Ένα Πολωνικό Οργουελικό Thriller από το Netflix (1983)

Ακριβώς αυτός ήταν ο τίτλος που μου ήρθε στο μυαλό την πρώτη φορά που με ρώτησαν ποια σειρά παρακολουθούσα. Ένα Οργουελικό Thriller από την Πολωνία μας φέρνει αυτή τη φορά το Netflix. Ήταν από τις σειρές που περίμενα ούτως ή άλλως να streamάρουν μέσα στον Νοέμβριο από την συνδρομητική πλατφόρμα.

Πρόκειται για μία σειρά εναλλακτικής ιστορίας, στην Πολωνία το 1983, κατά την διάρκεια του Stan wojenny w Polsce ην περίοδο δηλαδή μεταξύ του Δεκεμβρίου του 1981 και του Ιουλίου του 1983 οπότε και το βασικό κόμμα στην χώρα επέβαλε στρατιωτικό νόμο για να προσπαθήσει να συντρίψει την πολιτική αντιπαράθεση), γίνονται ταυτόχρονα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Βαρσωβία, Κρακοβία και Gdansk) βομβιστικές επιθέσεις. Απότελεσμα τους, το Κόμμα να αποκτήσει την απόλυτη κυριαρχία στη χώρα και να κυβερνά μία αστυνομοκρατούμενή χώρα. Αυτή η τρομοκράτική επίθεση άλλαξε και το ρου της ιστορίας, με αποτέλεσμα να μην έρθει ποτέ η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, άρα και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η πλοκή της ιστορίας, ακολουθεί τους δύο κύριους χαρακτήρες 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις (2003), τον φοιτητή Νομική Kajetan (Maciej Musiał) ο οποίος θεωρείται το “παιδί της Πολωνίας” μιας και έχασε τους γόνεις του στις επιθέσεις και η φωτογραφία του έγινε το poster του Κόμματος για να υπερισχύσει. Ο έτερος πρωταγωνιστής είναι ο αστυνομικός ανακριτής Anatol (Robert Więckiewicz), του οποίου η τελευταία υπόθεση, μία αυτοκτονία, αρχίζει να ξετυλίγει ένα κουβάρι ψεμάτων και συνωμοσιών ικανά να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Μεταξύ των κύριων χαρακτήρων είναι και η νεαρή Ofelia (Michalina Olszańska), επικεφαλής της τρομοκρατικής/απελευθερωτικής – όλα είναι θέμα οπτικής – ομάδας Light Brigade.

Kajetan (Maciej Musiał) και Karolina (Zofia Wichłacz)

Η σειρά είναι αρκετά μουντή σε σκηνοθεσία, δεν θα σε κάνει να θες να επισκεφτείς την χώρα σίγουρα, όμως μεταφέρει πολύ καλά, την απαισιοδοξία του να ζεις τόσα χρόνια σε ένα τέτοιο κράτος. Όσο και να θέλουν να περάσουν την “εξωτερική” ομορφιά του καθεστώτος, η υποβόσκουσα κατάσταση φαντάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Πολύ ωραία είναι και η δημιουργία αυτού του παράλληλου κόσμου, με ειδήσεις να περνάνε στο background π.χ για τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Al Gore ή παρόμοια μικρά στοιχεία που σε εισάγουν χωρίς να τα καταλάβεις στο χρονολόγιο.

Δύσκολη γλώσσα τα Πολωνικά, μπορώ να πω πως ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα για να ευχαριστηθώ τη σειρά, μιας και είμαι fan τέτοιου είδους ταινιών και σειρών (ακόμα βέβαια να τελειώσω το Man in the High Castle). Κατά τα άλλα οι υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών, checkάρουν όλα τα σωστά σημεία, χωρίς όμως να πρόκειται για ερμηνείες Oscarικού επιπέδου.

Anatol (Robert Więckiewicz)

Για μία ακόμη φορά, το Netflix δίνει την δυνατότητα σε τοπικές παραγωγές να μετατραπούν σε παγκοσμίου φήμης σειρές και το 1983 – αν και θα μπορούσε να κλείσει τον κύκλο του στην πρώτη season, αφήνοντας όμως αρκετά αναπάντητα ερωτήματα – με έκανε να περιμένω για την ημερομηνία κυκλοφορίας της 2ης season. Βέβαια ακόμα περιμένουμε το πράσινο φως από την πλατφόρμα.

Κλείνοντας, αρχικά να προτείνω να δείτε τη σειρά, είναι μία παραγωγή που δεν της αξίζει να χαθεί στη λήθη της αρχικής οθόνης του Netflix και δεύτερον με την ελπίδα να μπορέσει και η Ελλάδα να παρουσίασει μία σειρά ή ταινία μέσα από την πλατφόρμα, σε διεθνές επίπεδο.