρτινο Το Φεγγαράκι

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις – Στίχοι: Νίκος Γκάτσος

Από τη θεατρική παράσταση “Λεωφορείον Ο Πόθος” (1948). (Το video προέρχεται από μεταγενέστερο αφιέρωμα της γαλλικής τηλεόρασης.)


-6 Να Με Θυμάσαι Και Να Μ’ Αγαπάς

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος – Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας

Από την ταινία “Η Ελλάδα Της Μελίνας” (1965)


-7 Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις – Στίχοι: Μιχάλης Κακογιάννης

Από την ταινία “Στέλλα” (1955)


-8 Αστέρι Μου Φεγγάρι Μου (Φαίδρα || Αγάπη Μου)

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης – Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης

Από την ταινία “Φαίδρα” (1962)


-9 Αγάπη Που ‘Γινες Δίκοπο Μαχαίρι

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις – Στίχοι: Μιχάλης Κακογιάνης

Από την ταινία “Στέλλα” (1955)


-10 Τα Παιδιά Του Πειραιά

Μουσική – Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις

Από την ταινία “Ποτέ Την Κυριακή” (1960) (Η δημιουργία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού στην τελετή απονομής του 1960.)


Η Μελίνα Μερκούρη έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη, στις 6 Μαρτίου του 1994, η μνήμη της όμως είναι ζωντανή τόσο για το έργο όσο και για την προσφορά της στην χώρα μας.

Μετά το θάνατό της τιμήθηκε με πολλές οδούς και πλατείες που φέρουν το όνομά της σε όλη την Ελλάδα, ενώ η προτομή της κοσμεί την πλατεία απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Επίσης θέατρα, γυμναστήρια και χώροι πολιτισμού φέρουν το όνομά της. Στην πόλη Μονς του Βελγίου νέα λεωφόρος ονομάστηκε Μελίνας Μερκούρη (Avenue Mélina Mercouri).

 

Βραβείο για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες

Το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” ανακοινώθηκε το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρό της τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το νέο αυτό βραβείο, θα είναι χρηματικό και το ποσό του βραβείου θα ανέρχεται στο ύψος του 1,5 εκατ. ευρώ. Είναι ετήσιο και θα απονέμεται, στην μνήμη της Μελίνας Μερκούρη και των αγώνων της για τον πολιτισμό και την πολιτιστική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο “όλα ξεκίνησαν το 1985 στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής μυθολογίας, υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη. Με την αποφασιστικότητά της συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομά της, μέσα από το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες.”

Θεατρικό Βραβείο

Βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” για τους ηθοποιούς υπάρχει στην Ελλάδα από το 2007 και δίνεται μαζί με το βραβείο “Δημήτρης Χορν”, σε νέους και νέες Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιούς,

 

Πηγές: Βικιπαιδεία