Η Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα

Η Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα (Day of Imprisoned Writer) τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου για να υποστηρίξει συγγραφείς, που ανθίστανται στην παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην έκφραση συμπεριλαμβανομένου.

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Ημέρας του Φυλακισμένου Συγγραφέα ανήκει στη Διεθνή Ποιητών, Δοκιμιογράφων και Μυθιστοριογράφων (International PEN)

Το δικαίωμα όλων στην έλεύθερη έκφραση μέσω του γραπτού λόγου, τιμάται σήμερα με την ευχή όλων μας εν έτει 2018 να μην υπάρχει λογοκρισία και φόβος των συγγραφέων, των ποιητών, των δημοσιογράφων και όλων όσων εκφράζονται μέσω της γραφής.


Τρία τρανά παραδείγματα ανά τα έτη, μεγάλων συγγραφέων που φυλακίστηκαν, υπήρξαν οι παρακάτω.

 

Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος (1694-1778), ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους. Εξ’αιτίας του έργου του, υπέστη πολυάριθμες φυλακίσεις και εξορίες.

 

 

Ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881), ήταν Ρώσος συγγραφέας, κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε προδοτική συνωμοσία Την άνοιξη του 1849 είχε προσχωρήσει σε μια πολιτικοφιλοσοφική λέσχη που έγινε γνωστή ως κίνηση Πετρασέφσκι ή οι Πετρασέφσκηδες. Καταδικάστηκε σε θάνατο και στην πορεία η ποινή μετετράπη σε 4ετή εξορία και καταναγκαστικά έργα.

 

Ο Όσκαρ Ουάιλντ (1854-1900) ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός. Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ’ όλη τη δεκαετία του 1880, γεύτηκε τη δόξα ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία. Σε μια εποχή όπου οι Άγγλοι έδειχναν τυφλή υπακοή στη θρησκεία και που η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα, ο Ουάιλντ καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με καταναγκαστικά έργα.

 


Πηγές: sansimera.gr, pen-international.org,maxmag.gr