Η μετά θάνατον ζωή του Ricky Gervais

Σειρά: After Life

Σκηνοθέτης: Ricky Gervais

Μόνο όταν ζήσεις στη μετά θάνατο ζωή ενός αγαπημένου σου προσώπου, θα καταλάβεις ίσως ποια κομμάτια του εαυτού σου μπορείς να αφήσεις πίσω και ποια κρυμμένα κομμάτια του θα φέρεις στην επιφάνεια.

Έτσι και αλλιώς σε ακραία συμβάντα όλα γίνονται πιο ‘ανάλαφρα’, όπως το να λες σε φίλο σου πως μοιάζει με τον Shrek ή να απειλείς έντονα το ‘κακό’ παιδάκι του δημοτικού για να μη πειράζει τα υπόλοιπα. Ή το γεγονός ότι έχεις αυτοκτονικές τάσεις, αλλά ο ταχυδρόμος σε κάνει να ξεχνιέσαι από αυτές τις σκέψεις που και που. Δόξα τω Θεό λοιπόν που τριγυρίζει αυτός ο ταχυδρόμος στο τετράγωνό σου.

Ο χαρακτήρας του Gervais, Tony

Από την άλλη, γιατί να δοξάζεις τον Θεό, εφόσον δεν πιστεύεις σ’Αυτόν; Πιο πολύ πιστεύεις τα λόγια της κυρίας που κάθεται μαζί σου στο νεκτροταφείο, δίπλα από τον τάφο της γυναίκας σου. Η οποία γυναίκα σου, εφόσον δεν υπάρχει παράδεισος και κόλαση, θα είναι στο πουθενά βέβαια. Μα και τι δεν θα έδινες για να είσαι στο πουθενά μαζί της, παρά εδώ μοναχός σου.

Είσαι όντως εδώ όμως μόνος σου; Και τι γίνεται τότε με τον παχύσαρκο φίλο σου που δέχεται με ύφος Αρκά τα πικρόχολα σχόλιά σου για το παρουσιαστικό του ή την τόσο μα τόοοοοσο βαρετή συνάδελφό σου που κάθεται και νιαουρίζει στο αυτί σου ένα σωρό ανιαρές ιστορίες και απόψεις της.

Υπάρχει πάντα και ο φιλικός χρήστης ναρκωτικών που αντί να σε παρασύρει, τον παρασύρεις εσύ σε μονοπάτια που περίμενε να διανύσει καιρό τώρα. Υπάρχουν επίσης τα βίντεο της γυναίκας σου, που σου δίνουν θάρρος, αλλά παράλληλα σε κάνουν να σιχαίνεσαι τον κόσμο που ζεις.

Μέχρι και ο οίκος ευγηρίας που φιλοξενείται ο πατέρας σου, αποκτά άλλο νόημα στο πέρασμα των μίζερων ημερών σου. Μέχρι και οι περίπατοι με τον σκύλο σου, σε κάνουν και καταπίνεις αναστεναγμούς βαθιά ριζωμένους, κόβοντας βρισιές στον κάθε περαστικό.

Οπότε ναι, η ζωή είναι εναντίον σου ξαφνικά και εσύ αποφασίζεις να την εκδικηθείς όσο πιο στυγνά γίνεται, με το κοφτερό πάντα χιούμορ σου, έτσι για να τη σπάσεις σε μερικούς που νομίζουν πως δεν είσαι υπερήρωας.

Εν κατακλείδι, πρέπει να δεις αυτή τη σειρά γιατί:

α. Ο Ricky Gervais δίνει στη κατάθλιψη επιτέλους την βαρύτητα που της αξίζει.

β. Ο Ricky Gervais δίνει στο χιούμορ επιτέλους τη διάσταση που του αξίζει.

γ. Ένας άγνωστος μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από ότι εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου.

δ. Γίνεται απελευθερωτικό το γεγονός πως σε αρνητικά συμβάντα της ζωής μας, όλες μας οι πτυχές επανατοποθετούνται στο τραπέζι. Έτσι, μπορούμε να διαλέξουμε εκ νέου όποιες θέλουμε. Κάτι σαν το rebuild ενός χαρακτήρα σε παιχνίδι RPG.

ε. (Συμπληρώνεις ό,τι θες)